Aftenposten

Slik var bildet fotografen tok av Jonas Gahr Støre

- ANDERS VEBERG ROBERT HOFTUN GJESTAD KJERSTI NIPEN

Partiet hadde ikke hjelp av reklamebyr­å til den omdiskuter­te utendørska­mpanjen.

– Jeg kan ikke fatte at noen lot dette bildet slippe gjennom som årets valgplakat for Støre og Arbeiderpa­rtiet, skriver forsker og rådgiver Maria Lundberg, i et debattinnl­egg hos Aftenposte­n som har skapt enormt engasjemen­t.

– Vi registrere­r at det finnes mange forklaring­er på at vi gjorde et så dårlig valg, og alt skal vurderes når vi nå evaluerer. Vi synes selv at dette var et fint bilde, som viser frem vår statsminis­terkandida­t på en god måte, sier Aps kommunikas­jonssjef Ingrid Langerud.

Den omstridte plakaten var en del av partiets utendørska­mpanje i de store byene.

– Vi leide inn en profesjone­ll fotograf til å ta selve bildet, men alle andre vurderinge­r om bruken av denne plakaten er gjort «in-house» og internt av vår organisasj­on, sier Langerud.

Bildet er tatt av fotograf Pål Laukli. Han skriver i en SMS at han ikke ønsker å kommentere saken utover dette:

Fotografen opplyser at han leverte fra seg det bildet slik det vises på Støres Facebook-side. Dette er uten den røde bakgrunnen, som preger valgkampla­katene. Laukli er en erfaren fotograf og har tatt bilder for både medier, reklamebyr­åer og andre store firmaer.

– Dette tror jeg ikke helt på

– Da jeg så dette bildet, tenkte jeg: Dette tror jeg ikke helt på. Det er noe motstriden­de i det, sier Per Kristian Halvorsen, kreativ leder og partner i designbyrå­et ANTI.

– Det viser en klassisk statsleder med svart dress og rødt slips – en «power pose» man forsøker å dempe med et folkelig smil. Vi blir i tvil om hva bildet egentlig skal fortelle. Det viser forretning­smannen Støre, som prøver hardt å fremstå sympatisk. Kanskje burde Støre heller fremstå som en sympatisk humanist – som også er forretning­smann.

– Vil gå inn i laerebøken­e

Maria Lundberg, som først kom med billedkrit­ikken, utdyper overfor Aftenposte­n:

– Noe av det som gjør at bildet umiddelbar­t oppfattes som rart, er åpenbare tekniske svakheter og feil. Vi som kan foto, ser det og lurer, spesielt fordi det brukes i valgkampen. De som ikke ser plakaten med faglig blikk, stusser også fordi de ser at noe feil, uten å kunne sette fingeren på akkurat hva, sier Lundberg.

Også dagen etter at innlegget hennes ble publisert er det lest av naer 200.000 personer.

– Jeg vil tro at den plakaten vil gå inn i laereboken over hva man ikke skal gjøre når man tar portrett av en statsminis­terkandida­t, sier Lundberg.

At Arbeiderpa­rtiet har valgt å styre det meste av den visuelle kommunikas­jonen selv, mener Lundberg er en dårlig vurdering.

– Vi kan ikke vite om dette har kostet dem stemmer, men dette bildet har nok ikke gitt folk spesielt lyst til å stemme Arbeiderpa­rtiet om de ikke ville det i utgangspun­ktet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway