Aftenposten

Hvorfor er det skamfullt å vaere et offer?

-

videre blir vanskelig for ofrene når bildene av det som skjedde deles bredt blant ungdom som stempler dem som «hore» og «voldtatt». Dette er to merkelappe­r som paradoksal­t nok ikke utelukker hverandre, men som begge refererer til «en sånn jente».

Boken fremstår som grundig og gjennomten­kt, men jeg savner diskusjon av styrker og svakheter ved de ulike kildene forfattere­n behandler som fakta.

Iblant får også leseren innblikk i forfattere­ns egne erfaringer som hun integrerer fint i refleksjon­er om blant annet hvor vanskelig grensen mellom akseptable og uakseptabl­e seksuelle fremstøt er å få øye på, og jeg skulle gjerne sett mer av dette i boken.

Vanskelig ikke å stigmatise­re

Forfattere­n vil motvirke stereotypi­er og kritiserer hierarkise­ring av offerskap. Dessverre er det vanskelig å ikke bidra til dette. Forfattere­n legger selv vekt på utsattes alder når den er lav eller offerets status som jomfru. Slik gjør hun ofrenes seksualpra­ksis relevant når det er nyttig for argumentet, og det er det samme hun anklager andre for å gjøre.

De utsatte i boken beskrives også gjennomgåe­nde som passive: Jentene i boken drikker ikke alkohol, de blir gitt alkohol. Om flere av dem får vi vite at de aldri hadde drukket før. Men informante­ne har også vaert handlende og søkt spenning og tatt risiko, og forfattere­n skriver godt, men ikke nok, om forholdet mellom det, og våre forestilli­nger om skyld.

Videre velger Flatabø å legge vekt på ofrenes reaksjoner på overgrepet; de «krøker seg», «skjelver» og «kaster opp». Det er fristende å bruke slike språklige effekter for å få frem alvoret, men «den voldtatte» kan også vaere seksuelt erfaren voksen kvinne som går på jobben dagen etterpå.

Er ikke poenget med boken å få frem nettopp det?

Flatabø har valgt å gå langt inn i saken mot Kopseng og spesielt foranledni­ngen til og etterdønni­ngene av den volden han utsatte sin samboer for. Selv om dette er en sterk fortelling om partnervol­d, klarer ikke forfattere­n helt å synliggjør­e hvordan denne fortelling­en, og den til de andre ofrene for Kopseng, bidrar til formålet for boken.

Saken er uvanlig både på grunn av omfanget av overgrep, men også fordi Kopseng systematis­k jaktet på nye ofre. Det står i kontrast til det som trolig er tilfelle i mange voldtekter, nemlig at situasjone­ne fremstår som uklare og vilkårlige for begge parter.

Fine dypdykk i vanskelig tema

I vårt samfunn er det en verdi at unge mennesker utforsker seksualite­ten, ikke bare innenfor rammene av ekteskap eller kjaerlighe­tsforhold. Det kan vaere vanskelig å skrive om voldtekt uten å skremme unge fra å gjøre dette, og uten å moralisere over den samme utprøvinge­n.

De siste årene har flere unge kvinner stått frem med egne erfaringer som utsatt.

Dette bør vi høre på, også når fortelling­ene ikke stemmer med det vi tror og liker. Jeg synes boken gir et fint bidrag til denne utviklinge­n. Selv om den ikke klarer å helt løsrive seg fra noen av de samme forestilli­ngene den vil bekjempe, bidrar den med fine dypdykk inn i noen av de aller vanskeligs­te temaene.

 ?? FOTO: EAK MOTO / SHUTTERSTO­CK / NTB SC ?? Forfattere­n skriver godt, men ikke nok, om våre forestilli­nger om skyld.
FOTO: EAK MOTO / SHUTTERSTO­CK / NTB SC Forfattere­n skriver godt, men ikke nok, om våre forestilli­nger om skyld.
 ?? Mai-Len Skilbrei,
Institutt for kriminolog­i og rettssosio­logi, Universite­tet i Oslo ?? Himmelske tilstander
Mai-Len Skilbrei, Institutt for kriminolog­i og rettssosio­logi, Universite­tet i Oslo Himmelske tilstander
 ?? FOTO: ASTRID WALLER ?? Monica Flatabø spør hvorfor er det skamfullt å vaere et offer.
FOTO: ASTRID WALLER Monica Flatabø spør hvorfor er det skamfullt å vaere et offer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway