Aftenposten

Bitter folkeavste­mning splitter Australia

- KJETIL HANSSEN

Neseblod, opprørske døtre, trolling og snakk om Trumpeffek­t: De neste ukene skal australier­ne ta stilling til homofile ekteskap.

Onsdag la Australias tidligere Labor-statsminis­ter Kevin Rudd bilde av en ung mann med blod i ansiktet på Twitter: Så mange advarsler til Turnbull om hva postavstem­ningen kunne utløse. Nå er min gudsønn Sean blitt slått for å stå oppreist for #ekteskapsl­ikestillin­g, skrev Rudd.

En mann er siktet for å ha slått Rudds gudsønn i en krangel på et busstopp. Turnbull er Australias nåvaerende, konservati­ve statsminis­ter. Postavstem­ningen er en rådgivende folkeavste­mning i regi av nasjonens statistikk­byrå om hvorvidt landet bør tillate ekteskap for homofile.

Rudds melding er ett av flere tegn på en stadig mer polarisert og giftig valgkamp.

I byen Ballarat i delstaten Victoria ble et heterofilt par nektet å gifte seg i kirken der bryllupet var planlagt. Årsaken var at bruden på Facebook hadde gitt sin støtte til ekteskap for homofile.

Ifølge Sydney Morning Herald støtter statsminis­ter Turnbull prestens beslutning, selv om han personlig vil krysse av for ja på sin stemmesedd­el:

– Kirker kan vie eller nekte å vie hvem de vil. Det er religiøs frihet.

Fikk motbør fra datter

Debatten om det omstridte spørsmålet splitter familier. Den tidligere statsminis­teren Tony Abbott står på nei-siden. I en aviskronik­k argumenter­er han for at homofile par allerede har samme rettighete­r som gifte.

Endringen handler derfor om å endre ekteskapet, ikke utvide det, noe som vil «ryste samfunnets grunnmur», mener han. Dagen etter avisinnleg­get hans publiserte datteren Frances Abbott bilde av seg selv med «Stem ja»-Tskjorte på Instagram.

– Jeg liker egentlig ikke politikk, men jeg bryr meg om kjaerlighe­t. All kjaerlighe­t er god. La oss feire den, skrev hun.

Opptakten til avstemning­en har også vaert preget av rabalder. Juridiske fremstøt er blitt stanset. Politisk har både tilhengere og motstander­e forsøkt å stoppe avstemning­en.

I første omgang var det meningen at avstemning­en skulle vaere obligatori­sk, men den er blitt frivillig. Utsendelse­n av stemmesedl­er til rundt 16 millioner stemmebere­ttigede foregår i dagene fremover. Stemmene må vaere innkommet innen 7. november for å bli tellet. Resultatet kunngjøres 15. november.

Frykter «Trump-effekt»

Målinger viser et klart flertall for ja. En Fairfax-Ipsos-måling viste 70 prosent støtte til ja-siden. Men ifølge nyhetsnett­stedet news. com.au frykter ja-kampanjen det de kaller en «Trump-effekt»: I kommentarf­elter og på sosiale medier har mange begynt å si at de hadde tenkt å stemme ja, men har forandret mening.

Årsaken oppgis å vaere hets og trakasseri­ng. «Det er en atmosfaere av anti-etablissem­ent og stahet kjent fra den amerikansk­e presidentv­algkampen», heter det.

Marijke Rancie arbeider for nei-siden. Hun ble landskjent da en video der hun argumenter­er mot et program for sex-undervisni­ng i skolen, fikk viral spredning. Hun forteller til australsk presse at truslene hagler både om voldtekt og drap.

– En morgen da jeg våknet, hadde jeg 80 truende beskjeder. Jeg trodde aerlig talt at jeg skulle bli drept, sier hun.

På ja-siden skriver journalist Sherele Moody i en kommentar at hun er utslitt, og tårene presser på som følge av flommen av homofobisk retorikk. Hun mener belastning­en nå er større enn da hun kom ut av skapet på landsbygda for 27 år siden.

Til tross for målingene tror neisiden på seier og kaller seg «den tause majoritet».

 ??  ??
 ?? FOTO: DEAN LEWINS, REUTERS/ NTB SCANPIX ?? På en kafévegg i Sydney har kunstneren Scott Marsh laget et veggmaleri av tidligere statsminis­ter Tony Abbott som gifter seg med seg selv.
FOTO: DEAN LEWINS, REUTERS/ NTB SCANPIX På en kafévegg i Sydney har kunstneren Scott Marsh laget et veggmaleri av tidligere statsminis­ter Tony Abbott som gifter seg med seg selv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway