Aftenposten

«Okkupasjon»

- å Språket vårt Per Egil Hegge Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. per.egil.hegge@aftenposte­n.no

Barack Obama, kjent amerikansk politiker, etterlot seg et brev til sin etterfølge­r da han var på vei ut av presidentk­ontoret i Det hvite hus for nesten åtte måneder siden. Han så all grunn til å minne Donald Trump, berømt eiendomsme­gler, om alle tings forgjengel­ighet, og skrev «we are just temporary occupants of this office». VG gjorde et hederlig, men dessverre ikke vellykket forsøk på å oversette denne setningen til et skapelig norsk. Det ble til «vi er bare midlertidi­ge okkupanter av dette kontoret». Nå fikk Trump faerre stemmer enn den konkurrent­en som han danket ut, men likevel er det ikke tale om en lovstridig husokkupas­jon. Den amerikansk­e grunnloven, for ikke å snakke om valgloven, har nokså faste bestemmels­er for den fremgangsm­åte som skal følges.

USAs president holder stort sett til i Det ovale kontor i vestfløyen i Det hvite hus. I hvert fall er det der han har skrivebord­et og telefonen sin, pluss noen spesielle knapper som vi alle håper han ikke får bruk for. Men i sekvensen «occupant of this office» er det mer snakk om selve presidente­mbetet og stillingen som statsoverh­ode, enn om det fysiske og ganske rommelige kontoret.

«Vi har dette embetet i begrenset tid» er en svaert mye bedre gjengivels­e.

Aftenposte­n gjorde det en anelse bedre, men det ble ingen statsretts­lig innertier der heller: «Vi er bare midlertidi­g ansatt i denne stillingen.» Det blir litt for traurig og hverdagsli­g å snakke om ansettelse; selv ikke en norsk statsminis­ter – som også har stillingen midlertidi­g – blir ansatt: Hun eller han blir valgt, og skal vi vaere formelt korrekte, blir vedkommend­e utnevnt av statsoverh­odet, altså Kongen, og nå med stor forbokstav.

Så strandet det helt i neste setning, hvor «without a clear blueprint for success» ble gjengitt med «ingen blåkopi for å lykkes». En vettug leser foreslår «oppskrift på suksess».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway