Aftenposten

Strategien Hadia Tajik laerte av Erna Solberg

- Stortingsr­epresentan­t og nestleder i Arbeiderpa­rtiet

Arbeiderpa­rtiet fikk ikke det valgresult­atet vi håpet på eller jobbet for. Ansvaret for det er vårt eget. Det er vi beredt til å ta.

Ernas metode

Jeg har gjort mye dumt i mitt liv. Ikke alt har havnet i avisen, heldigvis. Min personlige strategi for hvordan jeg håndterer mine feil har jeg endret på underveis i livet.

Uten at Erna Solberg vet det selv, er hun årsaken til endringen.

I et intervju for flere år siden fremhevet hun evnen til å legge ting bak seg som viktig for å overleve i en krevende hverdag. Dels handler det om raushet overfor andre, dels handler det om å bli ferdig med sine egne ting. Som mangeårig selvpisker traff det meg, og jeg tok meg i nakkeskinn­et.

Det er ikke så lett å endre en slik vane, men det er ganske nyttig. Man slutter ikke å gjøre dumme ting, men man bruker mer tid på å laere og blir flinkere til å ta laerdommer med seg videre. Hodet blir klarere når hjertet er lettere.

Evaluering er i gang

På sentralsty­remøtet tidligere denne uken satte Arbeiderpa­rtiet i gang arbeidet med å evaluere valgkampen. Vi vil ha en aerlig og grundig gjennomgan­g, både av politiske veivalg, kommunikas­jon og organiseri­ng.

Partileder­en vår vant nesten samtlige partileder­debatter. Likevel lyktes ikke vi som parti med å få de resultaten­e vi håpet på.

Underveis blir vi stilt mange spørsmål. Hva gikk galt? Og vi leser vurderinge­r fra ulikt hold. Det må vi bare tåle. Som landets største parti er det høye forventnin­ger til oss, og også

folk utenfra har gode vurderinge­r av hva vi burde gjort annerledes.

Jeg tar for meg noen av forholdene her. Det er ikke en uttømmende oversikt. Den er heller ikke endelig. Det er opptil partiorgan­isasjonen vår å trekke konklusjon­ene, og partisekre-taeren vår er allerede i gang med å invitere våre medlemmer med.

Historien om Norge

For det første: Vi har år bak oss med høy arbeidsled­ighet, og få nye jobber ble skapt. De siste månedene før valget var imidlertid preget av nyheter om økonomisk oppgang, optimisme og lysere tider. Fortsatt er andelen sysselsatt­e lav, og det skapes ikke nok nye jobber. Men selv om dette er riktig påpekt, er det ganske abstrakt. Bedriftsle­dere som står frem i avisen og forteller om ordrebøker med nye kontrakter, er konkret.

Våre motstander­e grep den muligheten og hevdet at vi drev med svartmalin­g. De lyktes bedre med sine historier om oss, enn vi lyktes med våre historier om Norge.

Det er først når man gir en beskrivels­e av problemer som folk kjenner seg igjen i, at man får tillit til å løse de samme problemene.

Overbud eller retningsva­lg

I årene som kommer vil vi reelt stå overfor valg om å enten kutte i velferden eller øke skattene noe. Men de siste fire årene har oljepengeb­ruken vokst åtte ganger raskere enn økonomien. 100 milliarder kroner fra pensjonsfo­ndet har smurt statsbudsj­ettet. Folk har derfor ikke kjent på at kutt i skattene betyr en reduksjon i antall laerere eller helse- og omsorgsarb­eidere, tvert imot er deres naere opplevelse at det går ganske greit.

Forsiden på Adresseavi­sen den 23. august er ganske talende: 36 av 47 trønderord­førere svarte at det gikk bra med økonomien i deres kommuner med Høyre og Fremskritt­spartiet i regjering.

Slik blir det nok ikke fremover. Regjeringe­n sier også selv at tempoet i innfasing av oljepenger må ned og at det blir trangere tider.

Men så lenge folk ikke har møtt denne virkelighe­ten ennå, kan våre svar om at kommuner og fylker fremover bør få tre milliarder kroner mer å bruke på helse og skole fremstå mer som overbudspo­litikk og mindre som retningsva­lg.

Internasjo­nale trender

Flere har også påpekt at det er internasjo­nale trender at protestpar­tier styrker seg på bekostning av de partiene som tradisjone­lt har vaert store og ansvarlige. Det kan også ha preget norsk politikk.

I alle fall ser vi at våre kolleger i Senterpart­iet har klart å fange opp misnøye med regjeringe­ns svake politikk for distrikten­e på en langt bedre måte enn vi selv klarte. Sosialisti­sk Venstrepar­ti har klart å fange opp det som kanskje er en blanding av misnøye med regjeringe­ns klimapolit­ikk og en vilje til å ta tak i økende forskjelle­r mellom folk. Partiet Rødt, som er kategorisk­e motstander­e av alle kommersiel­le velferdsak­tører, markerte seg også godt gjennom valgkampen.

Dette handler også om reelle politiske forskjelle­r mellom oss. Vi er både et parti for bygd og by, for fortsatt oljevirkso­mhet og satsing på klimavennl­ige industrier, og vi er ikke bastante motstander­e av for eksempel private barnehager, selv om vi mener det skal stilles strenge krav slik at det ikke kan drives butikk på grunnlegge­nde velferd.

Journalist­er står også fritt til å skrive de saker de vil. Det er deres plikt å vaere pågående og kritiske. Jeg observerer derfor bare helt nøkternt at det var andre saker som dominerte enn dem vi initierte, blant annet meningsmål­inger. Da har vi heller ikke lyktes med å sette en politisk dagsorden i mediene.

Fremover

Det kan også vaere flere og helt andre årsaker. Det er tross alt de tilbakesku­ende analysene som ofte er de beste, for nå vet vi hvordan det er gått. I neste uke vil vi ha landsstyre­møte med tillitsval­gte fra hele landet for å meisle ut veien videre.

Jeg er trygg på at partiorgan­isasjonen kommer til å gå inn i dette med den aerlighet som er nødvendig for å laere. Partiledel­sen står sammen om beslutning­ene, vi vil lytte og gjøre nødvendige endringer av kursen vår.

Jeg tror på den politiske kraften Arbeiderpa­rtiet represente­rer og at den er noe man trenger i vår tid. Et parti som står for at alle skal med, også i polariseri­ngens tid. Et parti som bidrar til å gjøre de små og store fellesskap­ene i landet vårt sterkere. Et parti som klart sier at alle skal stilles krav til, og alle skal stilles opp for, saerlig med de brytninger vi i dag opplever mellom folk med ulike bakgrunner og religioner.

Over 800.000 personer har stemt på Arbeiderpa­rtiet ved årets valg. Vi er motivert for å leve opp til deres forventnin­ger de neste fire årene og til å gjøre oss fortjent til tillit fra flere.

Uten at Erna Solberg vet det selv, er hun årsaken til at jeg har endret strategi for hvordan jeg håndterer mine feil

 ??  ??
 ??  ??
 ?? På en søndag Hadia Tajik ??
På en søndag Hadia Tajik
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Tirsdag denne uken, dagen etter valgnederl­aget, møttes Arbeiderpa­rtiets sentralsty­re. Partileder Jonas Gahr Støre i midten, flankert av nestledern­e Trond Giske og Hadia Tajik.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Tirsdag denne uken, dagen etter valgnederl­aget, møttes Arbeiderpa­rtiets sentralsty­re. Partileder Jonas Gahr Støre i midten, flankert av nestledern­e Trond Giske og Hadia Tajik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway