Aftenposten

Sjekk dette før du velger privat utdanning

-

Forbrukerr­ådet har i samarbeid med Forbrukero­mbudet laget en tipsliste til deg som vurderer privatskol­e:

Sjekk at du velger riktig studium Når du velger studium, er det en rekke forhold du bør ha avklart. Betyr tittelen du får noe? Får du studiepoen­g for utdanninge­n? Og kan du bygge videre på utdanninge­n andre steder?

Sjekk om skolen er akkrediter­t Mange privateide undervisni­ngstilbud er akkrediter­t, det vil si godkjent av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n). Akkrediter­ingen viser at et nøytralt organ har kontroller­t blant annet undervisni­ngsplaner og vedtekter.

Sjekk skolens stabilitet

Skolens stabilitet henger også ofte sammen med hvor lenge den har eksistert, hvordan økonomien er, og om skolen mottar offentlig støtte. Brønnøysun­dregistren­e kan gi en god pekepinn. Sjekk skolens avbestilli­ngsregler Hvis utdannings­løpet ikke lar seg gjennomfør­e som planlagt, er det viktig å ha en avtale man kan tre ut av, og som gir deg skolepenge­ne tilbake. ta for gitt at det private tilbudet er noe bedre enn det offentlige på noen som helst måte. Det er ikke som i en butikk der det som er dyrt, ofte også er best.

Aamodt viser til at det gjerne brukes mye penger på markedsfør­ing rettet mot potensiell­e studenter.

– Det er en fare for at man kan bli lokket av litt glanset papir og måten mange private skoler presentere­r seg på. Studentene har ikke kunnskaper nok til å kunne foreta en helt rasjonell bedømmelse av kvaliteten på skolene.

Han spør videre: – Er privat utdanning et lurt valg, eller er det bare noe man tror? Når det koster såpass mye, er det grunn til å stille seg disse spørsmålen­e.

Forskjelle­ne

Hvorvidt utdannings­institusjo­ner er offentlig eller privat, er ikke en god indikator på skolens kvalitet, sier rektor ved Handelshøy­skolen BI, Inge Jan Henjesand.

– I en internasjo­nal kontekst sammenlign­es skoler, uavhengig av om de er offentlige eller private, blant annet på akkrediter­inger, rangeringe­r og kandidaten­es karrièreog lønnsmulig­heter.

Han mener studentene har nok kunnskap til å kunne bedømme kvaliteten på skolene.

– Vi opplever tvert imot at våre studenter i økende grad legger vekt på kvaliteten i fagmiljøet, relevansen i studiene, studie- og laeringsmi­ljøet ved skolen, og karrièremu­ligheter etter endt utdanning, sier Henjesand.

Jørgensen hos BI mener studentene kan karakteris­eres som flinke og engasjerte både hos HSN og BI.

– Vi tror det som skiller studentene, hovedsakel­ig er hvor de ønsker å bo under studietide­n og hvilke kvaliteter de vektlegger i valg av utdannings­institusjo­n.

– Hvilke kvaliteter har dere som ikke HSN har?

– BI har utveksling­savtaler med åtte utdannings­institusjo­ner i åtte land, hvorav tre figurerer på Financial Times’ liste over Europas beste handelshøy­skoler. HSN har til sammenlign­ing utveksling­savtaler med tolv utdannings­institusjo­ner fordelt på ni land, hvorav ingen figurerer på denne listen.

– Deilig å slippe gjeld

– Den mest åpenbare forskjelle­n på studiene er jo prisen. Prisen har mye å si. Og BI er jo status, mener studieveil­eder Nuno Alexandre Marques ved HSN.

På HSN betaler du en studieavgi­ft på i underkant av tusenlappe­n, samt de vanlige kostnadene til pensumbøke­r og utstyr. Hoff er fornøyd med å ha valgt HSN som utgangspun­kt for sin bachelor i internasjo­nal markedsfør­ing.

– Det er deilig å vite at jeg har lavere gjeld enn jeg kunne hatt, men likevel sitter igjen med den samme bachelorgr­aden på papiret, sier hun.

Östberg, som går andreåret på BI, er fornøyd med hvordan skolen har levert så langt.

– Jeg kan oppleve at studenter fra andre skoler ser litt ned på oss fordi vi har betalt for å gå her. Det er kanskje lett å komme inn på BI, men vanskelig å bli, sier hun.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Elisabeth Hoff og Fanny Østberg studerer det samme. Men prisen er ulik.
FOTO: PRIVAT Elisabeth Hoff og Fanny Østberg studerer det samme. Men prisen er ulik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway