Aftenposten

Grønt skifte

Nordmenn er neppe blitt bedre, men heller dårligere til å lage alminnelig hverdagsma­t, mener Geir Skeie.

- – Halvor Hegtun

BYTT UT POTETEN

[Kjør på med grønnsaker]

Vi nordmenn spiser for lite grønnsaker. Den klassisk norske middagen er et kjøttstykk­e med potet og saus og kanskje en bit brokkoli eller gulrot. Vi burde oftere droppe poteten og heller ha flere grønnsaker som smaker bedre og gir mer naering.

IKKE SKRELL

[Bak dem i ovnen]

Alminnelig­e ting som blomkål og brokkoli kan lages på veldig mange måter. Stek brokkolien. Bak blomkålen i stekeovnen, du kan få ut en søtsmak du ikke trodde fantes. Det samme gjelder rotgrønnsa­kene våre. Jeg kutter gulrot, kålrot og selleri i store biter og baker dem i ovnen. Spis også skallet – så lenge du bruker en skrubb under vaskingen, går det fint.

FOR MYE SHOW

[Savner Espelid Hovig]

Det burde vaere flere TV-programmer av den typen Ingrid Espelid Hovig hadde. Matprogram­mene nå er mer show enn opplaering. Veldig mange har mat som hobby og lager fancy ting på lørdag og søndag. Men de aner ikke hvordan de koker torsk. Den vanligste feilen er å varmebehan­dle fisken altfor lenge. Det blir tørt og ekkelt, ikke godt.

HAR TAPT OSS

[Behersker mindre]

Faktisk tror jeg at kunnskapen om alminnelig matlaging er dårligere i dag enn den var for noen tiår siden. Folk tror det er raskere og enklere å bruke halvfabrik­ata, men det er det jo ofte ikke. Ta for eksempel en bearnaises­aus. Det er like raskt å lage den fra egg, eddik og smør som å koke opp en posesaus.

SKAL GÅ KJAPT

[Gjelder også tilbehøret]

Det skal vaere kjapt og enkelt å lage mat hjemme. Selv bruker jeg sjelden mer enn 2030 minutter på å lage middag. Tilbehøret ser ut til å vaere et problem for ganske mange, det er derfor jeg har skrevet enkle bøker om saus og grønnsaker. Det skal vaere lett. Jeg tar utgangspun­kt i varer du finner i en helt alminnelig Rema eller Kiwi.

INGEN VEGG

[For pratens skyld]

Kjøkkenet vårt er fem år gammelt, ganske stort, har masse benkeplass og skapplass, og med en stor bardisk der vi spiser alle måltidene. Det er også åpent mot stuen. Har vi gjester, synes jeg det er fint å kunne snakke med dem mens vi lager mat.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway