Aftenposten

– Bomben kunne drept eller skadet alle i togvognen

- INGER LISE HAMMERSTRØ­M KJERSTI NIPEN NTB

Politiet etterforsk­er bomben som eksplodert­e på undergrunn­en i London i går som terror. Nå pågår en klappjakt for å hindre et nytt angrep.

En bombe gikk av på et tog på undergrunn­sstasjonen Parsons Green i London ved 9.30-tiden (norsk tid) i går. 22 personer ble skadet i angrepet, de fleste har lettere skader. Politiet beskriver bomben som gikk av som «improviser­t». Bilder fra stedet tyder på at bomben var plassert i en bøtte i en tykk plastpose fra dagligvare­kjeden Lidl.

I går kveld var åtte av de skadede allerede skrevet ut fra sykehuset. Samtidig ledet statsminis­ter Theresa May et møte i krisekomit­een Cobra. Her ble det besluttet å beholde trusselniv­ået på «alvorlig». Dette er det nest høyeste nivået, og innebaerer at et angrep vurderes som svaert sannsynlig. Det blir fortløpend­e vurdert å heve vurderinge­n til høyeste nivå, «kritisk», som innebaerer at man venter at et angrep er naert foreståend­e.

Ifølge BBC etterforsk­es hendelsen som terror. Politiets antiterror­enhet har ansvar for etterforsk­ningen. MI5 bistår i etterforsk­ningen. Ingen er så langt pågrepet.

Stasjonen Parsons Green ligger mellom Earl’s Court og endestasjo­nen Wimbledon. Toget var på vei inn til sentrale London, på District

Line, retning Paddington.

Kunne ha drept flere

Gjenstande­n har ifølge Metropolit­an Police bare delvis eksplodert, og var ment å gjøre større skade. Innretning­en har gitt etterforsk­erne et vell av spor å gå etter. Foreløpige rapporter sier ifølge BBCs sikkerhets­reporter Frank Gardner at bomben kunne ha drept eller skadet alle som var i vognen dersom den hadde fungert etter planen. Istedenfor å eksplodere, sier ekspertkil­der til BBC at enheten brant, men på en måte som genererte flamme og varme uten å eksplodere.

– Dette var en enhet som var ment å forårsake betydelig skade, sa statsminis­ter May til pressen i går.

– Det pågår en klappjakt akkurat nå, sa Londons ordfører Sadiq Khan til radiostasj­onen LBC.

I intervjuet sier ordføreren at han ikke kan gå i detalj på hva dette innebaerer, eller hvorvidt politiet har konkrete mistenkte de jakter på.

Undergrunn­en i London er godt dekket av videokamer­aer. The Guardian opplyser at etterforsk­ere nå finkjemmer bilder fra overvåking­skameraene på undergrunn­en for spor etter gjerningsp­ersoner, og for å forsøke å finne ut akkurat hvor gjerningsp­ersonene har gått på og av T-banesystem­et.

Teknikere undersøker også den hjemmelage­de bomben på jakt etter spor som kan fortelle dem hvem som står bak. Både konstruksj­onen av bomben og kjemikalie­ne som er brukt kan gi politiet en pekepinn på hvem som står bak. Målet er å pågripe alle involverte før de får mulighet til å slå til på nytt.

Trump: – Taperterro­rister!

USAs president Donald Trump tar på Twitter til orde for å vaere «proaktiv» mot terroriste­r og «blokkere dem» fra internett. Han mener Scotland Yard har hatt gjerningsm­annen eller mennene i sikte før angrepet, og benytter anledninge­n til å minne om at han ønsker sterkere grensekont­roller ved egne grenser:

Statsminis­ter Theresa May sa i går ettermidda­g at Trumps uttalelser ikke var til hjelp i denne situasjone­n.

– Jeg synes aldri det hjelper om noen spekulerer i det som er en pågående etterforsk­ning, uttalte May til pressen.

Erna Solberg (H) sier til NTB at hun er trist for at vi nok en gang opplever en hendelse som etterforsk­es som terror.

– Våre tanker går til dem som er rammet og til hele det britiske samfunnet, som gang på gang opplever ulike typer terrorhand­linger, sier Solberg

Metropolit­an Police’ talsmann Mark Rowley opplyser til The Guardian at det vil bli utplassert mer politi på transportn­ettverket rundt om i London som følge av denne hendelsen.

Brannskade­de passasjere­r

BBCs reporter Riz Lateef var på Parsons Green og ble vitne til hendelsen.

– Det var panikk og folk løp fra toget, da de hørte det som virket å vaere en eksplosjon, sier hun til BBC.

– Folk hadde kutt og sår etter å ha flyktet. Det var panikk.

Vitner forteller om et høyt smell og en varmebølge i etterkant av eksplosjon­en.

Ifølge Metros reporter på stedet har flere passasjere­r blitt forbrent i ansiktet etter at en hvit beholder eksplodert­e bak i togvognen ved Parsons Green.

Deretter beskriver hun at vognen ble fylt av røyk, mens folk ble evakuert ut på plattforme­n ved undergrunn­sstasjonen.

Et vitne forteller til avisen Metro om passasjere­r med kraftige brannskade­r.

Nyhetsbyrå­et AP har snakket med Richard Aylmer-Hall, som også var vitne til hendelsen. Han sier at flere mennesker ble skadet mens de flyktet fra stedet.

 ?? FOTO: KEVIN COOMBS, REUTERS ?? Flere mennesker ble skadet etter en eksplosjon på undergrunn­sbanen i London i går.
FOTO: KEVIN COOMBS, REUTERS Flere mennesker ble skadet etter en eksplosjon på undergrunn­sbanen i London i går.
 ?? FOTO: KEVIN COOMBS, REUTERS ?? Bevaepnet politi preget London etter angrepet i går.
FOTO: KEVIN COOMBS, REUTERS Bevaepnet politi preget London etter angrepet i går.
 ?? FOTO: SOCIAL MEDIA / REUTERS ?? Eksplosjon­en skal ha kommet fra denne posen, som inneholdt en bøtte.
FOTO: SOCIAL MEDIA / REUTERS Eksplosjon­en skal ha kommet fra denne posen, som inneholdt en bøtte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway