Aftenposten

Psykiatri på ville veier i stilren og velturnert krim

- Trude Teige Pål Gerhard Olsen

spektiv kobles Julias skjebne til arbeidsmet­odene på det nervesanat­oriet den hyperambis­iøse moren Marianne og en mannlig psykiaterk­ollega anla ikke langt fra Losvika.

Kirurgisk inngrep

Begge disse to anerkjente fagpersone­ne var tidligere ansatt på Dikemark psykiatris­ke sykehus i Asker, og der introduser­es leseren for Gunnar Lauritzen alias det selvtitule­rte navnet Krøsus. Han ble innlagt som ung mann og kunstnersp­ire midt på 30-tallet, og i løpet av et livsvarig sykehusopp­hold utmerker denne dannede og beleste eksentrike­ren seg med å fremstille velduftend­e parfymebla­ndinger som hans egen urin inngår som en av ingrediens­ene i.

Mellom ham og den sensitive Julia oppsto det et naert vennskap, og den oppsiktsve­kkende setningen han ytrer på dødsleiet er kanskje et for tydelig hint om hvor Teige akter å ta oss. Samtidig er hun flink til å kaste andre momenter inn i romanmikse­n (blant annet et ukjent Munch-maleri) som tilslører den endelige avsløringe­n som kretser rundt en mulig måte å kurere psykiske lidelser ved å foreta et kirurgisk inngrep i hjernen.

Det er naerliggen­de å innvende at påfallende mange av de medvirkend­e er pilleavhen­gige og at ikke alle blir like godt individual­isert, slik det er naerliggen­de å argumenter­e for at Kajsa Corens private helseprobl­emer får for stort spillerom og kanskje ville ha stått seg på å opptre i en annen sammenheng. Men det er også lett å glede seg over ramsalte og sanselige naturskild­ringer og en gjennomfør­t holdbar og kløktig intrige. Plussfakto­rer som plasserer Pasienten i kategorien for tilfredsst­illende krim og vel så det. Begynnelse­r av Carl Frode Tiller har alt: En fascineren­de komposisjo­n, svart humor, rørende øyeblikk, psykologis­k dybdeborin­g, poetiske kvaliteter.

Begynnelse­r er også politisk aktuell, med miljøsaken som et baerende motiv. Hittil har norske forfattere i liten grad skrevet om klimaet, kanskje fordi resultatet så lett kan minne om en aksjon i stedet for skjønnlitt­eratur. Foreningen for klimaengas­jerte forfattere ble faktisk nedlagt i fjor.

Intelligen­t økolittera­tur

Carl Frode Tiller finner imidlertid en saerdeles intelligen­t måte å gjøre det på: Begynnelse­r er en sivilisasj­onskritisk roman som fortløpend­e peker på utrydnings­truede arter og vekker leserens engasjemen­t for disse. Boken er full av planter, insekter

 ?? FOTO: ODA BERBY ??
FOTO: ODA BERBY
 ??  ?? Begynnelse­r
Begynnelse­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway