Aftenposten

Blir hun Norges første kvinnelige utenriksmi­nister?

- KAREN TJERNSHAUG­EN ALF OLE ASK SVEINUNG BERG BENTZRØD

Nå starter spekulasjo­nene om hvem som overtar som utenriksmi­nister etter Børge Brende.

Blant Høyre-kilder på Stortinget nevnes Ine Marie Eriksen Søreides navn først. Men Brendes avgang kom som en overraskel­se, så få har vaert forberedt på denne endringen.

– Jeg overlater til Erna å velge utenriksmi­nister, men på generelt grunnlag er det ingen tvil om at Ine er godt kvalifiser­t, sier Nikolai Astrup, stortingsr­epresentan­t og leder i Søreides eget fylkeslag, Oslo Høyre.

– Ekstra gøy

Heller ikke nestleder i Unge Høyre, Sandra Bruflot, vil blande seg inn i statsminis­terens valg av Brendes etterfølge­r.

– Men det er ingen tvil om at det hadde vaert ekstra gøy om den første kvinnelige utenriksmi­nisteren kom fra Høyre, sier Bruflot. Hun legger til at det er mange gode kandidater av begge kjønn til utenriksmi­nisterjobb­en.

Forsvarsmi­nister Ine Marie Eriksen Søreide ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposte­n.

Hun karakteris­eres av partifelle­r som en svaert dyktig politiker som virkelig kan utenrikspo­litikk. De mener hun har gjort solid jobb både som leder for utenriksko­miteen og som forsvarsmi­nister. Og det trekkes frem at det ville vaere et positivt tilleggsel­ement at hun i så fall vil bli Norges første kvinnelige utenriksmi­nister.

Solid erfaring

Søreide var Unge Høyre-leder fra 2000 til 2004. Juristen fikk fast plass på Stortinget i 2005, og var leder av Kirke-, Utdannings- og forsknings­komiteen på Stortinget fra 2005 til 2009. Deretter ble hun leder for utenriks- og forsvarsko­miteen. Aftenposte­ns kilder understrek­er at de ikke vet hvem som blir ny utenriksmi­nister, og at dette ligger hos Erna Solberg.

Men en annen Høyre-kilde nevner Vidar Helgesen når ny kabal skal legges. Klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen var tidligere Europa-minister og har også internasjo­nal erfaring. Han var også en tung statssekre­taer i UD da Jan Petersen var utenriksmi­nister.

– Hvem vil overta?

– Det kommer jeg ikke til å svare på, svarte statsminis­ter Erna Solberg på Aftenposte­ns spørsmål på pressekonf­eransen i går.

– Jeg har god tid til å bestemme meg, så dere står fritt til å spekulere. Men det er bare én som vet, og hun kommer ikke til å si noe, sa Solberg.

– Er det et mål for deg å utnevne den første kvinnelige utenriksmi­nisteren?

– Det kan du spekulere om, men jeg kommer ikke til å kommentere noe som kan lede hen til hvem det blir, sa hun.

 ??  ??
 ??  ?? Ine Marie Eriksen Søreide (H) har vaert forsvarsmi­nister i fire år.
Ine Marie Eriksen Søreide (H) har vaert forsvarsmi­nister i fire år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway