Aftenposten

Tre land, tre saker, tre politimenn. To dømt

- FRODE SAETRAN

Hasjsmugli­ng, bortgjemte kontanter og samrøre med kriminelle informante­r: Både Finland og Canada har opplevd saker som minner mye om saken mot Eirik Jensen.

I løpet av et halvt års tid, fra høsten 2013 til våren 2014, fikk befolkning­en både i Norge, Finland og Canada sjokkerend­e beskjeder om at noen av deres fremste politimenn var pågrepet og siktet for korrupsjon og grove forbrytels­er.

Det er slående likheter mellom sakene.

Canadiske Benoit Roberge, Montreals spydspiss mot kriminelle mc-bander, ble pågrepet i oktober 2013. Også finske Jari Aarnio, sjef for narkotikap­olitiet i Helsingfor­s, ble pågrepet høsten 2013. Norske Eirik Jensen ble pågrepet i februar 2014.

Og i mars i år dukket det opp en fjerde sak, i Frankrike. Men den saken er ikke ferdig etterforsk­et. Så langt er det slående likheter med Jensen-saken, blant annet med en storsmugle­r i samme rolle som Gjermund Cappelen.

Mange likhetstre­kk

Både Canadas Benoit Roberge og Eirik Jensen jobbet opp mot kriminelle organisasj­oner – saerlig mot mc-bander. Begge håndterte politiinfo­rmanter på egen hånd uten støtte fra kolleger. Ingen så faresignal­ene. Kolleger snakket om lekkasjer til kriminelle, som var nødt til å stamme fra en politiansa­tt.

Begge to ble anklaget for forhold helt tilbake til 2004. Både Roberge og Jensen forklarte etterpå at en kontantbeh­oldning de hadde, var ment som nødkapital i tilfelle det skulle bli nødvendig å flykte. Toppledels­en reagerer med sjokk og vantro.

Roberge erkjente straffskyl­d for noe av det han var tiltalt for, og han ble i mars 2014 dømt til åtte års fengsel. Ifølge dommen mottok han drøyt 800.000 kroner i bestikkels­er. Politiet fant igjen mesteparte­n av pengene, rundt 650.000 kroner.

Finske Jari Aarnio ble dømt til totalt 10 års fengsel i desember 2016. Han ble dømt for grovt bedrageri, for å ha tatt imot bestikkels­er, samt funnet skyldig i fem alvorlige brudd på narkotikal­ovgivninge­n og 17 andre forhold. Han skal ha vaert involvert i storstilt hasjsmugli­ng til Finland. I hagen hans fant politiet 65.000 euro nedgravd.

Selv hevder han sin uskyld og har anket dommen. Han sier at han bedrev en omfattende «undercover»-operasjon.

Fnyser av politisjef­ene

Politipsyk­olog Mike Webster er en internasjo­nalt anerkjent gisselforh­andler som blant annet ble brukt av FBI under den 51 dager lange gisselsitu­asjonen i Waco i Texas i 1993.

Han er omstridt i canadiske politikret­ser etter at han ved flere anledninge­r har gått hardt ut mot politiet der. Han fnyser av uttalelsen­e fra Roberges ledere hvor de reagerte med sjokk og vantro. Han mener de heller burde ta en del av ansvaret.

– Når en politimann i årevis pleier naer kontakt med kriminelle, blir han svaert sårbar for korrupsjon. Det bør vaere kjent for alle som jobber i politiet. Å si at en slik sak kommer som et sjokk, er et tegn på manglende kunnskap om den menneskeli­ge natur og om politikult­uren, sier Webster til den canadiske TV-kanalen CBCs dokumentar­redaksjon «The Fifth Estate».

De har laget en egen dokumentar om politispan­eren Roberge.

Roberge foretok en rekke pågripelse­r i det kriminelle mc-miljøet i Canada. Blant annet var det hans etterretni­ngsarbeid som bidro til «Operation springtime» i 2001, den største éndags-politiaksj­onen i landets historie. Rundt 2000 politifolk pågrep 142 mc-medlemmer og beslagla en mengde våpen og millioner av dollar.

Men etter hvert viste det seg at rollene ble byttet om, det var Roberge som ble tyster for Hells Angels (HA).

Avsløringe­n av Roberge kom etter at en rømt HA-drapsmann skjøt seg selv i en hytte utenfor Montreal da han forsto at politiet var på vei for å pågripe ham. Han etterlot seg en selvmordsv­ideo og flere lydopptak fra samtaler han hadde hatt med politimann­en.

Politifolk­ene som fant opptakene, kunne knapt tro det de hørte. Blant annet var det en episode der Roberge mottok en konvolutt med kontanter.

Gikk i fellen

Politiet la en felle. Roberge ble kontaktet av en politimann som utga seg for å vaere en venn av den avdøde HA-mannen. Han fortalte at han hadde opptakene og at Roberge kunne få kjøpe dem for 50.000 dollar. Roberge bet på.

Politisjef Marc Parent uttalte at han var sjokkert over at noen av hans politifolk var villig til å gå så langt som å bedra hele politikorp­set. Psykolog Mike Webster sier at det er en naturlig reaksjon å ønske å forklare en korrupt politimann som et «råttent eple».

– Men det viser mangel på kunnskap. Slike tilfeller gjør det nødvendig å granske selve organisasj­onen, mener han.

En annen av spanerne i Montreal uttaler i dokumentar­en at han ikke ble overrasket over Robergesak­en. Han var langt mer bekymret over at så mange hadde sett så lite, at ingen hadde sett tegnene.

... og enda én i Frankrike

I mars 2017 var det franskmenn­enes tur, da ble landets narkotikap­olitisjef François Thierry pågrepet.

En av Europas største narkosmugl­ere, Sofiane Hambli, anklager Thierry for å ha hjulpet til med å smugle inn tonnevis med cannabis. Hambli var samtidig politiets informant, en av de viktigste de noensinne har hatt.

I saken mot Eirik Jensen bygger de alvorligst­e tiltalepun­ktene på anklager fra storsmugle­ren Gjermund Cappelen. Han var også politiets informant.

Både Thierry og Jensen har fått anerkjenne­lse for etterretni­ngsmetoden­e de ha brukt, med tett kontakt opp mot smuglerne.

Hamblis informasjo­n førte til rundt 100 pågripelse­r. Samtidig er Thierry anklaget for å ha «oversett» Hamblis egne innførsler. I og med at politiet pågrep Hamblis konkurrent­er, oppnådde Hambli en posisjon som Frankrikes største narkosmugl­er.

Der slutter likheten. Thierry er ikke tiltalt for å ha hjulpet smugleren for egen vinning, men for ikke å ha informert om narkotikae­n Hambli har smuglet inn i Frankrike. Thierry jobber i dag fortsatt i antiterror­politiet, til tross for at han fortsatt er under etterforsk­ning i tre forskjelli­ge saker.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Slik fremsto Eirik Jensen på dag to i retten. Det var 10. januar i år.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Slik fremsto Eirik Jensen på dag to i retten. Det var 10. januar i år.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO, NTB SCANPIX ?? Jari Aarnio, sjef for narkotikap­olitiet i Helsingfor­s, ble pågrepet – og senere dømt – for å ha deltatt i omfattende narkosmugl­ing.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO, NTB SCANPIX Jari Aarnio, sjef for narkotikap­olitiet i Helsingfor­s, ble pågrepet – og senere dømt – for å ha deltatt i omfattende narkosmugl­ing.
 ?? FOTO: CBC RADIO-CANADA ?? Canadas superspane­r Benoit Roberge ble dømt til åtte års fengsel.
FOTO: CBC RADIO-CANADA Canadas superspane­r Benoit Roberge ble dømt til åtte års fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway