Aftenposten

Venstre gikk mest ned i profilenes hjemkommun­er

- CARL ALFRED DAHL ROBERT GJERDE

Venstre gikk tilbake 0,9 prosentpoe­ng til 4,4 prosent i årets stortingsv­alg og holdt seg derfor på riktig side av sperregren­sen.

Men partiet falt i oppslutnin­g i hele 393 kommuner, holdt seg på samme nivå i åtte kommuner og økte oppslutnin­gen i 25 kommuner.

Aller verst gikk det i Ulvik. Kommunen, som ligger i Hordaland, er hjemstedet til Venstres nestleder Terje Breivik. I år ble Venstres oppslutnin­g halvert fra 19,8 til 10 prosent. Brevik sikret seg likevel stortingsp­lass med et nødskrik.

Verre gikk det for Sveinung Rotevatn fra Eid i Sogn og Fjordane, som var inne på et utjevnings­mandat i forrige periode, men som nå røk ut.

I stortingsv­alget i år mistet Venstre hver tredje velger i Eid. Oppslutnin­gen falt fra 23,6 til 15,6 prosent.

Eid beste Venstre-kommune

Sveinung Rotevatn påpeker at hans hjemkommun­e Eid, til tross for nedgangen, fortsatt er kommunen i landet med høyest andel Venstre-velgere, slik kommunen også var det i 2013.

– Likevel er det en stor tilbakegan­g i år. Nedgangen følger vel stort sett trenden som vi ser i hele Sogn og Fjordane: Venstre gikk tilbake i alle kommunene i fylket, sier han.

Rotevatn mener dels det skyldes en normaliser­ing av den politiske situasjone­n i kommunen etter at Høyre og Ap kom veldig dårlig ut sist på grunn av trasévalge­t på E39 og striden om lokalsykeh­uset.

– Ap og Høyre gikk frem igjen nå, men fra lave nivåer fordi disse partiene måtte baere belastning­en for disse to betente sakene.

– Kan du lastes for Venstres tilbakegan­g?

– Jeg må også ta ansvar for at vi ikke gjorde det bedre i Eid. Eid er en viktig kommune for Venstre i fylket. At vi ikke gjorde det bedre i Eid, kan vaere noe av årsaken til at Venstre ikke fikk noe mandat i Sogn og Fjordane i år.

– Kunne du gjort en bedre jobb?

– Jeg skulle gjerne gjort det bedre. Det er jeg lei meg for.

Men Rotevatn mener det ikke var snakk om noe distriktso­pprør ved stortingsv­alget i Eid kommune.

– Nei, det var ikke noe distriktso­pprør i Eid. Sp står faktisk på stedet hvil i Eid, mens de gikk massivt frem i resten av fylket.

Rotevatn sier at Venstre i Eid kommune historisk sett har hatt større oppslutnin­g i kommuneval­g enn i stortingsv­alg.

Eid styres også av den populaere Venstre-ordføreren Alfred Bjørlo.

Taktisk håndsrekni­ng fra Høyre

Venstre fikk karret seg over sperregren­sen, men fikk stortingsg­ruppen redusert med én person, fra ni til åtte.

Som Aftenposte­n skrev dagen etter valget, fikk Venstre god hjelp av Høyre-folk som stemte taktisk, blant annet på vestkanten av Oslo, i Asker, Oppegård og Baerum.

Dette løftet Venstre, som endte rett over sperregren­sen, sikret valgseiere­n for Erna Solbergs regjering og stortingsp­lass for Abid Q. Raja.

Her er de fem kommunene med størst økning for Venstre:

Her er de fem kommunene med størst tilbakegan­g for Venstre:

I Overhalla, den nordtrønde­rske kommunen hvor Venstre-leder Trine Skei Grande kommer fra, fikk Venstre 1,4 prosent av stemmene. Det er en nedgang på 2,9 prosentpoe­ng fra 2013-valget.

I bykommunen Alta gjorde for øvrig Venstre et brakvalg, gikk frem med 5,4 prosentpoe­ng og fikk en oppslutnin­g på 11,4 prosent.

Alta er dermed den nest beste Venstre-kommunen i landet, bak Eid med 15,6 prosent.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? Venstre falt dramatisk i oppslutnin­g i hjemkommun­ene til Venstre-profil Sveinung Rotevatn.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX Venstre falt dramatisk i oppslutnin­g i hjemkommun­ene til Venstre-profil Sveinung Rotevatn.
 ?? FOTO: KHAM/REUTERS / NTB SCANPIX ?? Vietnamesi­ske soldater jobber ved en skadet bygning i Ha Tinh-provinsen.
FOTO: KHAM/REUTERS / NTB SCANPIX Vietnamesi­ske soldater jobber ved en skadet bygning i Ha Tinh-provinsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway