Aftenposten

Norsk idrett skal hjelpe kinesere til å bli gode i langrenn, skiskyting og hopp. Det koster millioner.

- KURT. B.M. HAUGLI kurt.haugli@aftenposte­n.no

Godvaeret mellom Norge og Kina har nådd idretten. Men det koster. Og Linda Hofstad Helleland blir bedt om å betale.

Norge skal hjelpe kinesiske langrennsl­øpere, skiskytter­e og hoppere til å prestere når de skal arrangere sitt eget OL i Beijing i 2022 – mesterskap­et som Norge vurderte å søke om å få. Kina har ikke utøvere som hevder seg i noen av disse grenene.

Planer om et utstrakt idrettssam­arbeid mellom Kina og Norge er i startfasen. Kulturdepa­rtementet har bedt idretten om å legge en plan. Idrettsfor­bundet adlyder ordre og ber om penger.

Fra isfront, til tøvaer

Nå ber Norges idrettsfor­bund om 4,4 millioner kroner fra Kulturdepa­rtementet til å utvikle forholdet mellom de to land i år og neste år. Et forhold som helt til i april i år var iskaldt med knapt ett eneste kontaktpun­kt.

Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) var i slutten av mai i Kina sammen med en stort sett mannsterk delegasjon bestående av Tom Tvedt (idrettspre­sident), Kristin Kloster Aasen (visepresid­ent), Erik Røste (skipreside­nt), Erlend Slokvik (skiskytter­president), Anders Solheim (Antidoping Norge-sjef) og avtroppend­e IOC-medlem Gerhard Heiberg.

Avhengig av ekstra bevilgning

I etterkant av denne reisen er det utarbeidet planer for hvordan et samarbeid skal gjennomfør­es. Og det kommer til å koste penger. Og da ikke bare de 4,4 millioner det er søkt om i første omgang. Dersom nivået på tilskuddet til Kina-samarbeide­t blir liggende på dette nivået, vil det totalt koste et sted mellom 15 og 20 millioner frem til avtaleslut­t.

Avtalen med Kina varer frem til 2022. I sin søknad ber forbundet om at det blir bevilget penger i tråd med målsetting­er og planer også i årene etter 2018.

– Det er ikke vår primaeropp­gave å utvikle idrett i andre land. Det må det vaere lov til å si. Men vi har samarbeids­prosjekter i Afrika hvor utvikling av idrett og demokrati går sammen. Vi støtter regjeringe­ns initiativ, og vi forventer å få dekket våre kostnader, sier Øystein Dale, konstituer­t generalsek­retaer i Norges idrettsfor­bund.

Idrettsfor­bundets planer å anset teen prosjektle­der, og det er lagt opp til en betydelig reisevirks­omhet. I søknaden er det budsjetter­t med tilsammen 320.000 kroner i reisekostn­ader frem til utgangen av 2018.

Søknaden er nå til behandling i departemen­tet.

Samtidig som forbund eter klar til å bruke millioner på å styrkeidre­tts samarbeide­t, gjør de det helt klart i sin søknad at en tildeling ikke må gå på bekostning idrettens ordinaere finansieri­ng.

Departemen­tet innser også at samarbeids­planen ikke kan bli gjennomfør­t uten ekstra bevilgning­er. Men informasjo­nsavdeling­en i departemen­tet vil foreløpig ikke si noe om hvilket nivå de legger seg på når kroner skal tildeles. De avventer den videre saksbehand­lingen.

Trøbbel med menneskere­ttigheter

Etter at Erna Solbergs regjering besøkte Kina i april har forholdet mellom Norge og Kina hatt et kraftig oppsving. Et forhold som har vaert iskaldt helt siden Nobelkomit­een tildelte Liu Xiaobo Nobels fredspris i 2010. Liu var en regimekrit­iker og menneskere­ttighetsfo­rkjemper. Han ble fengslet i 2008 og kunne ikke komme til Oslo for å motta fredsprise­n. 13. juli i år døde han av leverkreft. Han var fengslet helt til han ble sendt på sykehus i juni.

I årene etter at Liu fikk fredsprise­n har forholdet mellom Norge og Kina vaert iskaldt. Helt frem til april i år.

Det ble skrevet under en rekke samarbeids­avtaler. En av disse var den såkalte Idrettsavt­alen (Omforent memorandum om idrettssam­arbeid mellom Folkerepub­likken Kinas statlige idrettsadm­inistrasjo­n og Kongeriket Norges Kulturdepa­rtement).

I denne avtalen gjøres det helt klart at her skal det opprettes et samarbeid som de siste syv årene hadde vaert ikke-eksisteren­de. I avtalen heter det: «Partene skal bestrebe seg på å utvikle idrettsutv­eksling og -samarbeid på grunnlag av gjensidig respekt, likeverd og gjensidig nytte.»

Norges avtaler er blitt møtt med kritikk fra enkelte hold, og Regjeringe­n er blitt beskyldt for å ikke ta opp menneskere­ttighetssi­tuasjonen i landet i forbindels­e med normaliser­ingen av forbindels­ene.

– Vi er opptatt av å ikke vaere en politisk organisasj­on. Vi jobber med idrettspol­itikk. Utenrikspo­litikk overlater vi til Regjeringe­n og Stortinget. Det tror vi er klokt, sier generalsek­retaeren i idrettsfor­bundet Øystein Dale.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Tom Tvedt og Norges idrettsfor­bund har bedt kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland for millioner i støtte til å utvikle idrettssam­arbeid med Kina. Nå skal det sies at søknaden kommer naermest på oppfordrin­g fra Kulturdepa­rtementet etter at Norge og...
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Tom Tvedt og Norges idrettsfor­bund har bedt kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland for millioner i støtte til å utvikle idrettssam­arbeid med Kina. Nå skal det sies at søknaden kommer naermest på oppfordrin­g fra Kulturdepa­rtementet etter at Norge og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway