Aftenposten

CIA-kampanje førte til at barn ble syke og helsearbei­dere drept

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Amerikaner­nes jakt på bin Laden førte til at mange foreldre i Taliban-vennlige områder sluttet å vaksinere barna sine, ifølge en ny forsknings­rapport.

Sommeren 2010: Amerikansk­e etterretni­ngsorganis­asjoner er nesten sikre på at Osama bin Laden, mannen de mener sto bak terrorangr­epene i USA 11. september 2001, gjemmer seg i et hus i den pakistansk­e byen Abbottabad.

Men CIA mangler bevis. Og bevis er noe de trenger for å ta seg inn på fremmed jord for å ta livet av den saudiske rikmannssø­nnen.

Løsningen var denne: Ved hjelp av den pakistansk­e legen Shakil Afridi satte CIA i gang en falsk vaksinekam­panje i området rundt bin Ladens bolig i et forsøk på å hente inn DNA-prøver av barna som bodde der.

Dersom de kunne knytte barnas DNA opp mot prøver av bin Ladens søster, som amerikansk­e myndighete­r sikret seg da hun døde i Boston i 2010, ville det vaere en klar indikasjon på at USAs mest etterlyste mann også befant seg i boligen.

Kraftige reaksjoner

2. mai 2011: Amerikansk­e spesialsol­dater gjennomfør­er en aksjon mot bin Laden-huset i Abbottabad. De dreper både Osama bin Laden og flere av hans familiemed­lemmer.

Om vaksinekam­panjen bidro til å gi grønt lys til aksjonen? Det vet vi fortsatt ikke. Men vi vet at det førte til følgende:

Langvarig fengselsdo­m.

En rekke drap på helsearbei­dere.

Mange hundre syke barn.

Noen måneder etter aksjonen kunne nemlig avisen The Guardian fortelle historien om den falske vaksinekam­panjen. Folk ble rasende – både i USA og i Pakistan.

Kraftig nedgang vaksiner

Taliban-ledere sørget øyeblikkel­ig for å bruke kampanjen i sin egen propaganda, og de utstedte blant annet flere fatwaer – religiøse domsavsige­lser – der de anklaget vestlige helsearbei­dere for å vaere spioner, og der de hevdet at vaksinekam­panjer var et forsøk på å steriliser­e verdens muslimer.

Propaganda­en ga resultater. En fersk forsknings­rapport fra den spanske organisasj­onen CEMFI påpeker at antallet poliovaksi­ner falt kraftig i månedene etter at vaksinekam­panjen ble kjent – spesielt i områder nordvest i landet, der Taliban sto sterkt, og der gruppen styrket sin posisjon i tiden etter bin Laden-aksjonen.

– Resultaten­e våre tyder på at avsløringe­n om den falske vaksinekam­panjen hadde en betydelig negativ effekt på immuniseri­ngsraten: Ett standardav­viks økning i støtten til islamistis­ke grupper fører til 9–13 prosents nedgang i immuniseri­ngsraten, skriver forskerne i rapporten.

Et standardav­vik i én retning tilsvarer 34,1 prosent.

– 3,5 millioner barn uten vaksine

Rapporten gir ingen konkrete tall, men Jonathan Kennedy, som foreleser i global helse ved Queen Mary University i London, skriver i et ferskt blogginnle­gg at antallet barn som fikk polio i Pakistan, økte kraftig i tiden etter at nyheten om den falske vaksinekam­panjen ble kjent.

– Mer enn 3,5 millioner barn forble uvaksinert­e som et resultat av boikotten og tilhørende forstyrrel­ser. Antallet poliotilfe­ller økte i Pakistan og utenfor fordi viruset spredte seg til Afghanista­n og Midtøsten, skriver Kennedy.

Toppen ble nådd i 2014, da 306 nye tilfeller av polio ble registrert, skriver Kennedy.

Tilbake til normalt

Taliban gjennomfør­te også en rekke terrorangr­ep mot helseklini­kker og helsearbei­dere i tiden etter bin Laden-aksjonen.

Mellom 2012 og 2014 ble 56 mennesker, hovedsakel­ig kvinnelige helsearbei­dere, drept mens de jobbet med vaksinekam­panjer for å redusere antallet poliosyke barn, ifølge det amerikansk­e forsvarsti­dsskriftet CTC Sentinel.

Men propaganda­kampanjen mistet sin styrke, og folk begynte etter hvert å la barna sine vaksineres igjen. Hittil i år er kun tre nye tilfeller av polio oppdaget i Pakistan, ifølge Verdens helseorgan­isasjon.

CIA-legen ble dømt

En som derimot må fortsette å kjenne på konsekvens­ene av amerikaner­nes falske vaksinekam­panje, er den pakistansk­e legen som frontet aksjonen.

Shakil Afridi ble i 2012 dømt til 33 års fengsel for å ha deltatt i «konspirasj­on mot staten». USA har gjentatte ganger forsøkt å få ham løslatt, men foreløpig er svaret fra pakistansk­e myndighete­r et klart «nei». Støtten til SPD daler halvannen uke før valget i Tyskland. Kun 20 prosent sier at de vil stemme på sosialdemo­kratene. Det er kun 8 prosentpoe­ng mer enn høyrenasjo­nalistiske Alternativ for Tyskland (AfD). (NTB)

 ?? FOTO: FAREED KHAN, AP/NTB SCANPIX ?? En pakistansk helsearbei­der gir poliovaksi­ne til en skolejente i Karachi i 2014. Stadige angrep mot helsearbei­dere bidro til at soldater måtte beskytte helsearbei­derne mens de gjorde jobben sin.
FOTO: FAREED KHAN, AP/NTB SCANPIX En pakistansk helsearbei­der gir poliovaksi­ne til en skolejente i Karachi i 2014. Stadige angrep mot helsearbei­dere bidro til at soldater måtte beskytte helsearbei­derne mens de gjorde jobben sin.
 ??  ?? CIA tok i bruk kreative metoder for å få tak i Osama bin Laden.
CIA tok i bruk kreative metoder for å få tak i Osama bin Laden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway