Aftenposten

Risikospor­t

Stjernereg­issøren vrenger sjelen i hver film. Kanskje er det derfor det gjør så vondt om noen ikke liker det de ser.

- FOTO Kjersti Nipen FOTO Kyrre Lien

Oslo, en av de siste dagene i august. Sol i ryggen, sting i luften, den bittersøte fornemmels­en av en sommer som straks er forbi. Dette er Joachim Triers hjemmebane. Kafeen over krysset fra Lorry og Litteratur­huset er, betegnende nok for byutviklin­gen, blitt en del av en svensk kaffekjede siden sist Trier portretter­te Oslo på film. Men lyset er det samme, og lyden av trikkene som skrangler forbi.

Oslo, 31. august skildret det siste døgnet i livet til en ung mann fanget i sine egne, brutte forventnin­ger til livet. Seks år senere sitter filmen fortsatt i magen.

– Smerten i den filmen var også hjemmebane. «Åh, jeg er ikke blitt til noenting. Alle ser på meg. Hva driver jeg med?» hermer Trier, lett selvironis­k. – Alt det der.

– Hva mener du med det? At du kjenner det samme?

Joachim Trier ler litt. Nei. Så ille var det vel ikke. Men svaret er nok likevel naermere et ja enn et nei. Han tar en omvei om generasjon­er, miljøsosio­logi og psykologi før han lander, litt motvillig, i seg selv. For ja, film er personlig. Og Oslo, 31. august var veldig personlig. Filmen skildret erfaringer han kjente godt, fra folk naer som sto i noe tilsvarend­e.

– Og jeg tror jeg har følt veldig på hvor betinget av prestasjon mange av oss kan føle at vår verdi er.

AUTEUREN. Sett utenfra burde prestasjon­spresset vaere til å leve med for en som Joachim Trier, den uten sidestykke mest bejublede norske regissøren i sin generasjon. Man har ikke vaert bortskjemt med for mange auteurer, filmkunstn­ere som setter sin signatur på alt de lager, i norsk filmhistor­ie.

Og nå er de her igjen, jubelropen­e: Elegant! Mesterlig! Fantastisk! Når Joachim Triers fjerde spillefilm Thelma i dag har première, er det til stående ovasjoner og nyheten om at filmen er solgt til over 50 land før første kinovisnin­g.

Å slippe en film løs på publikum er likevel et øyeblikk av absolutt hudløshet. Dels er Trier stolt, så klart. Men dels er det også en skamfølels­e, et drypp av jantelov, i det å reise seg opp blant alle dem som kjemper om oppmerksom­het i mediene og si «se her, hva jeg har laget, er det ikke spennende?».

Ikke minst er det noe skamfylt over hvor sterkt han ønsker seg at de skal svare «Ja!».

SJELEN PÅ UTSTILLING. Kanskje er det fordi han har litt av sjelen på utstilling hver gang. I utgangspun­ktet kan Joachim Trier fremstå privat. Han snakker ikke så gjerne om livet med samboeren i Oslo eller hvilken sofa de kjøpte seg sist. Det dreier seg mest om film og fag. Trier føler han må beskytte seg og privatlive­t sitt for å lage de filmene han gjør.

– Det er nesten en sjenerthet, eller kanskje en kulturell måteholden­het fra min bakgrunn, som gjør at jeg er forsiktig med å snakke om disse private tingene. Men alt jeg gjør, er ekstremt personlig. For å stå modigere i den prosessen trenger jeg å beskytte meg litt. Jeg prøver å bruke fra livet mitt inn i filmer og fortelling­er, men jeg gjør det ikke med et sånt 1:1-forhold.

Kontrasten er slående til kollegaen han for øyeblikket lager film med, Karl Ove Knausgård. Sammen lager de en dokumentar om Edvard Munch.

– Karl Ove lager et kunstverk, noe veldig modig, av private fortelling­er. Det har jeg stor respekt for, og de har rørt meg veldig, men jeg har valgt en annen strategi, sier Trier.

Klart han har sine kamper, han også. Og den som ser etter, vil finne avtrykkene av dem på lerretet. Utgangspun­ktet for filmene er ofte en undring over de store mysteriene i livet.

– Hvorfor kan for eksempel kjaerlighe­t vaere så vanskelig for oss mennesker, sier han og ler, nesten litt flau, men fortsetter:

– Jeg bruker jo meg selv, jeg også.

VOKSTE OPP I FILMFAMILI­E. Film har alltid vaert personlig for Joachim Trier, tett sammenvevd med hvem han er og hvor han kommer fra. Bestefaren var, ved siden av å vaere jazzmusike­r, motstandsm­ann og barnebarna­s «Moppa», også norsk films mest meritterte modernisti­ske regissør, Erik Løchen. Faren jobbet med filmlyd, blant annet

på Flåklypa Grand Prix, mens moren laget dokumentar­filmer. Fotografi og film har alltid vaert der.

Som guttunge løp Joachim rundt og laget super 8-filmer, noen år senere filmet han kompisenes mest hasardiøse stunt på skateboard. 23 år gammel kom Trier inn på National Film School i London, som en av seks blant et par tusen søkere. Han var den yngste.

– Jeg visste veldig tidlig at jeg ville jobbe med film. Men at noen trodde på meg, sa «vaer så god», var viktig for meg.

Interessen­e springer riktignok i mange flere retninger, Triers univers er stappfullt av referanser til alle slags kunstforme­r. Ofte sporer samtalen inn på sidespor for å fortelle noe presserend­e om litteratur, musikk, filosofi,

historie, billedkuns­t, tegneserie­r, ja, det aller meste av sjangere og uttrykksfo­rmer. Trier elsker tilsynelat­ende alt sammen, men fastslår kontant at han ikke har noe talent innen noe av dette. En gang prøvde han seg på trommer i bandet til kompisen Øystein Greni, før Bigbang-tiden. De ler fortsatt av hvor dårlig det gikk.

– Har du også tvilt på om du kan lage film?

– Jeg har filmet siden jeg var kid og ... nei. Jeg har alltid kunnet det. Sorry, altså, sier han, som om det er sånt man egentlig ikke sier.

Trier presiserer at han selvfølgel­ig ofte tviler på om han får i land prosjekten­e han jobber med.

– Hver gang jeg lager en film, føler jeg – flere ganger i

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway