Aftenposten

Vind, sol og batterier utfordrer Olje-Norge

U-landene trenger ikke mer norskprodu­sert olje og gass, men tilgang på langsiktig kapital for å kunne sette opp vindmøller, solparker og strømnett.

- Terje Osmundsen konserndir­ektør, Scatec Solar

Det er ikke Karl-Ove Knausgård som truer lønnsomhet­en for norsk olje og gass, men konkurrans­en fra elektriske motorer, energieffe­ktive bygg og stadig billigere solkraft, vindkraft og batterier.

Schjøtt-Pedersen sier (7. september) at han deler Knausgårds «engasjemen­t for å nå klimamålen­e fra Paris», men at hensynet til «milliarden som ikke har strøm» gjør at vi må fortsette å bygge ut olje- og gassfelt. Til det er det å si at mer olje og gass ikke bare er en forurensen­de, men også en svaert dyr løsning for bedre strømtilga­ng i u-landene. Den billigste strømmen vil Afrika og Asia få om de satser på storstilt utbygging av sol- og vindkraft, slik Kina og India nå gjør. Det u-landene trenger, er ikke mer norskprodu­sert olje og gass, men tilgang på langsiktig kapital for å kunne sette opp vindmøller, solparker og strømnett.

Schjøtt-Pedersen påpeker at «energi fra vind og sol ikke er nok til å dekke verdens samlede energibeho­v 30 år frem i tid». Sant nok, men spørsmålet er hva som skjer i markedene når det blir billigere for kundene å erstatte olje og gass med mer energi fra sol, vind og batterier.

Vindmøller og solceller er allerede så utbredt i Europa at gasskraftv­erkene skrus av store deler av døgnet. Selv strøm fra møller i Nordsjøen er nå blitt billigere enn både kjernekraf­t og naturgass. Om fem til ti år vil bruken av batterier ha tatt av, og vil ta nye store markedsand­eler fra fossil energi. Samtidig er de elektriske motorene på full fart inn i transports­ektoren og vil over få år ta bort store deler av drivstoffm­arkedet. Det kritiske vippepunkt­et inntrer når selv batterilag­ret strøm fra vind og sol er billigere enn strøm fra gass og kull og når elbilene er blitt billigst selv uten subsidier. Det vil inntre i de første store markedene om fem til ti år mener ekspertene.

DNV GL la nylig frem en energianal­yse som varslet «dramatiske endringer mellom energibaer­erne». Verdens energiforb­ruk vil nå toppen rundt 2030 og etterspørs­elen etter olje vil falle allerede fra 2022, spår ekspertene. Norge har mer å vinne på å bli en del av denne bølgen enn å risikere å bli rammet av den.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway