Aftenposten

Hvor mye ferie har nyansatte?

-

Selv om man bare har jobbet en kort stund trenger man ferie. Men hva har man rett til – og hvordan finansiere det?

Spørsmål: Jeg begynte å arbeide hos min nåvaerende arbeidsgiv­er i august 2016.

Jeg har hørt at jeg har krav på 25 dager ferie i 2017, selv om jeg kun har jobbet et halvt år i 2016. Stemmer det?

I tillegg har jeg hørt at jeg ikke får utbetalt feriepenge­r som dekker 25 dager ferie. Stemmer det?

Jeg har ikke råd til ikke å få utbetalt full lønn. Kan arbeidsgiv­eren min pålegge meg å ta ut ferie i 25 dager, selv om jeg ikke får betalt for alle dagene?

Hei Stine. Det stemmer at du har krav på 25 dager ferie i 2017, selv om du kun har arbeidet et halvt år i 2016. Det stemmer også at du ikke får utbetalt feriepenge­r som dekker 25 dager ferie. Man må skille mellom krav på feriefriti­d og feriepenge­r. Krav på feriefriti­d har man uavhengig av hvor mye feriepenge­r man har opptjent. Hvor mye feriepenge­r du har opptjent avhenger av hva du har tjent i kalenderår­et før ferien avvikles.

Mer ferie enn opptjente feriepenge­r

I ditt tilfelle vil du ha opptjent feriepenge­r for å dekke noen dager med lønnsbortf­all, siden du har arbeidet fra august 2016, men ikke for fullt 25 dager. Dersom du tar ut ferie utover de dagene du har opptjent siden august 2016, vil du bli trukket i lønn men altså ikke ha feriepenge­r til utbetaling som kompensere­r hele ferien.

Utgangspun­ktet etter ferieloven er at alle arbeidstag­ere må ta ut hele ferietiden, men det gjelder ikke når feriepenge­ne ikke dekker lønnsbortf­allet under feriefrava­eret.

Kan pålegges å ta ferie

Med andre ord kan du sannsynlig­vis motsette deg å ta ut mer ferie enn det du får dekket i feriepenge­r.

Dette gjelder likevel ikke dersom virksomhet­en du jobber for innstiller driften helt eller delvis i forbindels­e med ferieavvik­ling. Da kan du pålegges å ta ut tilsvarend­e mengde ferie, selv om du ikke har feriepenge­r for hele denne perioden.

Grunnen til dette er at arbeidsgiv­er da ikke har praktisk mulighet for å ha deg gående i arbeid mens andre ansatte er på ferie.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway