Aftenposten

Danskene slår oss

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

Danmark har verdens mest suksessful­le sjakktrene­r, Peter Heine Nielsen, som først vant en rekke VMkamper med Anand og siden har vaert Carlsens sekundant. Nå kommer en ny dansk generasjon for fullt. I europamest­erskapet for ungdom i Romania denne uka ble det to danske gullmedalj­er.

Her ser vi Jonas Bjerre avgjøre gullstride­n i klasse U14 i siste runde:

De Boer

Bjerre Δ

17.Lxe7! Dxe7 Eller 17... Lxe7 18.Ld5 Lb7 19.Dxe5. 18.Ld5! Hvit vinner tårnet på grunn ressursen Sc6, eventuelt Sf5. (1 –0, 27 trekk).

Norges tropp med 32 deltakere hadde på sin side kun to plassering­er på topp30, nemlig Benjamin Haldorsen (nr. 10) og Johannes Haug (nr. 18), begge i klassen U18, som ble vunnet av danske Jesper S. Thybo. Det er en tendens til at de beste norske plassering­ene kommer i de eldste ungdomskla­ssene. I motsetning til Danmark sender ikke Norge deltakere i U8 og U10, og vi er dermed forskånet for de verste gråtescene­ne. Når våre beste debuterer i U12, er det sjelden med toppplasse­ring.

Vår eneste EM-seier er fremdeles Rune Djurhuus’ gull i U20 fra 1990 (foran blant andre Kramnik). Man kan jo spørre hvor viktig det er å satse på ungdomsmes­terskap. Magnus Carlsen vant aldri aldersbest­emte klasser internasjo­nalt, mens stormester Djurhuus tok sin tørn som Aftenposte­ns dyktige sjakkspalt­ist gjennom nesten 12 år og 4000 spalter!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway