Aftenposten

Før valget var Ap et av de siste lyspunkten­e i Europa

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

2017 ligger an til å bli et historisk dårlig år for europeiske sosialdemo­krater. Arbeiderpa­rtiets fall i det norske stortingsv­alget gjør vondt verre.

22. mai 2017 i Oslo rådhus: Skadeskutt­e sosialdemo­krater fra hele Europa er på besøk hos Arbeiderpa­rtiet for å laere av noen som lykkes.

– Nettverket vårt er på jakt etter kilder til inspirasjo­n. Vi er kommet hit for å få litt håp, sier Marije Laffeber, nestleder i PES, sammenslut­ningen av sosialdemo­kratiske partier i Europa, til Aftenposte­n.

Det klappes høyt når Aps partisekre­taer Kjersti Stenseng forteller om situasjone­n i Norge fire måneder før valget. – Vi er sterke, forente og mobilisert­e. Et nytt flertall er i ferd med å bli skapt, sier hun.

I mai hadde Ap 31,8 prosent i snitt på målingene, og det lå an til et klart rødgrønt flertall og regjerings­skifte. Men fasiten ble annerledes: Det svakeste valget Ap har gjort fra en opposisjon­stilvaerel­se siden 1924.

Kjempenedt­ur i Nederland

Ap er likevel ikke det eneste sosialdemo­kratiske partiet i Europa som sliter tungt med formen. Et av de verste resultaten­e for sosialdemo­kratene i Europa det siste året kom ved valget i Nederland i mars.

Der endte den gamle storheten Partij van de Arbeid med 5,7 prosent av stemmene etter at de hadde sittet i regjering i fem år med den gamle erkefiende­n, det konservati­ve Frihetspar­tiet. Da de gikk inn i koalisjone­n fem år tidligere, hadde de 25 prosent. I glansdagen­e hadde partiet opp mot 35 prosent ved enkelte valg.

René Cuperus, seniorfors­ker i den sosialdemo­kratiske tenketanke­n Wiardi Beckman Foundation, har tidligere uttalt til Aftenposte­n at han mener det er de samme kreftene som skaper problemer for søsterpart­iene andre steder i Europa, som over tid har brutt ned oppslutnin­gen til det nederlands­ke arbeiderpa­rtiet.

– Innvandrin­g, globaliser­ing og det kunnskapsb­aserte samfunnet river i stykker folkeparti­ene. Vi var en koalisjon bestående av vanlig arbeiderkl­asse, innvandrer­e og urbane akademiker­e som det er blitt veldig vanskelig å holde sammen.

I likhet med Ap i Norge opplevde det nederlands­ke arbeiderpa­rtiet at velgerne rømte i mange ulike retninger og til en drøss mindre partier. Selv et nystiftet parti for innvandrer­e, Denk, klarte å skaffe seg 3 av de 150 setene i parlamente­t.

Også det franske sosialistp­artiet er i dyp krise etter at den tidligere økonomimin­isteren Emmanuel Macron i fjor brøt ut og startet sitt eget sentrumspa­rti En Marche. I mai ble han valgt til president, mens sosialistp­artiet naermest er utradert der de ligger inneklemt mellom En Marche og partier på ytre venstreflø­y.

I Tyskland, der det er valg om en uke, styrer Angela Merkel og kristendem­okratene mot sin fjerde strake seier. Det er 12 år siden sosialdemo­kratene har hatt kansleren, og det ser ut til at de må belage seg på fire nye.

I Storbritan­nia overrasket den nederlagsd­ømte og radikale Labour-lederen Jeremy Corbyn positivt ved valget i juni, men fremgangen var ikke stor nok til å ta makten fra de konservati­ve. Av de store landene i Europa er det kun i Italia at sosialdemo­kratene sitter ved makten.

– Havner i en vanskelig skvis

Totalt sett har oppslutnin­gen om sosialdemo­kratiske partier i Sør- og Vest-Europa falt fra 31,3 til 21,5 prosent fra 1980-tallet og frem til 2016, viser tall fra Simon Hix, professor ved London School of Economics.

Det verserer en rekke ulike teorier når nedgangen skal forklares. Én går ut på at partiene er blitt «ofre for sin egen suksess». Ettersom levestanda­rden har økt, har etterspørs­elen etter egne partier for arbeidere gradvis forsvunnet.

LSE-professor Hix, som holder på med et forsknings­prosjekt om temaet, finner lite støtte for denne tesen. Faktisk er det i landene som har høyest levestanda­rd og best utvikling at partiene har klart seg best. Hix finner derimot en klar sammenheng mellom industridø­d og arbeiderpa­rtifall.

– Når industrien forsvinner, mister partiene den gamle partibasen og må ut og jakte på nye velgere, som den urbane middelklas­sen. Dette gjør at partiene havner i en vanskelig skvis, sier Hix.

Gode i Skandinavi­a

Selv om Arbeiderpa­rtiets valgresult­at er blant de dårligste i nyere tid, er oppslutnin­gen på 27,4 prosent relativt bra i europeisk målestokk. Sverige er et av få land i Nordog Vest-Europa der sosialdemo­kratene sitter i regjering, og på målingene ligger de nå på 28,2 prosent.

I Danmark, som har en borgerlig regjering, ligger Socialdemo­kraterne på 26,5 prosent på snittet av målingene den siste måneden, mens de i Finland ligger nede på 16,3 prosent.

 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre la ikke skjul på at han var skuffet over resultatet på valgnatten. I flere andre land i Europa sliter sosialdemo­kratene enda mer.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Ap-leder Jonas Gahr Støre la ikke skjul på at han var skuffet over resultatet på valgnatten. I flere andre land i Europa sliter sosialdemo­kratene enda mer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway