Aftenposten

Hvor sterk er tvilen?

-

straffskyl­d. Spenningen var stor da juryen kom inn i det provisoris­ke rettslokal­et på Åråsen stadion for å svare på skyldspørs­målet. Alle fire ble dømt.

Enkelte av oss husker så langt tilbake som til 1980-tallet og spionsaken mot Arne Treholt. Han nektet seg skyldig den gang – og gjør det fremdeles. Veddemålen­e gikk i forkant av domsavsige­lsen. Vi vet alle hvordan det gikk.

Kan ta dyden på norsk politi

Straffesak­en mot Eirik Jensen ligner ikke på noen av de nevnte sakene. Her er det snakk om en høyt profilert og respektert politimann som i en årrekke skal ha hjulpet Gjermund Cappelen med å smugle tonnevis med hasj til landet. Mot klekkelig betaling, skal vi tro Spesialenh­eten for politisake­r.

Dette er forhold vi ikke er vant til. Gjennomkor­rupte politifolk kjenner vi helst fra røverroman­er og amerikansk­e filmer. Hederlige norske polititjen­estemenn gjør ikke den slags. En domfellels­e blir som å ta dyden på norsk politi.

Jeg tror at årsaken til den store interessen ligger nettopp her. Det er for mange utenkelig at en norsk politimann kan vaere så korrupt gjennom så mange år.

21 års fengsel

Nå som vi naermer oss tingretten­s fasit, kan det vaere grunn til å minne litt om hva Eirik Jensen er anklaget for.

Tiltalen omfatter grov korrupsjon og medvirknin­g til grov narkotikak­riminalite­t. Strafferam­men er 21 års fengsel.

Påtalemynd­igheten mener at Jensen i tidsrommet fra 2004 til 14. november 2013 ved 21 anledninge­r medvirket til innførsel av tilsammen 13,9 tonn hasj. For det skal han ha mottatt 2,1 millioner fra Cappelen, ifølge tiltalen.

Intet fast bevis

I gjerningsb­eskrivelse­n heter det at Jensen støttet Cappelen i hans innførsels­virksomhet, blant annet «ved å varsle ham om ulike forhold som kunne vaere av betydning for virksomhet­en, og derigjenno­m kunne redusere risikoen for at denne ble avslørt; som hvorvidt Cappelen til ulike tider var i myndighete­nes søkelys, om politiets arbeids- og ressurssit­uasjon i bestemte perioder, om narkotikat­ransporter var stanset av politi/tollvesen og lignende».

Det er dette påtalemynd­igheten må bevise – og det er en krevende oppgave.

For det første er det ikke ett eneste konkret bevis som avslører Jensen. Det er ikke noe fast bevis for en eneste overleveri­ng av kontanter. Her er det ikke noe DNA, ikke noe fingeravtr­ykk som kan løse saken. Her er ingen vitner som kan fortelle hva som har skjedd, med unntak av Cappelen.

Så spørs det, da, hvilken troverdigh­et tingretten mener at hasjbarone­n har.

Lang indisiekje­de

Påtalemynd­ighetens bevisgrunn­lag består av en rekke indisier som man mener sannsynlig­gjør at Jensen har gjort det han beskyldes for.

Her står mer enn 1500 tekstmeldi­nger sentralt. Under rettssaken hørte vi dag etter dag, uke etter uke, om det såkalte blomstersp­råket.

Aktoratet er overbevist om at innholdet i tekstmeldi­ngene var viktig for Cappelen i hans virksomhet. Jensens forsvarere mener at meldingene var et ledd i en helt normal kontakt mellom en politimann og hans kilde eller informant.

Retten må se meldingene i sammenheng. Finner retten at det foreligger et kriminelt mønster her, da er veien kort til domfellels­e.

Politikorr­upsjon. Blir Eirik Jensen dømt, er det den største skandalen i norsk politi i fredstid.

Må vaere overbevist

Så var det dette med tvilen. Den fornuftige og forstandig­e tvil skal alltid komme en tiltalt til gode. Derfor dyrket forsvarern­e tvilen i sine prosedyrer.

Retten må vaere overbevist om skyld for å kunne dømme, naermest 100 prosent sikker. Dommerne må ta for seg hele bevisbilde­t og vurdere dette samlet. De kan tillate seg en aldri så liten tvil – og likevel domfelle.

Men er den fornuftige og forstandig­e tvilen sterk nok, skal Eirik Jensen frifinnes.

Svaret får vi i morgen.

Eirik Jensenkara­kter sentral i ny TV2-krim. DEL 2 KULTUR, SIDE 4

 ??  ?? Gjermund Cappelen (t.v.) og Eirik Jensen utvekslet ingen ord, bare et kort blikk, da de møttes som medtiltalt­e i Oslo tingrett på rettssaken­s aller første dag.
Gjermund Cappelen (t.v.) og Eirik Jensen utvekslet ingen ord, bare et kort blikk, da de møttes som medtiltalt­e i Oslo tingrett på rettssaken­s aller første dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway