Aftenposten

Nordiske seriedager

-

vises allerede torsdag 21. september under Nordiske seriedager.

Inspirert av, men ikke basert på

Nikolai Andreassen­s kollega Sven Lindberg spilles av Stig Henrik Hoff. Han mistenkes for grov korrupsjon, og det er denne karakteren som er inspirert av Norges mest omtalte politimann det siste året: Eirik Jensen.

– Veldig mange som ser på, vil nok tenke på Eirik Jensen. Det blir åpenbart at det er inspirert av den saken, men det foregår i et parallelt univers, sier Ekeberg, som understrek­er at serien ikke er direkte basert på den mye omtalte rettssaken.

For eksempel mistenkes Lindberg også for medvirknin­g til mord i serien. Det gjelder ikke Eirik Jensen.

– Det er en karakter som ligner, og som går i en annen retning etter hvert. Det som er likt, er usikkerhet­en om Lindberg er korrupt, om han har en hemmelig operasjon eller om han har gode grunner for å gjøre det han gjør. Det er blant annet uoversiktl­igheten i saken vi har latt oss inspirere av, sier Ekeberg.

Prosjektet har vaert i utvikling siden før Jensen-saken ble kjent i 2015. Ideen kom fra amerikansk­e Megan Gallagher, som også har jobbet med Grand Hotel, der Atle Antonsen har hovedrolle­n.

Ekeberg tror at flere vil få øynene opp for problemsti­llingene i Nordiske seriedager er en festival og konferanse som går over to dager. Nordiske TV-serier er i fokus.

I år foregår festivalen i Oslo, og festivalom­rådet er på Vulkan. Datoen er 20. og 21. september. Nordiske Seriedager ble arrangert for første gang høsten 2016 og er et samarbeid mellom Aftenposte­n, NRK, TV2 og Norsk filminstit­utt. serien på grunn av oppmerksom­heten rundt Eirik Jensen-saken.

– Og de som følger saken tett, vil kjenne igjen mange trekk. For eksempel er det snakk om grensevars­el og klart vaer, men siden vi lager en serie i 2017, skjer det med emojis, og ikke med tekstmeldi­nger fra 1990-tallet, sier han.

Trår ikke over en grense

Ekeberg forteller at produksjon­en ikke har vaert i kontakt med Eirik Jensens advokat eller familie, og de mener at det heller ikke er nødvendig.

Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, sier at det neppe vil komme noen rettslige reaksjoner fra dem i forbindels­e med Grenseland.

– Vi har en gammel dom fra Høyesteret­t fra 1950-tallet der et fiktivt verk ble forbudt fordi det lignet for mye på en virkelig situasjon og ble oppfattet som injurieren­de. Spilleromm­et i Norge i 2017 er nok betydelig videre enn det, og det skal mye til for å reagere rettslig.

 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Bjørn Ekeberg er én av manusforfa­tterne bak serien Grenseland, som har latt seg inspirere av Eirik Jensen-rettssaken.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Bjørn Ekeberg er én av manusforfa­tterne bak serien Grenseland, som har latt seg inspirere av Eirik Jensen-rettssaken.
 ?? FOTO: BRAND BARSTEIN ?? Tobias Santelmann og Stig Henrik Hoff har hovedrolle­ne i Grenseland. Bildet er tatt på innspillin­gens siste dag.
FOTO: BRAND BARSTEIN Tobias Santelmann og Stig Henrik Hoff har hovedrolle­ne i Grenseland. Bildet er tatt på innspillin­gens siste dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway