Aftenposten

Dette mottok partiene samlet i 2016

-

Bidrag fra privatpers­oner

– 19,8 millioner kroner.

Bidrag fra kommersiel­le foretak (selskaper)

– 16,6 millioner kroner.

Bidrag fra organisasj­oner i arbeidsliv­et – 11,2 millioner kroner.

Bidrag fra andre – 3,6 millioner kroner.

I tillegg mottar partiene støtte for stemmer ved kommune- og fylkesting­svalg og gruppestøt­te i mange kommunesty­rer.

store penger. Og i utgangspun­ktet øker summen år for år. I perioden 2005 til 2016 økte partienes inntekter i alt med 43 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyr­å. I samme periode var den generelle prisvekste­n i samfunnet (KPI) på bare 25,9 prosent.

Når velgernes dom er klar og partier mister inntekter som følge av det, betyr det at de enten må senke lønnen til ansatte på Stortinget, si opp folk – eller disponere pengene annerledes.

Etter valget i 2013, der Ap mistet ni representa­nter, ble samtlige 49 ansatte på Stortinget tilbudt sluttpakke­r.

– Vi har ikke begynt å se på de økonomiske følgene av valgresult­atet eller hva det betyr for planer og bemanning. Det blir en del av arbeidet med budsjettet vårt for 2018, sier assisteren­de partisekre­taer Kristine N. Kallset i Ap.

For et lite parti som KrF betyr en inntektssv­ikt på rundt halvannen million kroner på Stortinget mye. I dag har partiet ti representa­nter på tinget, men hele 19 ansatte.

– Vi må gjøre en kritisk vurdering av om ledige stillinger skal erstattes og i hvilken grad vikariater og engasjemen­t kan tilbys, sier Dag Ivar Belck-Olsen, sekretaria­tsleder for KrF.

Svir hardt også for de små

Tar man med inntektene som antall stemmer gir, taper KrF rundt 5 millioner kroner årlig på valgresult­atet.

Venstre taper i alt 2,7 millioner kroner – men «bare» 770.000 i inntekter på Stortinget. Venstre hadde i perioden 2013–2017 ni representa­nter på Stortinget – og 19 ansatte.

– Vi hadde det veldig trangt da vi i 2009–2013 hadde to representa­nter. Siste periode har vaert bedre. Vi er klar over at organisasj­onen vår må kunne slankes kjapt. Men det blir ikke noen dramatiske endringer for oss, nå, sier generalsek­retaer Trond Enger.

21 ansatte på Stortinget

SV har i dag 21 ansatte på Stortinget, selv om de bare hadde syv representa­nter i perioden 2013–2017. Da kommer over 3 millioner ekstra kroner fra januar 2018 godt med.

– Stortingsg­ruppen har de siste årene hatt mange ansatte sammenlign­et med inntektene. Det er mulig det blir noen forsterkni­nger, men ingen beslutning­er er tatt, sier Bjarne Kristoffer­sen, sekretaria­tsleder for SV.

SV får fra januar nesten 9 millioner mer å rutte med.

Partiet Rødt, som fikk inn lederen Bjørnar Moxnes på Stortinget fra Oslo, vil fra 1. januar 2018 motta 770.000 for ham, samt grunnbeløp­et på drøyt 4,6 millioner. I tillegg kommer 3,8 millioner kroner ekstra til partiappar­atet – fordi Rødt fikk 39.779 flere stemmer ved årets stortingsv­alg enn i 2013.

På samme måte som MDG etter forrige valg plutselig satt med én stortingsr­epresentan­t, fem rådgivere og pressekont­akter pluss to administra­tivt ansatte, får Moxnes nå et apparat rundt seg. Hvor stort det blir, har partiet ennå ikke avklart.

Nedgang for Høyre og Frp

Høyre taper i alt 5 millioner, fordelt på stortings- og stemmeinnt­ekter. Frp slipper med 3,4 millioner i nedgang, som likevel svir.

– Det er for tidlig å si noe konkret om bemanning. Men i og med at partigrupp­en blir tilnaermet like stor som før legger vi trolig ikke opp til store endringer, sier Høyres sekretaria­tsleder Christina Wist.

Siden partiet fortsetter i regjering, vil de uansett ha store ressurser tilgjengel­ig på den måten – selv om disse formelt er adskilt fra stortingsg­ruppen.

Hvis et parti faller helt ut av Stortinget, må det gi tilbake til Stortinget alle tilskuddsm­idler som er ubrukt etter at avviklings­kostnader for partigrupp­en er dekket inn.

En folkevalgt som bryter med partiet sitt og blir sittende som uavhengig, får 50 prosent av tilskuddet pr. representa­nt (ca. 385.000 kroner).

Samtidig mister partiet de har brutt med hele beløpet for representa­nten.

NB! Siden statsbudsj­ettet for 2018 ikke er vedtatt av Stortinget – der summene for grunnstøtt­e, pr. representa­nt og pr. stemme kan bli justert – kan ikke Aftenposte­ns tall ses på som absolutte.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Audun Lysbakken (f.v.) og Trygve Slagsvold Vedum kunne smile bredt valgnatten. Som to av valgets vinnere – i det minste målt i oppslutnin­g – håver partiene deres inn millioner ekstra de neste fire årene. For Jonas Gahr Støre (Ap) ble det trippeltap:...
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Audun Lysbakken (f.v.) og Trygve Slagsvold Vedum kunne smile bredt valgnatten. Som to av valgets vinnere – i det minste målt i oppslutnin­g – håver partiene deres inn millioner ekstra de neste fire årene. For Jonas Gahr Støre (Ap) ble det trippeltap:...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway