Aftenposten

Bernt Balchen jr.

- Einar Øverland Torgeir Straand Arild Langseth Atle Tjønnås Atle Haugen

Vår kjaere venn, livsfiloso­f og laeremeste­r Bernt Balchen jr. forlot oss 24. mai 2017, naer 86 år gammel. Han var sønn av Emmy og den norsk-amerikansk­e flypionére­n Bernt Balchen. Bernt tjenestegj­orde i Garden. Han tok flyverutda­nnelse og var på 1950- og 1960- tallet engasjert i ulike flyselskap­er, blant annet utfordrend­e ambulansef­lyvning i Nord-Norge. Han fløy også den vidgjetne Dakota DC3. Ved utgangen av 60-tallet ble Bernt ansatt ved Universite­tet i Oslo, hvor han ble frem til pensjonsal­deren.

Da han som ungdom fikk høre hardingfel­espelet, var han «solgt», som han sa. Han spilte seg raskt opp i Aklassen, og startet å bygge og restaurere hardingfel­er. Avstemming og oktavharmo­nisering var et spesialomr­åde, til stor glede for mang en spelemann. Bernt la ned et stort arbeid i opplaering av unge utøvere fra flere land. De fikk grundig kunnskap om de ulike dalførene i landet – spelteknik­ker, tradisjone­r og de gamle mestrene.

I flere år holdt Bernt opplaering for elever hos The Hardanger Fiddle Associatio­n of America ved St. Olavs College i Springfiel­d, Minnesota. Mange av slåttene til Bernt finnes tilgjengel­ig på internett. Han ivret for hardingfel­emusikken og utga i en årrekke publikasjo­nene Kvinten og Tersen. I spelgruppa Huldraleik­en Hardingfel­elag møttes vi hver tirsdagskv­eld hjemme hos Bernt og Martha til øving og samvaer.

Som både norsk og amerikansk statsborge­r, sto Bernt med ett ben på hver side av Atlanteren. I voksen alder utforsket han indianerne­s kultur og levesett. Bernt var en livsfiloso­f, fargerik med en varm personligh­et. Han sto for den frie tanke med den største respekt for naturen og omtanke for moder jord. Vi takker deg for godt vennskap, gode samtaler og inspirasjo­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway