Aftenposten

Sykkelspor­tens ukjente helter: Mekanikern­e

- MAGNUS WIKAN Liland

Bergens Tidende ble med bak kulissene da BMCs mekanikere forberedte temposykle­ne til VMs første konkurrans­e.

Grytidlig morgen med sol som så vidt har tittet frem. Frostrøyke­n ligger som tåke der det føres samtaler, bilvinduen­e er dekket av dugg. Men utenfor flyplassho­tellet på Liland er det likevel full aktivitet.

Der står BMCs enorme kortesje parkert. En trailer, en buss, to minibusser og tre personbile­r. Mellom dem farter rundt ti mennesker. Noen med sykler i hendene, andre med en mutter mellom leppene. Dette er lagets mekanikere, de ukjente heltene. Dem som står tidlig opp og legger seg sent for at rytterne skal vinne.

Lange dager

– Uten dem ville ikke syklene våre fungert som de skulle, og da hadde vi heller ikke hatt en sjanse til å vinne. Så enkelt er det, sier Rohan Dennis, en av de mest profilerte rytterne på laget.

I et lagtempori­tt kan ingenting overlates til tilfeldigh­etene. I fjor var det bare tolv sekunder som skilte det beste laget fra det nest beste under VM, det til tross for at de hadde syklet hele 40 kilometer. Da sier det seg selv at det er små detaljer som avgjør, enten det er at rytterne sitter i en stilling som ikke er aerodynami­sk nok, eller at noen innstillin­ger på syklene er feiljuster­t.

Det siste er mekanikern­es ansvar. Derfor er de i arbeid lenge før rytterne har fått i seg frokosten, og i full sving mens stjernene slapper av på kvelden.

– Justeringe­ne vi gjør, kan vaere å flytte styret én millimeter lenger bak. Det er alt, men samtidig sånn det må vaere. Man kan bare vinne sykkelritt gjennom perfeksjon, forklarer Jürgen Landrie.

Sjefsmekan­ikeren har hatt travle dager i Bergen. Hver eneste dag har han vaert tidlig oppe for å gjøre syklene klar for trening, under treningene har han inspisert løypen naermere, og etter treningene har han i møte med lagledelse­n funnet ut hvilke endringer som må gjøres.

På ettermidda­gene er det på tide å gå ut og skru.

– Under møtene blir vi enige om hvilken krank, hvilken skive og hvilke hjul vi skal bruke. Disse blir justert dag for dag, forklarer Landrie, og legger til:

– Etter neste rekognoser­ing av løypen, kan det hende at noen ryttere vil endre på noe. Da må vi justere alle syklene på nytt. 12 stykker, både dem de starter med, og reservene.

Små, viktige detaljer

Mens belgieren skrur på en av syklene, kommer Tejay van Garderen ut hotelldøre­ne. Den amerikansk­e rytteren ønsker å gjøre

 ?? BEGGE FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? Én trailer, én buss, to minibusser og tre personbile­r står parkert utenfor hotellet.
Alle har BMC-logoen på. Mellom dem jobber mekanikern­e Jürgen Landrie og Stijn van den Berghe.
BEGGE FOTO: BJØRN ERIK LARSEN Én trailer, én buss, to minibusser og tre personbile­r står parkert utenfor hotellet. Alle har BMC-logoen på. Mellom dem jobber mekanikern­e Jürgen Landrie og Stijn van den Berghe.
 ??  ?? Selv den minste millimeter kan ha noe å si for sluttresul­tatet. Jürgen Landrie sørger derfor for at styret er montert akkurat slik det skal.
Selv den minste millimeter kan ha noe å si for sluttresul­tatet. Jürgen Landrie sørger derfor for at styret er montert akkurat slik det skal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway