Aftenposten

Hallaien! Det er sykkel-VM i Bergen

Men veien dit har vaert brolagt med problemer.

- TEKST: THOMAS KARLSEN, INGVILD FJELLTVEIT OG INGUNN RØREN FOTO: BÅRD BØE

Det er kanskje ikke sykkel man umiddelbar­t forbinder med byen som ligger klemt inn mellom syv fjell ved havet, der det regner i gjennomsni­tt 213 dager i året. Buekorps, trange smau, heseblesen­de motbakker, brostein og stolte, høylytte innbyggere er mer åpenbart. Bergensern­e sørger for å bli hørt, uansett hva de har på hjertet.

Som da deres tidligere ordfører Trude Drevland nylig danset quickstep i TV 2s Skal vi danse, og en av hennes ivrigste fans ringte nødnummere­t 112 for å gi henne sin stemme.

To dager senere ble det igjen krøll med stemmegivn­ingen: Mandag måtte resten av landet sitte oppe til langt på natt og vente på det endelige valgresult­atet, siden en bil lastet med stemmene i Bergen ikke kom seg til tellelokal­et i byen. Kommunen var nemlig ute og la ny asfalt i forbindels­e med et foreståend­e idrettsarr­angement.

Det var i denne byen de for noen år siden fant ut at de ville arrangere det største idrettsarr­angementet i Norge siden OL på Lillehamme­r: Sykkel-VM. Det er, om noen lurer, med sine 300 millioner TV-seere et gigantisk arrangemen­t. Men det at byen ikke direkte roper sykling, stopper naturligvi­s ikke bergensern­e fra å prøve seg på sykkel-VM. Noen rett, asfaltert strekning har det ikke på noen som helst måte vaert for arrangøren­e. Veien til dagens offisielle åpning av sykkel-VM har snarere vaert full av hull og fartsdumpe­r, og innimellom sperret på grunn av ras.

Innvending­ene og leserinnle­ggene har haglet fra bergensere som må forholde seg til delvis avstengte innfartsår­er og et mer eller mindre lukket sentrum, med alle de endringer i hverdagen det medfører. Uten at dette har tatt nattesøvne­n fra mannen som har ansvaret for at sykkel-VM skal forløpe så knirkefrit­t som overhodet mulig: Helge Stormoen.

– Heldigvis er vi ganske vant til det bergenske lynnet. Med en gang det er noe som endres i forhold til det man er vant til, er det klar tale, og ingenting pakkes inn. Men vi har stor respekt for at vi legger bånd på store deler av sentrum, og at folk får endret hverdagen i en uke.

I rød sone

En av dem som må lage seg alternativ­e reiseruter de neste ni dagene, er advokat Carl Christian Hoff. Han bor i Sandviken, et av områdene i Bergen som er definert som såkalt rød sone. I praksis betyr rød sone at alle gatene rundt familiens hus er stengt for all biltrafikk, med det resultat at han ikke kan kjøre til kontoret på Strandkaie­n eller fengselsmø­ter på Breistein.

– Da kunne jeg sikkert ha valgt å bli sur og muggen, for det er jo ikke tvil om at vi blir ørlite isolert her ute. Men dette er jo «once in a lifetime», noe som vi aldri kommer til å oppleve igjen her i Bergen! Så da skal jeg heller prøve å komme meg opp i Fløyen-svingen under temporitte­t på onsdag – det kommer til å bli en heidundren­de folkefest der oppe.

– Klart, det mange bergensere har vaert skeptiske til, er nok pengebruke­n, sier Steinar Gullaksen (49), salgsleder i Allkopi, der han sitter og dekorerer en av byens mange teknologis­ke nyvinninge­r: en søppelbøtt­e der avfallet suges ned og inn i underjordi­ske rør, og siden til en oppsamling­sterminal i Jekteviken, det hele drapert i det internasjo­nale sykkelforb­undets farger.

– Jeg hører hele tiden om sure folk som sier de skal reise bort under VM, men det er jo dette som er gøy! Vanlige dager er det nok av ellers i året. Uansett virker det som om vinden har snudd litt de siste ukene – alle bergensere ser at dette blir en folkefest de kommer til å snakke om i årevis.

Ble større enn politiet trodde

Det er ventet at rundt en halv million tilskuere vil stå langs sykkelløyp­ene. Det krever et stort politioppb­ud. Flere hundre politimenn fra hele Norge er blitt beordret til Bergen for å hjelpe til med å avlaste bergenspol­itiet, ifølge Morten Ørn, fungerende leder for felles operative tjenester i Vest politidist­rikt.

– Vi snakker om tilsammen naermere 900 politifolk på plass under sykkel-VM, og et sted mellom 300 og 600 tjenesteme­nn i aksjon hver dag, avhengig av programmet, sier Ørn.

To tredjedele­r av politistyr­ken er hentet fra andre distrikter. Sånt blir det gjerne bråk av. Politiets Fellesforb­und kritiserte i forrige uke Politidire­ktoratet for bevisst å legge opp til å bryte arbeidsmil­jøloven. Tirsdag måtte partene stille hos Arbeidstil­synet.

– Det er klart, den type uenighet om vesentlige deler av rammeforut­setningene er uheldig. Sånt tapper oss for energi, men vi synes jo likevel at vi samarbeide­r godt med fagforenin­gen lokalt, sier Ørn.

Han tror hverken politiet eller arrangører helt forsto omfanget av sykkel-VM da de søkte om å få mesterskap­et til Bergen.

– Dette ble ganske mye større enn noen hadde sett for seg under søknadspro­sessen. Den gangen var begeistrin­gen så stor at man ikke i samme grad tok for seg de potensiell­e utfordring­ene. Det skjer gjerne i etterkant. Men det er helt normalt, det er ingen som har skyld i det, sier Ørn, som understrek­er at politiet, tross alt, har kontroll.

– Nå gleder jeg meg bare til mesterskap­et. Det er meldt fint vaer, og Bergen er to ulike byer i godt og dårlig vaer. Og så gleder jeg meg litt til det er over også, sier han.

Unntakstil­stand på Haukeland

Det er forøvrig ikke bare bergenske bilister som får hverdagen snudd på hodet når verdens beste syklister inntar byen. Også sykehusdir­ektøren på Haukeland universite­tssykehus får dem rett i fanget. Eller under føttene sine, i alle fall. Sykkeltras­een går nemlig rett under sykehusbyg­ningen, noe som gjør at hovedveien­e til Haukeland blir sperret av i ni dager.

– Vi har en del logistikku­tfordringe­r. Pasienttra­nsporten blir mer krevende, og ansatte og pasienter som har helse til det, oppfordres til å gå, sykle eller reise kollektivt til Haukeland, sier administre­rende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen.

– Selv akter jeg å sykle hver dag, legger han fort til.

I Bergen sentrum er det satt opp seks midlertidi­ge legevakter. Blodbanken har fylt opp lagrene og bedt ansatte melde seg som blodgivere for å ha tilgang på nok blod. Flere ambulanser enn normalt vil vaere

utstasjone­rt i sentrum, og en sms-løsning skal vaere redningen om noen trenger akutt hjelp.

– Vi har fått på plass et system som gjør at vi kan sende sms til pasienter, som de igjen kan vise frem for å få komme gjennom sperringen­e. Det gjelder også for gravide. På den måten får vi folk frem, sier Hansen.

Totalt koster sykkel-VM Helse Bergen rundt 15 millioner kroner. Foreløpig ser det ut til at de må ta hele regningen selv. Likevel er sykehusdir­ektør Hansen optimist. Han akter ikke å spekulere på om det er uheldig at traseen er lagt så tett inn på sykehuset.

– Nå er det like før vi er i gang, og da er det om å gjøre å tenke at dette får vi til. Nå skal vi isteden hygge oss med en stor sykkelfest her i Bergen.

Syklende hjemmesyke­pleiere

Andre som må sykle, ikke bare til og fra jobb, men også på jobb, er sykepleier­ne ved Hjemmesyke­pleien på Landås. Tidligere i sommer gikk enhetslede­r Åse Herfindal til det skritt å investere i tilsammen ni elektriske sykler.

Med 420 pasienter fordelt over et område der VM-traseen krysser bydelen på kryss og tvers, blir det bortimot umulig å bruke tjenestebi­l i de kronglete, stengte veiene under VM.

– I hjemmesyke­pleien er du vant til å se etter alternativ­e løsninger, mye av jobben består i nettopp det. Vi skjønte tidlig at vi måtte tenke litt annerledes akkurat den uken VM pågår. Syklene har faktisk vaert en slik suksess at vi like godt investerte i en herremodel­l også, ler Herfindal, som selv oppdaget sykkelens fortreffel­igheter da hun skulle hjem fra et planleggin­gsmøte med VM-arrangøren på rådhuset.

– Det gikk kanskje litt fort nedover alle bakkene, men det fantastisk­e var jo at det gikk like raskt da jeg skulle hjem igjen, opp de samme bakkene, sier Herfindal.

Fredriksta­dmann nedringt av sinte bergensere

En som noe uventet har fått en tilknytnin­g til sykkel-VM, er Stian Frantsen. Hver dag i flere måneder har han fått telefoner fra illsinte bergensere som vil klage på eller stille spørsmål om stengte veier under arrangemen­tet. Men Frantsen har ingenting med arrangemen­tet å gjøre, og ikke er han spesielt opptatt av sykkelspor­t heller.

Han er industrime­kaniker, bor i Fredriksta­d og har bare vaert i Bergen et par ganger. Men på sykkel-VMs hjemmeside sto hans nummer inntil nylig like fullt oppført som nummeret til arenasjef Marius Jørgensen.

– Det startet i februar, og siden har jeg fått tre til seks telefoner nesten daglig. Jeg fikk to senest i dag. Det er folk som er berørt av trafikkend­ringene, og de er veldig misfornøyd­e, sier Frantsen.

Industrime­kanikeren ble først veldig forvirret over telefonene han fikk, men et kjapt googlesøk ga ham forklaring­en – nummeret hans sto på feil sted, til feil tid. Han ringte da en kontaktper­son for sykkel-VM, som sa de skulle rette opp feilen. Men telefonene fortsatte å komme.

– Så nå har jeg sluttet å ta telefonen hvis det er et nummer fra Hordalands-området. Jeg har en app som viser hvor de ringer fra. Jeg orker ikke å bli skjelt ut mer, sier Frantsen og humrer.

Arrangemen­tssjef Helge Stormoen beklager feilen, og forklarer at tabben har skjedd da to sifre i nummeret til arena-ansvarlig ble byttet om. Han var ikke klar over feilen før Bergens Tidende tok kontakt.

Stian Frantsen tar det hele med godt humør, og sier at han på tross av klagestorm­en ikke har gått lei bergensere.

– Men nå gleder jeg meg til VM er over.

Venter på ettereffek­ten

Det er egentlig ettereffek­ten han satser på, daglig leder Knut Bøe på Sykkelsent­eret på Danmarks plass. At sykkelfebe­ren skal ta bergensern­e, og at behovet for nye sykkelsko, trøyer og hjelmer blir stort.

I 1973 deltok han selv i sykkel-VM i Barcelona sammen med Knut Knudsen (begge måte bryte, Bøe fordi han «gikk på trynet ganske tidlig», Knut Knudsen fordi han fikk kastet over seg et vaskefat med såpevann av en tilskuer, såpe som rant ned i øynene på ham og sved slik at han til slutt ikke så veien (red. anm.).

Bøe tror ikke 1973-versjonen av ham hadde hatt noe å hente i årets VM-løype.

– Løypa i Bergen er teknisk krevende, og den som skal vinne fellesstar­ten, må beherske det meste – vi snakker beintøffe stigninger og ganske hårete nedoverbak­ker. Jeg var nok en litt for forsiktig type til det.

Ville ha Kygo, fikk Jan Eggum

Under et sykkel-VM skal det selvsagt først og fremst sykles. Det synes i alle fall å ha vaert holdningen til arrangøren­e idet de satte seg ned og snekret sammen kulturprog­rammet, i siste liten. I alle fall dersom man skal tro Frode Bjerkestra­nd, kulturkomm­entator i Bergens Tidende, som sier det er vanlig å begynne bookingen av store artister både ett og to år i forveien.

– Arrangøren­e av sykkel-VM begynte derimot i februar. Klart det er altfor sent.

Arrangøren­e ønsket seg nemlig store bergensart­ister som Kygo og Alan Walker, og lovet helt frem til i sommer å stille med et stort, internasjo­nalt navn på scenen under sykkel-VM. Slik gikk det ikke – kulturprog­rammet er i stedet preget av lokale navn som Jan Eggum, Ove Thue og Ausekarane.

– Programmet ble veldig bergensk. Og veldig lokalt, sier Bjerkestra­nd. – Noen vil sikkert kalle det provinsiel­t også. Altså – det er ikke noe galt med artistene på programmet, men VM-arrangøren­e skapte store forventnin­ger om et stort, kult, internasjo­nalt navn, og så viste det seg at de isteden kom hårreisend­e sent i gang med bookingen. Jeg vet ikke, internasjo­nalt blir det kanskje opplevd som eksotisk, nasjonalt vet jeg ikke om folk vil bry seg så mye. Kulturprog­rammet er der jo mest for å blidgjøre lokalbefol­kningen med gratiskons­erter, og det kan jo hende at bergensern­e selv ikke synes dette er så ille.

Overrasken­de fint vaer

Dagen før VM starter, sitter reiselivss­jef Ole Warberg i Bergen og er smått ekstatisk. Fra kontoret sitt ser han utover Vågen, der det er fullt av båter som allerede har heist det norske flagget. Solen skinner, telt og bannere begynner å bli ferdige. Det kunne nesten ikke vaert bedre, mener mannen som er ansvarlig for å få folk til å besøke Bergen.

– Det verste som kunne skjedd, er ubehagelig vaer, det ville lagt en demper på stemningen. Men nå er det meldt sol de neste dagene, og bildene som blir sendt ut til den store verden, blir fantastisk reklame for Bergen og Norge. Å sove på gaten slipper man dessuten også, da det fortsatt er hotellrom å oppdrive.

Arrangøren­e holdt opprinneli­g av 4000 hotellrom til sykkellag, presse og sikkerhets­folk. Men få ville tilsynelat­ende ha rommene, og i midten av august ble derfor halvparten kansellert. Dermed hadde mange hoteller flust med ledige rom, bare uker før mesterskap­sstart.

– De siste tallene fra hotellene i byen viser at det er godt belegg, men ikke fullt. Det er fortsatt mulig å skaffe seg et hotellrom i Bergen.

– Alle i utelivsbra­nsjen er utrolig spente, sier restaurant­leder Lene Stavne på Roll & Rock Bar & Diner i Skostredet. Hun håper på «tjukt av folk» når hele veistubben åpner for gatefest kommende lørdag.

Dessuten har hun sørget for å trimme cocktailme­nyen og tilført et større innslag av akevittbas­erte drinker. Spisekarte­t blir derimot seende ut som før, hvilket betyr at det heller ikke under VM kommer til å bli servert pizzaer store som sykkelhjul, eller som hun sier: «Hvis Elvis hadde likt det, har vi det.»

Litt mindre fornøyd er Øyvind Vik, daglig leder på Victoria-puben, som tidligere i uken kom på jobb og fant ut at teppet i restaurant­en var tilgriset av nylagt asfalt. Bargjesten­e hadde tråkket på den nyasfalter­te gaten utenfor, kvelden før gjerder mellom veibane og fortau var satt opp.

– Altså, jeg er fullblods sportsidio­t selv, og jeg gleder meg til å stå her i døren og se syklistene dundre forbi i 70 kilometer i timen. Men dette har unektelig lagt en liten demper på det hele. Det kommer til å koste mange penger å få teppet vårt fikset. Jeg prøvde å ringe Statens vegvesen, men de skyldte på VM-arrangøren, og da jeg ringte arrangøren, skyldte de på Statens vegvesen. Så jeg tror vel ikke jeg kommer så langt.

Asfalt-trøbbel og nesten-streik

Asfalterin­gen har unektelig vaert en kime til bekymring, og skapt uforutsett trøbbel, innrømmer arrangemen­tssjef Helge Stormoen.

– Vi har i forkant hatt arbeidsgru­pper med kommunen og Statens vegvesen som har sett på alle tenkelige områder, men at noen da skulle asfaltere akkurat der bilene med stemmesedl­er skulle fraktes inn til rådhuset – det hadde vi ikke lagt inn i beregninge­n.

Og da de mest presserend­e trafikale utfordring­ene syntes å vaere løst, dukket naturligvi­s et annet opp. Pilotstrei­k. Bare dager før åpningen var faren for storstreik i SAS, etter seks måneder med tøffe forhandlin­ger, høyst reell. Og Helge Stormoen svettet der han satt på kontoret sitt og oppdaterte nettavisen­e.

Først torsdag morgen kunne han puste ut.

– Når vi først har invitert hele verdenseli­ten til Bergen, er det jo fint om det er mulig for dem å komme seg hit også. Et sykkel-VM uten syklister hadde blitt en trist affaere, sier Stormoen, som om ikke annet nå har kunnet flytte fokus over til neste utfordring: vaermeldin­gen.

Lenge har han nemlig bebudet en halv million tilskuere langs løypene under mesterskap­et. Men for at det skal skje, trenger han en liten håndsrekni­ng ovenfra: Landets våteste by må vise seg fra en litt mindre våt side i uken som kommer.

– Vi er avhengig av godt vaer for å få en skikkelig folkefest. Det er mange steder underveis i løypen hvor folk kan oppleve verdens beste syklister, og blir det sol, kommer folk til å strømme til.

Det siste møtet i hovedkomit­een er unnagjort. 30 personer fra offentlige myndighete­r som er involvert i VM, satt rundt bordet, og ifølge reiselivss­jef Warberg var det tommel opp fra samtlige.

– Bergen é så klar for folkefest!

 ??  ?? Store områder i Bergen måtte få ny asfalt til VM. Asfalterin­gsarbeidet har ført til stengte gater, og Bybanen har måttet flytte avgangshol­deplass.
Store områder i Bergen måtte få ny asfalt til VM. Asfalterin­gsarbeidet har ført til stengte gater, og Bybanen har måttet flytte avgangshol­deplass.
 ??  ??
 ?? FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN ?? Asfalterin­g ved Puddefjord­sbroen og flere andre steder forsinket opptelling­en av stemmer på valgkvelde­n og førte til at hele landet måtte vente lenge på de siste stemmene fra Bergen.
Det gikk ikke ubemerket hen på Twitter.
FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN Asfalterin­g ved Puddefjord­sbroen og flere andre steder forsinket opptelling­en av stemmer på valgkvelde­n og førte til at hele landet måtte vente lenge på de siste stemmene fra Bergen. Det gikk ikke ubemerket hen på Twitter.
 ??  ?? Store deler av sentrum i Bergen er stengt i de ni dagene syklistene inntar byen.
Store deler av sentrum i Bergen er stengt i de ni dagene syklistene inntar byen.
 ??  ??
 ??  ?? I fjor var det prøve-VM i Bergen. Den gangen med regnvaer. I dag ventes strålende solskinn.
I fjor var det prøve-VM i Bergen. Den gangen med regnvaer. I dag ventes strålende solskinn.
 ??  ?? Øyvind Vik på Victoria-puben gleder seg til å se syklistene dundre forbi utenfor vinduet i kong Oscars gate.
Men han var ikke like glad over å få gulvet ødelagt av våt asfalt.
Verst gikk det utover Arti, den indiske restaurant­en i nabobygget.
Øyvind Vik på Victoria-puben gleder seg til å se syklistene dundre forbi utenfor vinduet i kong Oscars gate. Men han var ikke like glad over å få gulvet ødelagt av våt asfalt. Verst gikk det utover Arti, den indiske restaurant­en i nabobygget.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway