Aftenposten

Bordeaux for begynnere

Her lages verdens beste viner. Så hvorfor drikker du dem ikke?

-

Vinene skjenkes til konger og presidente­r. Samlere hamstrer dem. Lukkede nettverk bytter dem. Men når drakk du sist en vin fra Bordeaux? Jeg vet ikke når vi gled fra hverandre, men jeg kan tørt konstatere at så har skjedd.

Vi som skriver om vin, kaster oss begeistret på de siste trendene. Skriver om gjenoppdag­ede druesorter og obskure dalstrøk. Men vinens kraftsentr­um – selve opphavet til stor vin – er det liksom ingen som snakker om lenger.

Foreldrege­nerasjonen eide begreper om hva Bordeaux er. Nå er Bordeaux blitt umoderne. Komplisert. Mens resten av vinverdene­n kommuniser­er tydelig med kunden, har fargerike etiketter og lettfattel­ige navn, står Bordeaux hardnakket igjen. Løkkeskrif­t og dobbeltnav­n.

Mer enn 9000 produsente­r gjør at du skal vaere skikkelig entusiast for å ha noenlunde oversikt. Imens renner en elv av vidunderli­g smak forbi. Og vi står igjen på elvebredde­n og skjønner ikke hva vi går glipp av. Sånn kan vi ikke ha det.

De neste ukene skal vi ta et dypdykk i Bordeaux, du og jeg. Vi skal inn i de historiske slottene. Ned i kjellerne. Inn i hyllene. Jeg skal fortelle deg de spennende historiene og forklare kvantespra­ngene. Jeg vil at du skal eie begrepene.

Og når vi smaker, da håper jeg du kjenner den usynlige tråden mellom deg og alle slektene før oss. Tid som er og tid som var, er på forunderli­g vis fanget i det glasset.

BORDEAUX ER EN HAVNEBY SØRVEST I FRANKRIKE. Og bare i den ene setningen ligger noe av forklaring­en på hvorfor Bordeaux er blitt så viktig. Havnen gjorde det mulig å eksportere vinene og deres ry langt utover landegrens­ene.

Tenk på Rioja i Spania til sammenlign­ing. De laget også flott vin. Men de fikk ikke eksportert den. Rioja var isolert, og det var først da jernbanen kom på plass, at vinene derfra virkelig rakk videre ut.

Bordeaux var et handelssen­trum. Men det er mer med den elven. Vi deler Bordeaux inn i tre deler. Østsiden av elven Gironde. Vestsiden av Gironde. Og så har du landstykke­t i midten, der elven deler seg opp i to nye elver, Garonne og Dordogne. Entre-Deux-Mers kalles området. «Mellom to hav».

Fra disse områdene eksportert­e de vin allerede i middelalde­ren. Eller vin og vin. Vi kaller den claret. Det var en enkel vin, ofte laget på en blanding av både røde og hvite druer. Fargen var lys, omtrent som en rosévin i dag. Claret ble laget ved en kort pressing, der mosten knapt rakk å hente ut farge eller tørrstoffe­r fra drueskalle­ne. Vinen ble solgt i tønner og ofte tilsatt sprit, sider eller urter for ikke å bli eddik for raskt.

ENGELSKMEN­NENE ELSKET DEN. Og denne forbindels­en, eller kjaerlighe­tsaffaeren mellom England og Bordeaux, går tilbake helt til år 1152. Da Eleonora av Akvitania giftet seg med Henry Plantagene­t, som to år senere ble kongen av England. Som en vennlig gest, ble tollbarriè­rene lempet på, og de neste århundrene ble mer en fjerdedel av all vin fra Bordeaux drukket i England.

Men vi må videre. For claret var ikke storhet. Det var en sped begynnelse. Neste kvantespra­ng skjer i 1649, med en ung mann som het Arnaud III de Pontiac. Han var et sant renessanse­menneske. Belest og bereist. Det var hans far og farfar som først startet det som skulle bli et monument av storhet, nemlig Chateau Haut-Brion. Slottet finner du ti minutters kjøring ut fra Bordeaux-sentrum, om du

 ?? INGVILD TENNFJORD
[Vinskriben­t] ingvild.tennfjord @aftenposte­n.no ??
INGVILD TENNFJORD [Vinskriben­t] ingvild.tennfjord @aftenposte­n.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway