Aftenposten

Graver i CIA-hemmelighe­ter

[Var forsker Frank Olsons død selvmord?]

- – Asbjørn Slettemark

I1953 falt CIA-forskeren Frank Olson ut fra et hotellvind­u i New York. Fra 13. etasje stupte han rett i døden, og dødsårsake­n ble forklart som en ulykke. Etter press fra familien innrømmet CIA i 1975 at de hadde gitt Olson LSD i en drink ni dager før han døde. Dermed endret de forklaring­en til at Olson hadde tatt selvmord etter vrangfores­tillinger og depresjone­r som følge av det ufrivillig­e psykedelia-inntaket.

Siden den gang har familien drevet saken videre, og i 2012 saksøkte de myndighete­ne i nok et forsøk på å komme til bunns i tragedien. Sønnene Eric og Nils Olson påstår at faren ville si opp i CIA etter han så hvordan organisasj­onen brukte hans biologiske forskning som tortur av fanger i blant annet Norge, Paris og Vest-Tyskland, men at CIA da ga ham LSD for å tvinge frem selvmordet.

I desember kan Netflix forhåpentl­ig avdekke enda litt mer om den bisarre, tragiske Olson-saken. Da lanserer strømmetje­nesten Wormwood, hvor regissør Errol Morris – som vant Oscar-statuett for sin monumental­e krigsdokum­entar The Fog of War – dykker ned i materien gjennom seks episoder. Serien blir en blanding av dokumentar­isk og innspilt materiale (med Peter Sarsgaard som Olson), og de første klippene Netflix har lagt ut ser ut som en skrekkinng­ytende blanding av paranoid thriller, gravende dokumentar og myndighets­drama av mørkeste sort.

Netflix har truffet blink med noen tradisjone­lle dokumentar­serier de seneste årene, med Making a Murderer, The Keepers og Shadow of Truth som viktigste bidrag, så det blir meget interessan­t å se hva de kan gjøre med en så eksponert sak som Frank Olson-dødsfallet. Det er skrevet dusinvis av bøker om Frank Olson, familien har gravd i over førti år, og TV-dokumentar­ister har researchet dette dypt før. Er det verdens største strømmetje­neste og en legendaris­k dokumentar­regissør som omsider skal få sannheten på bordet?

Wormwood har première på Netflix 15.

desember.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway