Aftenposten

Tomlene peker på president Zuckerberg

Det går rykter om at Facebook-gründer Mark Zuckerberg planlegger å bli USAs neste president. Men kan han det?

- TEKST Margrethe Zacho Haarde

Lille julaften 1969 endret norsk historie. Fra oljeselska­pet Phillips fikk myndighete­ne denne dagen beskjed om funnet av Ekofisk, landets første drivverdig­e oljeforeko­mst. Som ved et trylleslag ble norsk kontinenta­lsokkel interessan­t for hele den internasjo­nale petroleums­industrien. I dag, 50 år senere, er Helse-Norge, av alle sektorer, i en situasjon som ligner litt.

Uten at nordmenn flest er klar over det, sitter landet vårt på en ny ettertrakt­et råvare: helserelat­erte persondata. Disse kan hjelpe industri verden over, deriblant IT-giganter som IBM, Google, Apple, Facebook og Amazon, med å forbedre fremtidig diagnostik­k og behandling – og dermed gi stor samfunnsny­tte.

Da oljealdere­n kom til Norge, tok landet naerings- og forsknings­politiske grep som fikk kunnskap om petroleums­utvinning til å strømme fra multinasjo­nale selskap og inn i norske hoder. Overføring­en av kompetanse la grunnlaget for betydelig industriby­gging og verdiskapi­ng her hjemme. Med riktige veivalg, kan HelseNorge få en lignende vertsrolle for internasjo­nal storindust­ri som ønsker samarbeid. Slik kan også helseinfor­masjon gi ny naeringsvi­rksomhet og nye arbeidspla­sser i Norge.

«Mat» for laerende maskiner

Norges fortrinn på helsedata-feltet skyldes flere forhold: Landet har samlet helserelat­ert personinfo i registre, gjennomfør­t befolkning­sbaserte helseunder­søkelser og etablert medisinske kvalitetsr­egistre. I tillegg kommer biologisk materiale, samlet i «biobanker». På toppen av det hele har Norges bruk av fødselsnum­mer gjort det mulig å koble helsedata fra ulike kilder.

Alt dette matcher helseindus­triens satsing på maskinlaer­ing og kunstig intelligen­s. Til «opplaering» trenger disse teknologie­ne gode data, nettopp av den typen Norge sitter med. Ifølge Biobank Norge – et stort infrastruk­turprosjek­t der de fire store universite­tene, de fire helseregio­nene, Kreftregis­teret og Folkehelse­institutte­t samarbeide­r med støtte fra Forsknings­rådet – peker fire kommersiel­le bruksområd­er seg ut:

Beregning av sykdomsutv­ikling: Selskaper innenfor informatik­k/statistisk analyse vil kunne nyttiggjør­e seg norske helsedata til blant annet å påvise hvordan ulike forhold påvirker utvikling av sykdom.

Diagnoseve­rktøy: Norske helseunder­søkelser og biobanker har data og prøver fra personer før disse er blitt syke. Det gir en unik sjanse til å finne tidlige «biomarkøre­r» for sykdomsutv­ikling. Eksempelvi­s stoffer i blodet, som det så kan ses etter ved screening. Slik kan alvorlig sykdom, som kreft, oppdages mens den ennå kan kureres.

Utvikling av legemidler: Helsedata brukes i alle faser av «livet» til legemidler: fra innledende grunnforsk­ning til registerst­udier når legemiddel­et er i vanlig bruk.

IKT/velferdste­knologi: Norske helsedata kan bli viktig ved utprøving av velferdste­knologi og teknologis­ke hjelpemidl­er til bruk i helsetjene­sten og hjemme.

Helseforsk­ning på anbud

Mye har endret seg på tiårene som er gått siden Norge fikk den internasjo­nale oljeindust­rien til å dele sine kunnskaper med oss. 1978 var året da overføring­en av ekspertise kom i gang for alvor. Regjeringe­n ville sikre at kompetanse på utvinning havnet i norske hoder. Derfor ble det en forutsetni­ng for lisenstild­eling at minst 50 prosent av forskninge­n knyttet til feltutvikl­ingen måtte utføres i Norge.

Vedtaket utløste et skred av initiativ. Fikk oljeselska­pene lisenser, ville de plassere også løpende forskning i Norge.

Men pålegg overfor utlandet om å forske i Norge, det har tiden og konkurrans­elovgivnin­gen løpt fra. Datatilgan­g alene er heller ikke nok til at storindust­ri kommer løpende.

Ledende selskaper i bransjen ønsker kort og godt samarbeid med de beste forskermil­jøene, konkludere­r nevnte Biobank Norge, som har utredet hvordan norske helsedata aktivt kan brukes til innovasjon og naeringsut­vikling.

Skal Norge få drahjelp utenfra, må landet altså levere topp forskning innen tema helseindus­trien brenner for.

Helse- og omsorgsdep­artementet har store årlige forsknings­budsjetter som i stor grad går til helseforet­akene. Disse

Møter med tidligere rusmisbruk­ere, industriar­beidere som bakser i digital motvind og gårdbruker­e som inviterer til kalveforin­g i Wisconsin. Lik det hvis du vil, på Facebook.

– Zuck har den type personligh­et som gjør at når han bestemmer seg for å få til noe, så får han det til. Og han gjør det alltid bedre enn alle andre, sier en ikke navngitt, men naer venn av Zuckerberg, til Vanity Fair.

Og om ikke dette er nok, er det også et faktum at Mark Zuckerberg og kona har ansatt David Plouffe, Obamas tidligere valgkampsj­ef, i veldedighe­tsfondet sitt, kalt Chan Zuckerberg Initiative.

KARISMA OR NOT KARISMA. Zuckerberg selv har avvist ryktene ved flere anledninge­r, men som Cnbc.com nylig skrev: «Han ville jo ikke vaere den første politiker som prøvde å mislede folket».

Så la oss si at ryktene stemmer. Har Zuckerberg en reell sjanse?

Hilde Restad, ekspert på amerikansk politikk ved Bjørknes Høyskole i Oslo, er skeptisk.

– Zuckerberg har pengene, og det er noe av det viktigste man kan ha om man ønsker å drive en seriøs valgkamp i USA. Men det finnes én ting som er enda viktigere, slik Hillary Clinton fikk erfare: Man må ha evnen til å fenge velgerne med personligh­et og budskap.

Restad tror det siste blir en utfordring for verdens rikeste datanerd.

– Han fremstår ikke akkurat som den mest karismatis­ke personen.

Hans Olav Lahlum er delvis enig med Restad, men mener Zuckerberg kan komme til å overraske.

– Det er omstridt hvor karismatis­k han egentlig er. Zuckerberg er en datanerd og en teknokrat. Når det kommer til veldedighe­t og å øse av egen formue, har han et veldig godt image, mener Lahlum og sikter til at Mark Zuckerberg, sammen med kona, ga bort nesten hele formuen for å starte nevnte Chan Zuckerberg Initiative. Selskapet har til formål å minske ulikheter i samfunnet og å fremme utdanning for alle.

– Jeg tror det viktigste argumentet mot Zuckerberg­s kandidatur er at han mangler politisk erfaring, sier Lahlum.

– Det fungerte jo for Trump, men eldre sofasitter­e vil kanskje ikke la seg overbevise av en så ung kandidat?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? På Harvard. I vår var Mark Zuckerberg invitert tilbake til sitt gamle universite­t for å holde tale under den årlige samlingen av tidligere studenter.
På Harvard. I vår var Mark Zuckerberg invitert tilbake til sitt gamle universite­t for å holde tale under den årlige samlingen av tidligere studenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway