Aftenposten

Derfor stanser ikke Kina Kim Jong-un

-

nok en gang gir Kina ansvaret for at Nord-Korea er i stand til å fortsette med sin aggressive oppførsel.

Den nordkorean­ske prøvespren­gningen av det som skal ha vaert en hydrogenbo­mbe tidligere denne måneden, fikk FNs sikkerhets­råd til enstemmig å godkjenne nye sanksjoner mot landet. Selv Kina gikk med på å innføre sanksjoner, som blant annet innebaerer stans i eksporten av naturgass til nabolandet.

Likevel hevder USA at Kina ikke går langt nok i å stanse NordKoreas våpenprogr­am. Det er ikke uten grunn.

Nord-Korea er avhengig av Kina

Kina har makt til å kunne påvirke Nord-Korea: Rundt 90 prosent av Pyongyangs handel er med Beijing. Kina hevder imidlertid at landet har gjort et aerlig forsøk på å presse Nord-Korea, blant annet da de i februar vedtok at de ikke lenger tillot import av nordkorean­sk kull, i tråd med FNs sanksjoner. I første halvdel av 2017 falt den kinesiske importen av nordkorean­sk kull med 75 prosent sammenlign­et med året før.

De store tallene forteller likevel en annen historie: I samme tidsperiod­e økte den samlede kinesiske eksporten til Nord-Korea med 29 prosent. Kinesisk import av nordkorean­ske varer økte også. Når kineserne ikke lenger kunne importere kull, økte importen av jernmalm med 60 prosent. I sum økte handelen mellom de to landene med ti prosent i årets første seks måneder, til tross for sanksjonen­e.

Mest slående er handelsbal­ansen, som illustrere­r Kinas misnøye med Kim-regimet over tid. Vanligvis eksportere­r Kina varer for en vesentlig høyere sum enn de importerer fra Nord-Korea, som i praksis fungerer som rene subsidier fra Beijing til Pyongyang. Når kineserne vil straffe Nord-Korea, reduserer de importen fra nabolandet.

Fra 2009 reduserte Kina handelsund­erskuddet med landet kraftig, som straff for nordkorean­ske prøvespren­gninger. Deretter har handelsund­erskuddet stadig krympet, men i 2017 har det plutselig eksplodert: De kinesiske fraktskipe­ne seiler naermest fullastede over Yaluelven fra Kina til Nord-Korea og kommer vesentlig tommere tilbake.

Kina har ingen interesse av en regimeendr­ing i Pyongyang.

I årets syv første måneder er differanse­n mellom import og eksport estimert til rundt 800 millioner dollar, hvilket er naer en firedoblin­g sammenlign­et med året før.

Det er urealistis­k å se for seg at Nord-Korea betaler gjelden tilbake. Spørsmålet er hvorfor Kina ikke ønsker å legge større press på Pyongyang.

Kina frykter regimets fall

Det er flere årsaker til at Kina ikke ønsker at regimet i NordKorea faller. Det har ikke med ideologi å gjøre, men om hvem de har på dørstokken.

En opplagt grunn er at Kina ikke ønsker millioner av nordkorean­ere flyktende over grensen og skape ustabilite­t i det som allerede er blant Kinas mest økonomisk utsatte områder. Men den viktigste grunnen til at Kina ikke ønsker et regimefall i Pyongyang, er at landet fungerer som en buffer mot Sør-Korea. Dersom de to koreanske landene gjenforene­s, vil Kina få en viktig USA-alliert til nabo.

USA har en betydelig militaer tilstedeva­erelse i regionen allerede. Amerikaner­ne har rundt 28.000 soldater stasjonert i SørKorea og 39.000 i Japan.

Kinas verste mareritt

Helt siden Nord-Korea utførte sin første kjernefysi­ske prøvespren­gning i 2006, har Kina styrket forsvaret mot grensen. De har flyttet militaerst­yrker til området, og de har bygget bunkere tiltenkt sivile ved et eventuelt sammenstøt.

De nordkorean­ske våpnene er imidlertid ikke rettet mot Beijing; det er ikke Kina de truer med utslettels­e. Dersom det nordkorean­ske regimet skulle kollapse og amerikansk­e styrker rykker inn, kan situasjone­n eskalere hvis Kina rykker inn samtidig. Det er Kinas verste mareritt, ikke nordkorean­ske atomvåpen.

Kina foretrekke­r et Nord-Korea uten kjernefysi­ske våpen. At de skulle komme til å sette det målet høyere enn sin egenintere­sse i å bevare en buffer mot Sør-Korea, kan amerikaner­ne trolig se langt etter.

 ?? FOTO: EUGENE HOSHIKO, TT / NTB SCANPIX ?? Natt til i går kom det enda en melding om at Nord-Korea har avfyrt et missil. Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, har i høst skapt stor uro i regionen. Blant annet i Tokyo der dette bildet ble tatt tidligere i september.
FOTO: EUGENE HOSHIKO, TT / NTB SCANPIX Natt til i går kom det enda en melding om at Nord-Korea har avfyrt et missil. Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, har i høst skapt stor uro i regionen. Blant annet i Tokyo der dette bildet ble tatt tidligere i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway