Aftenposten

Slik gikk det med verdens første

- Av Julie Andem og Mari Magnus Per Christian Selmer-Anderssen

historieli­njene i sesong én: Eva som vil kjempe seg ut av Jonas’ skygge. Og trekantfor­holdet Jonas-Eva-Isak. Sistnevnte har elementer fra Shakespear­es Othello, der Jago manipulere­r frem kameratens sjalusi. Men her bygges ikke forholdet mellom Isak og Jonas opp.

Vi får ikke se de tre som tøyser og flørter seg gjennom høsten, helt til det blir vinter og både følelser og kropper pakkes inn. Jonas’ lett nedlatende kommentare­r er strøket. Her er han ingen belaerende raddis, ingen cool type som alltid velger «bros before hoes».

Aveny-T har gjort Jonas om til en hvilken som helst forelsket tenåring.

18 år gamle Sylvester Byder spiller ham godt som nettopp det, men alle nyanser i karakteren er borte fra manus.

Veldreid komedie

Isteden er Skam blitt en veldreid komedie for ungdom, der saerlig jentegjeng­en trer frem som tydelige typer. Hver og en av karakteren­e forteller deler av historien til publikum, selvsagt introduser­t med Skams gule signaturbo­kstaver på bakteppet. Noen ganger deler de tankene sine til publikum. Andre ganger leser de sceneanvis­ningene.

Dette funker ganske så bra, og gir en tydelig ramme til forestilli­ngen. Noen av bikarakter­ene har også fått en tydeligere motivasjon enn i serien. Chris (Sofie Salee) drives av å holde venninnegj­engen samlet, mens Sana (Asil Al-Asadi) er aerlighete­ns apostel.

Saerlig Vilde er god i teatervers­jonen. Nanna Finding Koppel spiller henne langt fra blond og enkel, hun er bare veldig desperat. En desperat lengsel etter å bli elsket som øker gjennom kvelden, og etter hvert kravler seg inn i publikum.

Aveny-T finner Vilde opp på nytt som en tragikomis­k teaterfigu­r, og det er sannelig godt gjort.

Elegant teaterhånd­verk

Martin Lyngbo er en av Danmarks mest kjente regissører. I mange år har han drevet det legendaris­ke teateret Mungo Park, der blant annet Jakob Oftebro slo gjennom som skuespille­r.

Og det er mye godt håndverk i teatervers­jonen av Skam. Snerten i replikkene tåler scenens format. De komiske situasjone­ne er ivaretatt.

Karakteren­e som er strøket, er hjertelig til stede som et kor av Penetrator-Chris’er, rasende Iben’er eller giftige Ingrid’er. Det er så elegant løst, at jeg tror fansen ikke engang tenker på det som teater.

Likevel synes jeg Skam er blekere enn originalen, slik det ofte blir når man går inn for å lage en kopi.

 ?? FOTO: PERNILLE KAALUND/ AVENY-T ?? Skam på scenen: Sylvester Byder og Frida Joanna Krøgholt spiller Jonas og Eva i teatervers­jonen av Skam. Skuespille­rne går i likhet med originalen­e fortsatt på gymnaset.
FOTO: PERNILLE KAALUND/ AVENY-T Skam på scenen: Sylvester Byder og Frida Joanna Krøgholt spiller Jonas og Eva i teatervers­jonen av Skam. Skuespille­rne går i likhet med originalen­e fortsatt på gymnaset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway