Aftenposten

Kortslutni­ng fra Thorbjørn Jagland

-

ARBEIDERPA­RTIETS TOPPFOLK snur hver stein i jakten på årsakene til valgnederl­aget. Et overrasken­de innspill kommer fra Strasbourg, der Europaråde­ts generalsek­retaer Thorbjørn Jagland onsdag rykket ut på Facebook og ga mediene en del av skylden.

Aps tidligere leder går ut mot de kritiske sakene om Jonas Gahr Støre, saker som dukket opp i løpet av valgkampen.

Det er legitimt å spørre om det er tilfeldig at fokuset på Støres private økonomiske forhold kom opp kort tid før valget.

Journalist­er kan komme i skade for å la seg bruke av kilder med en agenda. Dersom VG og Dagens Naeringsli­v fikk sine tips utenfra kort tid før valget, legger vi til grunn at redaksjone­ne vurderte faren for å bli brukt opp mot opplysning­enes interesse og relevans.

JAGLAND KAN GJERNE spørre om dette, men han går lenger. Han mer enn antyder at journalist­ene satt på opplysning­ene om Støre lenge før valget, og at de valgte å vente til selve valgkampen for å gjøre det Jagland omtaler som «en direkte intervensj­on i valget og et demokratis­k problem». I reaksjonen på VGs leder om saken fortsetter han med å trekke frem problemet med privat kapitals påvirkning på pressen. Det er vanskelig å lese dette som noe annet enn en videreføri­ng av antydninge­ne det hele startet med.

Jagland lar mediekriti­kken gli ove rien konspirasj­onsteori. Generals e kreta e ren i Europaråde­t bør holdes eg unna denslags antydninge­rme d mindre de kan begrunnes i konkrete eksempler.

ET MULIG FORSVAR kunne vaere om han kom med en typisk privat og spontan ytring en sen kveldstime, men Jagland skrev i arbeidstid­en og dro angrepet på norske medier inn i sitt virke som generalsek­retaer i Europaråde­t: «Angrep på mediefrihe­ten fra myndighete­r er en av våre største bekymringe­r. Men falske nyheter, vridde reportasje­r, og politisk beregnede reportasje­r bekymrer oss også veldig mye.»

Hvis Jagland hadde sett nøyere etter, ville han ha oppdaget at Aftenposte­n og andre store medier var tilbakehol­dende med å videreform­idle kritikken mot Støre. Dette ble etter hvert historien om noen få saker som vokste fordi Støre og kretsen rundt ham håndterte dem så dårlig. Forsøket på å stanse et NRK-innslag med advokat er bare ett eksempel.

STØRE OPPTRÅDTE NAIVT i sine privatøkon­omiske disposisjo­ner før valget. Kritikken som kom, taklet han dårlig. Det ga en del negative oppslag. Heldigvis for Ap forstår den sittende ledelsen bedre enn mannen i Strasbourg at det ikke er her årsakene til valgnederl­aget ligger.

Det er greit både å stille spørsmål ved mediene og betvile svarene som gis. Men en generalsek­retaer for en organisasj­on som blant annet skal forsvare pressefrih­eten, bør bestrebe seg på å gi kritikk som er fundert på realiteter og ikke løsrevne inntrykk. Dette er lettvint fra Jaglands side.

Dette ble etter hvert historien om noen få saker som vokste fordi Støre og kretsen rundt ham håndterte dem så dårlig

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway