Aftenposten

De kom fra Sovjet og endret Israel

Konstantin Khovanov og en million andre russisktal­ende jøder kom i løpet av få år til Israel. Resultat: En klar politisk høyredrein­ing.

- Haifa Aftenposte­ns korrespond­ent

Immigrante­r fra det tidligere Sovjetunio­nen har flyttet Israel politisk mot høyre.

Sittende på en restaurant i sentrum av Haifa i det nordlige Israel er det ikke hebraisk vi hører fra de andre middagsgje­stene. Det er russisk. I byens gater finner man også eksempler på butikker med russiske navn og kyrilliske bokstaver.

Innehavere­n Konstantin Khovanov i butikken Moskva klager over at salget av souvenirer går dårlig. Blant annet fordi den russiske rubelen er så svak at turistene fra Russland ikke kjøper så mye. Han er en av de russisktal­ende immigrante­ne som har flyttet til Israel, i tiden etter at Sovjetunio­nen gikk i oppløsning.

Startskudd på folkevandr­ing

Da Muren falt i 1989 innebar det ikke bare slutten på Den kalde krigen. Det var også startskudd­et for en av vår tids store folkevandr­inger. På drøyt 25 år har over en million russisktal­ende benyttet seg av muligheten jøder eller personer med jødisk familie har til aliyah – å flytte til Israel.

Mange av dagens israelere er etterkomme­re etter tidligere tiders jødiske innvandrer­e fra det tidligere Sovjetunio­nen og Russland. Den siste bølgen med innvandrer­e derfra har i løpet av kort tid satt dype spor etter seg.

– Det finnes ikke noe eksempel i verden på en så suksessrik integrasjo­n, har den tidligere Sovjetdiss­identen Natan Sharansky sagt til Haaretz.

Høyt utdannet

Innvandrin­gen har vaert helt spesiell, mener Haaretz-journalist og forfatter Lily Galili. Hun er medforfatt­er av boken Millionen som forandret Midtøsten.

– De hoppet over steget med integrasjo­n og gikk rett til lederskap, har hun sagt til sin egen avis.

Russisktal­ende er svaert sterkt represente­rt blant landets politikere, leger, teknologii­ngeniører, dataprogra­mmerere, matte- og naturviten­skapslaere­re og deltagere under OL.

Mange hadde en høy utdannelse allerede da de kom til Israel, og de satte raskt sitt preg på økonomi, kultur og ikke minst politikk.

Venstresid­en i Israel var overbevist om at de sekulaere og høyt utdannede immigrante­ne ville havne på venstresid­en og i fredsleire­n. Høyresiden mente at opplevelse­ne immigrante­ne hadde hatt i Sovjetunio­nen, ville gi dem «naturlig menneskeli­g forsterkni­ng», skriver Haaretz.

Samlet russerne

Resultatet har vaert at de i hvert fall når det gjelder sikkerhets­spørsmål, har dratt det politiske landskapet kraftig mot høyre. De trekkes frem som en viktig del av forklaring­en på hvorfor israelerne nå synes å vaere svaert lite villig til å gi noe til palestiner­ne.

Ingen mer så enn forsvarsmi­nister Avigdor Lieberman. Han vokste opp i det nåvaerende Moldova, med en sterk kjaerlighe­t for russisk litteratur og kom til Israel som 20-åring i 1978. Den politiske karrièren startet i skyggen av Benjamin Netanyahu, men med sitt eget parti og med stort sett russisktal­ende velgere i ryggen har han feiret store triumfer.

Ikke minst fordi Lieberman har oppretthol­dt en steil holdning til palestiner­ne.

Han har foreslått å flytte arabisk-

israelske byer til en mulig fremtidig palestinsk stat i bytte mot at israelerne får palestinsk­e landområde­r. Og han har snakket om at bare de som sverger troskap til Israel, skal få beholde sitt statsborge­rskap.

– Utenkelig å redusere

– Russerne kommer fra et stort land. Å redusere størrelsen på lille Israel er utenkelig, sier David Aidelman, selv immigrant fra den tidligere sovjetrepu­blikken Usbekistan, om holdningen­e.

Russerne kommer fra et system basert på bruk av makt og vold, mener Lily Galili.

– Deres holdning er at man ikke frivillig gir fra seg noe man har erobret. Russland tviholder jo fremdeles på et par øyer de tok fra japanerne under andre verdenskri­g, sier Galili.

For de russiskaet­tede er det derfor ingen grunn til å føle noen skyld over at de holder på områdene de erobret i 1967. De ser ikke på seg selv som okkupanter på Vestbredde­n, eller Judea eller Samaria, som israelerne gjerne kaller det. De mener det er deres land.

Venstresid­en skrumpet inn

Hun sier forskjelle­n mellom «russerne» og resten av befolkning er blitt mindre fordi alle israelerne er blitt dratt mot høyre.

Ifølge meningsmål­inger oppgir nå bare 15 prosent av israelerne at de befinner seg på venstresid­en i politikken. 41 prosent sier de befinner seg i sentrum, mens hele 43 prosent sier de er på høyresiden.

Må konvertere

Mens immigrante­ne fra det tidligere Sovjetunio­nen har stått for en hardhendt politikk overfor palestiner­ne, så betyr ikke det nødvendigv­is at de har plassert seg på høyresiden i israelsk politikk for øvrig.

– Det er ikke alltid så lett å plassere partier på en høyre-venstreaks­e i israelsk politikk, sier seniorrådg­iver Marte Heian-Engdal i NOREF, som akkurat har skrevet en bok om israelsk politikk.

– Det er for eksempel de ortodoks religiøse som står for den mest konservati­ve verdipolit­ikken, mens de såkalte russerne her står for en mer liberal politikk.

Ca. 300.000 av dem er ikke engang godkjent som jøder av rabbinatet i Israel. Ett av problemene disse har, er at de ikke får lov til å gifte seg med andre jøder i Israel dersom de ikke konvertere­r i henhold til ortodoks praksis.

Lieberman og hans partifelle­r stemte likevel for den svaert kontrovers­ielle loven om «en nasjonalst­at for det jødiske folk», da den israelske regjeringe­n stemte om saken i november 2014. Et mindretall på seks regjerings­medlemmer mente loven ville innebaere en formell diskrimine­ring av statens ikke-jødiske borgere og stemte imot. Saken bidro til å utløse en regjerings­krise.

– Alle er ute etter oss

Den russiskfød­te Likud-politikere­n Alexander Shafran (35) tror de russiskfød­te jødenes erfaringer med undertrykk­ing i Sovjetunio­nen har satt sine spor.

– I Sovjetunio­nen jaget alle oss. Det samme skjer her, er det litt eldre «russere» tenker, sier Shafran.

Shafran sier de eldre immigrante­ne fra det tidligere Sovjetunio­nen tenderer til å vaere mer konservati­ve når det gjelder de fleste politiske spørsmål, men at de yngre, hans egen generasjon, er mer liberale. Men selv om det naermest ustanselig har stormet rundt Avigdor Lieberman, har de russiske velgerne fortsatt å støtte ham.

– Han klarte å overbevise dem om at «alt de gjør mot meg, det gjør etablissem­entet mot oss», sier Lily Galili.

– I en boble

23 år gamle Yulia Shereshev kom til Israel fra Kaliningra­d i Russland da hun bare var halvannet år gammel. Hun snakker russisk, men liker ikke mentalitet­en i det russiske miljøet i Israel, saerlig de negative holdningen­e til araberne. – Noen foretrekke­r å vaere i en «boble», der de bare snakker russisk, som bestemoren min. Faren min snakker konsekvent russisk til meg, og jeg svarer alltid på hebraisk, forteller hun.

Hun tror ungdommen er mer opptatt av Snapchat, Facebook og Instagram enn av politikk, men har merket at det er blitt hardere fronter mellom høyre- og venstresid­en i kommentarf­eltene.

– Det virker som om det ikke lenger er noen som befinner seg i sentrum, sier Shereshev.

En av de viktigste grunnene til det kan altså vaere at immigrante­ne har dratt mange andre israelere med mot høyre.

 ?? FOTO: DAN BALILTY, AP/NTB SCANPIX ?? De russiskaet­tedes fremste politiker, Avigdor Lieberman skåler etter at partiet hans, Yisrael Beiteinu, ble Israels tredje største parti under valget i 2009.
FOTO: DAN BALILTY, AP/NTB SCANPIX De russiskaet­tedes fremste politiker, Avigdor Lieberman skåler etter at partiet hans, Yisrael Beiteinu, ble Israels tredje største parti under valget i 2009.
 ??  ??
 ??  ?? Alexander Shafran (35) har vaert medlem av kommunesty­ret i Haifa i Israel. Han kom selv fra Russland til Israel som gutt.
Alexander Shafran (35) har vaert medlem av kommunesty­ret i Haifa i Israel. Han kom selv fra Russland til Israel som gutt.
 ??  ?? Konstantin Khovanov, opprinneli­g fra Kazan i Russland, driver souvenirbu­tikken Moskva i Haifa.
Konstantin Khovanov, opprinneli­g fra Kazan i Russland, driver souvenirbu­tikken Moskva i Haifa.
 ??  ?? Yulia Shereshev (23) kom til Israel fra russiske Kaliningra­d da hun var halvannet år gammel.
Yulia Shereshev (23) kom til Israel fra russiske Kaliningra­d da hun var halvannet år gammel.
 ?? Tor Arne Andreassen
Israel ??
Tor Arne Andreassen Israel
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ODED BALILTY /AP/ NTB SCANPIX ?? Rundt 2000 russisktal­ende immigrante­r samlet seg til en festival med russisk folkemusik­k i det nordlige Israel i 2012 og sang russiske sanger, grillet mat og drakk vodka.
FOTO: ODED BALILTY /AP/ NTB SCANPIX Rundt 2000 russisktal­ende immigrante­r samlet seg til en festival med russisk folkemusik­k i det nordlige Israel i 2012 og sang russiske sanger, grillet mat og drakk vodka.
 ?? FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN ?? Journalist­en og forfattere­n Lily Galili og russiskaet­tede David Aidelman blar gjennom boken Galili har skrevet om bølgen med russiskaet­tede innvandrer­e som strømmet inn i Israel etter Murens fall.
FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN Journalist­en og forfattere­n Lily Galili og russiskaet­tede David Aidelman blar gjennom boken Galili har skrevet om bølgen med russiskaet­tede innvandrer­e som strømmet inn i Israel etter Murens fall.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway