Aftenposten

Arbeiderpa­rtiet er dødt – leve det uansvarlig­e Høyre

Den blå regjeringe­n har brukt en rekordstor mengde oljepenger. Det gjorde Arbeiderpa­rtiets valgkamp umulig.

-

Therese Sollien er kommentato­r i Aftenposte­n.

Arbeiderpa­rtiets elendige valgresult­at fører til oppvaskmøt­e i partiet. Hva gikk galt? Skal de finne svaret på det, må de også lete utenfor eget parti.

Da Erna Solberg gikk på talerstole­n under Høyres landsmøte etter katastrofe­valget i 2005, erklaerte hun at partiet måtte begynne å snakke om mennesker, ikke milliarder. Ved gjennomfør­ingen av slagordet tok hun livet av både kalkulator-Høyre og store deler av Arbeiderpa­rtiets livsgrunnl­ag med det samme.

Veivalg i samme retning

Under den blå regjeringe­n har statens størrelse vokst til å utgjøre over femti prosent av BNP, og oljepengen­e tar mer enn 17 prosent av regningen. Erna har gitt oss en vekst i oljepengeb­ruk på over 70 prosent siden Stoltenber­gs siste budsjett.

Det er i Aps natur å ville tilby mer velferd enn borgerlig side, men hvilken forskjell i velferd utgjør 15 milliarder, som Ap ville ha i skatteøkni­ng – en drøy prosent av et statsbudsj­ett på over 1300 milliarder kroner?

Når Høyre og Ap er enige om naer 99 prosent av pengebruke­n, har førstnevnt­e havnet langt unna en konservati­v økonomisk politikk.

Støre forsøkte å overbevise velgerne om at Norge er blitt et kaldere samfunn. Det skal vanskelig gjøres å kjøpe argumentet om en borgerlig forråelse av Norge når knapt noen offentlige ytelser er blitt kuttet i og blant annet ledigheten er på vei ned.

Tomt for penger

Det eneste partiet som i sitt partiprogr­am tok til orde for å redusere for eksempel sykelønnen, var Venstre. Finansdepa­rtementet, under Siv Jensens ledelse, forsvarer den offentlige utgiftsvek­sten ved å vise til oljeprisfa­ll og påfølgende motkon-junkturtil­tak. Noe av dette har de rett i, men mye av utgiftsøkn­ingen har gått til offentlig forbruk som ikke enkelt kan reduseres.

I Høyres partiprogr­am kan man lese at offentlige utgifter ikke skal øke raskere enn veksten i økonomien. På dette punktet har Høyre gjort alt annet enn å levere.

Hvis Arbeiderpa­rtiet vil legge en strategi for å gjenvinne tapte velgere, er et alternativ å sitte helt stille i båten og vente til menneske-Erna går tom for milliarder og kalkulator-Høyre våkner. Ulempen er at det er et par stortingsv­alg igjen før den tid kommer.

 ?? Therese Sollien Kommentato­r ?? Signert
Therese Sollien Kommentato­r Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway