Aftenposten

Seks måter du kan hjelpe barna på

-

Boligspari­ng: Foreldre og besteforel­dre kan opprette sparekonto­er med god rente hvor sparingen skjer i barnets navn og er forbeholdt fremtidig boligkjøp. Når barnet får en skattbar inntekt, kan pengene overføres til BSU.

Pengegaver: Etter at arveavgift­en ble fjernet i 2014, er det ingen beløpsbegr­ensninger. Du trenger ikke sende inn gavemeldin­g til Skatteetat­en, men det må krysses av i mottagers selvangive­lse dersom gaveverdie­n er over 100.000 kroner. Det betyr ikke at de er skatteplik­tige, men Skatteetat­en skal vite hvor pengene stammer fra.

Privat lån: Foreldre og besteforel­dre kan gi et privat lån med en skriftlig avtale om tilbakebet­aling. Med eller uten renter. Lånet og eventuelt rentene skal føres i begges selvangive­lse. Legg ved låneavtale som dokumentas­jon. Tilleggssi­kkerhet i egen bolig: Foreldre kan tilby sin egen bolig som tilleggssi­kkerhet (kausjonere). Det betyr at foreldrene er medansvarl­ige for den delen av lånet de har stilt sikkerhet for. Klarer ikke barnet å betale, tar foreldrene over ansvaret. Medlåntage­r: Hvis barnet ikke får lån alene, kan foreldrene stille som medlåntage­re.

Da er begge parter ansvarlig for gjelden.

Medeier: Foreldre kan også kjøpe boligen sammen med barnet. Foreldrene­s andel kan på et senere tidspunkt overføres til barnet, eller barnet kan kjøpe ut foreldrene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway