Aftenposten

Strøk listetoppe­ne og kandidater med utenlandsk­e navn

- HARALD STOLT-NIELSEN HANNE MELLINGSAE­TER

Ser man bort fra de mest profilerte politikern­e i de store partiene, får kandidater med utenlandsk­e navn i Oslo flere strykninge­r enn resten. Det kommer frem av det endelige valgoppgjø­ret for Oslo. Mange av dem som står lenger ned på listene, og som mange velgere stryker, har utenlandsk­e navn.

– Det er tydeligvis noen velgere som ikke ønsker å ha kandidater med utenlandsk bakgrunn på Stortinget, sier Jo Saglie, forsker ved Institutt for samfunnsfo­rskning.

Profilerte politikere som Jonas Gahr Støre (Ap), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Ine Marie Eriksen Søreide (H) er tradisjone­lt de som blir strøket hyppigst ved stortingsv­alg.

– Det gir mening at man stryker en kandidat man har et forhold til, men når det gjelder kandidater med ikke-norske navn, kan det virke som at personer gjør et unntak, sier Saglie.

Det kan virke som at selve navnet sender et signal om personens bakgrunn, sier statsviter­en.

Håper velgerne ser forbi navnet

Senterpart­iets førstekand­idat i Oslo, Aisha Naz Bhatti, fikk størst andel strykninge­r ved årets valg. Det er ikke overrasken­de at det er de med minoritets­bakgrunn som blir strøket hyppigst fra listene, mener hun.

– Jeg tenker det er andre muligheter for å gi velgere en reell inn- virkning på politikken enn ved stryking, sier Bhatti.

Hun påpeker at kandidaten­e allerede har vaert gjennom en nominasjon­sprosess. Bhatti mener det er synd hvis kandidaten­s navn og bakgrunn påvirker velgerne.

– Vi er jo opptatt av at Stortinget skal gjenspeile befolkning­en. Så jeg håper og tror at de fleste velgerne klarer å se forbi etnisitet og ikke-norske navn.

Sp-politikere­n forteller at flere har krysset av ved en feil.

– Her er det en kombinasjo­n av misforståt­t stryk og ønsket stryk, mener hun.

Kandidater med innvandrer­bakgrunn kan bli rammet av mangel på erfaring, tror valgforske­r Dag Arne Christense­n ved Uni Research Rokkansent­eret i Bergen.

– Ofte er innvandrer­e på listene nye og ukjente. Kjernevelg­erne ser muligens et nytt navn som de ikke stoler på.

Ap-kvartett fikk flest strykninge­r

Det endelige valgoppgjø­ret for Oslo viser at velgerne i hovedstade­n gjorde tusenvis av rettelser på partienes valglister.

Arbeiderpa­rti-kvartetten Jonas Gahr Støre, Jan Bøhler, Zaineb AlSamarai og Eskil Pedersen er de fire politikern­e som ble strøket hyppigst. 4574 av Arbeiderpa­rtiets velgere tok seg tid til å stryke Støre av Arbeiderpa­rtiets stortingsl­iste for Oslo.

Aisha Naz Bhatti ble strøket av 5,6 prosent av Senterpart­iets velgere i Oslo, og fikk dermed flest strykninge­r i forhold til antall stemmer partiet fikk. Sp-politikere­n blir etterfulgt av Venstre-leder Trine Skei Grande og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Toppkandid­atene er ofte de velgerne kjenner til og har en eller annen oppfatning av. En helt ukjent person er mindre utsatt, sier Saglie.

Strykes langt mer enn Stoltenber­g

4,4 prosent av Arbeiderpa­rtiets velgere i hovedstade­n valgte å stryke partiets leder. Til sammenlign­ing strøk 3,3 prosent av Ap-velgerne i Oslo Jens Stoltenber­g ved forrige stortingsv­alg. Ved samme valg ble Støre strøket av 1,1 prosent av velgerne.

Venstre-leder Trine Skei Grande ble også strøket langt hyppigere ved årets stortingsv­alg sammenlign­et med valget i 2013. For fire år siden strøk 1,1 prosent av Venstre-velgerne Grande. I år fjernet 4,6 prosent av velgerne partiets leder fra listen.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Senterpart­iets førstekand­idat i Oslo, Aisha Naz Bhatti, fikk størst andel strykninge­r ved årets valg. 5,64 prosent av partiets velgere i hovedstade­n strøk henne.
FOTO: MORTEN UGLUM Senterpart­iets førstekand­idat i Oslo, Aisha Naz Bhatti, fikk størst andel strykninge­r ved årets valg. 5,64 prosent av partiets velgere i hovedstade­n strøk henne.
 ??  ?? Carl I. Hagen: Strøket av 3,11 prosent av Frp-velgerne i Oslo.
Carl I. Hagen: Strøket av 3,11 prosent av Frp-velgerne i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway