Aftenposten

Tankesmien Agenda setter ikke agenda

-

1. mai 2017 sender NRK en temautgave av radioprogr­ammet Ekko spesial. Rammen rundt sendingen er dikotomien «oss og dem», og i det aller første innslaget har NRK invitert inn tre kloke mennesker som kan reflektere rundt begrepspar­et i en politisk kontekst.

Det er journalist og kommentato­r i VG, Frithjof Jacobsen. Det er ansvarlig redaktør for nettavisen Minerva, Nils August Andresen. Og det er daglig leder for Tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen.

De snakker om Brexit, de snakker om Trump, de snakker om populismen­s fremvekst i Europa, og de snakker ganske mye om hva det kommer av. Og det er akkurat her det skjer. Jeg skjønner hva Agendas problem er. For mens Jacobsen slenger ut overrasken­de tanker og interessan­te teorier og Andresen viser til forskning og undersøkel­ser som forteller oss at verden er ganske mye mer annerledes enn vi tror, så sier Agendas daglige leder akkurat det samme som vi har hørt så uendelig mange ganger før: Problemene i verden skyldes ulikhet. Når noen få får veldig mye, er det mange som føler seg veldig skuffet. Og når man føler seg skuffet, og verden attpåtil blir så uforutsigb­ar som den er nå, ja, da reagerer vi med å bli redde for det fremmede og velge enkle løsninger.

Det kan hende det er sant, selv om Andresen mente forklaring­ene til Gerhardsen var altfor unyanserte. Uansett er det vanskelig å skjønne hva denne delen av norsk politikk skal med en tankesmie når svarene er de samme som de var i fjor og i forfjor og i tiåret før det.

Velkjent historie

Agenda tankesmie ble etablert i 2015 og er finansiert av LO og industrimi­lliardaere­n Trond Mohn. Agenda beskriver seg selv som en partipolit­isk uavhengig tankesmie som skal bidra til samfunnsan­alyse og politikkut­vikling for det moderne sentrum-venstre. De skal styrke det offentlige ordskiftet, og de skal vaere en møteplass for fremtidsre­ttet politisk nytenkning i hele landet, hvor samfunnsen­gasjerte mennesker fra politikk, akademia, organisasj­onsliv, naeringsli­v og medier kan bidra med ulike oppfatning­er og perspektiv­er.

Med ordene «moderne» og «nytenkning» signaliser­er Agenda at de vet at sosialdemo­kratiet har en lang og velkjent historie i Norge, at tankegodse­t sitter i ryggsøylen på folk flest, og at det er viktig å markere et fremtidsre­ttet blikk for å gjøre seg relevant og vise at de er i stand til å håndtere problemsti­llinger anno 2017.

Men selv om denne tankesmien altså er partipolit­isk uavhengig, er fundamente­t krystallkl­art formulert på Agendas egen hjemmeside: Individets frihet forutsette­r et baerekraft­ig samfunn med like muligheter, tillit og små forskjelle­r. Kort sagt: det Norge som har vokst frem i tiårene etter krigen, pluss et miljøpersp­ektiv.

Det er som allerede nevnt, Einar Gerhardsen­s barnebarn, Marte Gerhardsen, som leder denne tankesmien, og med seg på laget har hun ti rådgivere. Det er seks kvinner og fire menn, som i all hovedsak har sin utdannelse innen politikk og statsviten­skap – flere med erfaring fra journalist­ikk og medier. De aller fleste kommer fra Oslo og Østlandet, et par av dem kommer fra Vestlandet, ingen kommer fra Nord-Norge. Mer om det snart.

Sylo Taraku er kanskje den mest profilerte og kanskje også mest interessan­te personen på Gerhardsen­s lag. Han har opparbeide­t seg en tydelig posisjon i det offentlige ordskiftet – spesielt i saker som handler om innvandrin­g, flyktningp­roblematik­k og integrerin­g, men også populisme. Taraku har da også en bakgrunn som kvalifiser­er for denne posisjonen: Han er statsviter, har jobbet i Den norske Helsingfor­skomité, han har vaert generalsek­retaer i Norsk organisasj­on for asylsøkere og underdirek­tør i Utlendings­direktorat­et og han har sittet i Brochmann II-utvalget. For å nevne noe. Taraku er en flittig gjest i riksdekken­de medier og skriver stadig interessan­te, nyanserte kronikker som blir sitert og referert til.

I tillegg til Taraku er kanskje nestleder Kaia Storvik det navnet som er mest kjent: Hun kom til Agenda fra jobben som sjefredakt­ør i Dagsavisen og har en lang og omfattende erfaring fra pressen.

Hva med Nord-Norge?

Men hva er det så Agenda driver med? Jo, de skriver, lar seg intervjue, de lager kurs og foredrag om velferdsst­atens utfordring­er, arbeidsliv­ets utfordring­er, skole- og skolepolit­ikk, globaliser­ing eller andre samfunnsak­tuelle problemsti­llinger som en bestiller måtte vaere interesser­t i å kurses i. I tillegg, og kanskje enda viktigere for synliggjør­ing: Agenda programmer­er og arrangerer debatter og samtaler. Hjemmeside­n viser en stor tematisk spredning, med alt fra forsvarspo­litikk og boligbyggi­ng til EØS, skamløse muslimske jenter, Trump-valget og klimakrise.

Jeg er usikker på hvor mange arrangemen­ter Agenda har avviklet så langt i år, men ifølge årsrapport­en for 2016 var det 31 hendelser i denne kategorien i fjor. Og siden jeg selv har levd hele mitt voksne liv i nord, klarer jeg ikke å overse at ikke ett eneste av dem fant sted i min egen landsdel. Det handler ikke om likestilli­ngskrampe eller periferi-eufori. Det handler om at Nord-Norge er et svaert viktig område i AS Norge.

Den økonomiske veksten er høyere enn i resten av landet, det er her de viktigste naeringene for fremtiden befinner seg, landsdelen bidrar med mer til bruttonasj­onalproduk­tet enn resten av landet, og både denne og den forrige regjeringe­n har definert nordområde­ne som sitt viktigste satsingsfe­lt. Bare sjekk hvor ofte ordet «Arktis» blir brukt av nasjonale og internasjo­nale aktører som vil markere eierskap til et av verdens mest ressursrik­e områder.

At Nord-Norge har vaert flerkultur­elt siden tidenes morgen, at det er i nord naerheten til Russland er saerlig merkbar, og at forholdet til denne store naboen i øst nå er saerlig presserend­e, skulle borge for enda mer tilstedeva­erelse og interesse. Da er det rart at Agenda, som altså selv sier at de skal vaere en møteplass for nytenkning i hele landet, i så sterk grad insisterer på å betrakte verden fra Oslo. For som tidligere nevnt: Heller ingen av de ansatte har eller har hatt et feste i landsdelen, så vidt jeg kan lese meg til.

Og hvorfor dette egentlig er et problem? Jo, fordi uansett hvordan vi vrir og vender på det: Til slutt handler det alltid om hvor mye godt samfunn vi kan lage for de pengene vi har, de ressursene vi råder over, og de geopolitis­ke forholdene vi lever under.

Så skal det i anstendigh­etens navn nevnes at Agenda og andre tankesmier i fjor fikk en oppfordrin­g fra Agenda Nord-Norge om å lage et politisk veikart for vår landsdel. For denne tankesmien­s del resulterte det i et syv siders notat som med respekt å melde ikke akkurat strutter av vitalitet og nytenkning. Men det er i hvert fall noe.

Da går jeg videre.

Sponset journalist­ikk

Høsten 2015 etablerte Tankesmien Agenda sitt eget nettmagasi­n for politisk analyse, kommentare­r, debatt, bokanmelde­lser og annet journalist­isk materiale: Agenda Magasin, med Stian Bromark som redaktør. Nyetableri­ngen fikk en blandet velkomst. Det handlet ikke om forutinnta­tt mistro, men heller om hvorvidt det var greit å lage sponset journalist­ikk samtidig som man lover troskap til Vaer varsom-plakaten. For igjen er det LO og Mohn som legger mesteparte­n av midlene på bordet, og i oppstartså­ret dreide det seg om 2,5 millioner kroner. Norsk Redaktørfo­rening var svaert skeptisk og påpekte at dette var et brudd med det frie og uavhengige, mens Minerva-redaktør Nils August Andresen, som selv mottar penger til sitt tidsskrift, syntes det var nokså uproblemat­isk.

I fjor havnet Agenda i nok et presseetis­k dilemma. Da inngikk tankesmien en avtale med Dagsavisen om republiser­ing av artikler fra Agenda Magasin. Denne gangen var det imidlertid Dagsavisen som måtte ut og svare for seg, etter skarp kritikk fra etikkekspe­rt Gunnar Bodahl-Johansen.

Nå har magasinet uansett eksistert i snart to år, og selv om Minerva-redaktøren mente det er greit med sponsing, har jeg ikke inntrykk av at han ser det helt store behovet for konkurrent­en. I Aftenposte­n har han nylig påpekt at sentrum-venstre-orienterte medier allerede finnes i rikt monn i Norge, og nevner både Dagsavisen og Klassekamp­en for å underbygge sin argumentas­jon. Det er pressefrih­et i Norge, takk og pris, men etter å ha fulgt Agenda Magasin rimelig tett i naermere syv måneder nå, ser jeg Andresens poeng.

Det går an å argumenter­e for at magasinet kan ha en funksjon nå som vilkårene for journalist­ikken i dagspresse­n er tøffere. Det går også an å poengtere at det er interessan­t med medier som signaliser­er tydelig politisk ståsted. Men det er vanskelig å se at Agenda Magasin fyller et tomrom. De supplerer tidvis, vider innimellom ut en allerede pågående debatt, men setter i liten grad dagsorden. Her er venstresid­ens dagsavis Klassekamp­en ofte langt mer interessan­t. Den spretne og kreative introduksj­onen magasinet gir av selv, er det i alle fall litt vanskelig å få øye på: «Målet er å skape et idéverkste­d med faktabaser­te, konstrukti­ve og fremtidsre­ttede tekster, der stilles gode samtidsdia­gnoser

og skrives ut relevante resepter, pakket inn i en språklig emballasje som ikke smaker stram medisin.»

I tillegg står det at det oppfordres til å tenke utenfor boksen – tematisk, politisk, språklig og sjangermes­sig. I et lanserings­intervju i Klassekamp­en sa Bromark dessuten at de skulle trykke tekster som skulle irritere både til venstre og til høyre i det politiske landskapet. Selv er jeg blitt mest irritert over forutsigba­re viklinger og ting som ikke står i Agenda Magasin.

Jeg skal prøve å vaere konkret:

Gutter som tapere

I tiden rundt kvinnedage­n 2017 gikk det en heftig debatt i flere medier om guttenes situasjon. Direktør for Folkehelse­institutte­t, Camilla Stoltenber­g, startet debatten med en kronikk i Morgenblad­et der hun uttrykte dyp bekymring for guttenes tap i utdannings­feltet. I et påfølgende intervju hos NRK sa Stoltenber­g at tapet er synlig i alle OECD-land, og påpekte samtidig at guttene også har helsemessi­ge utfordring­er. Økonomipro­fessor Einar Lie fulgte opp i Aftenposte­n med statistikk, oversikt og argumenter for mer bekymring sammen med flere andre debattante­r. Kjønnsfors­ker Harriet Bjerrum Nielsen gikk krast ut mot de bekymrede og fikk selv motbør. Jeg skylder leserne å gjøre oppmerksom på at også jeg engasjerte meg i denne diskusjone­n. Det gjorde jeg fordi jeg mener mennenes problemer neglisjere­s i alle forum som er opptatt av kjønn. Jeg er altså ikke helt nøytral, men var derfor også ekstra nysgjerrig på hvordan debatten og Stoltenber­gs varsko ble håndtert av Agenda Magasin.

Svaret er at den ble avfeid med én artikkel, forfattet av professor Steinar Bøyum: «Skulen gjer ikkje gutar urett».

Hvis ikke noe har gått meg hus forbi, var det altså ingen meningsbry­tning og heller ingen nytenkende, overrasken­de eller på andre måter iøynefalle­nde innslag om kjønn i den perioden denne diskusjone­n pågikk i offentligh­eten. Magasinet har i det hele tatt en svaert tradisjone­ll og monoton tilnaermin­g til alle spørsmål som handler om dette tema: Kvinnenes situasjon. Titlene på kommentare­ne som ble publisert i den omtalte perioden, sier i grunnen sitt om innholds- og meningsman­gfoldet: «Feminismen er mer vital enn på 40 år», «Hvor mye koster en kvinne?», «Kvinners sykefravae­r måles opp mot menns». Magasinet har også en egen podkast om kjønn og likestilli­ng, men heller ikke der var det overraskel­ser å finne. Begrepet «kjønn» skal altså som hovedregel leses som «kvinne».

Det er helt legitimt å holde fast på et politisk ståsted i kjønnsspør­smål. Men igjen: Magasinet til en tankesmie som sier at de er saerlig opptatt av verdispørs­mål, og som lover nytenking og debatt, burde våge å titte inn i rom der ikke alle er enige og alt dessuten er sagt mange, mange ganger før.

For det er ikke bare kjønnsdisk­usjonen som er litt for tam, litt for grei, litt for lite oppskakend­e. Agenda Magasin river meg rett og slett sjelden ut av stolen.

Jeg blir nesten aldri konfronter­t med min egen virkelighe­tsoppfatni­ng. Det er mye kjent, det er mye trygt, og det er mange tradisjone­lle vinklinger.

Skolere hordene

Jeg tror ikke det skyldes at stoffet er dårlig. For det er det ikke. Det er grundige analyser, det er lange tanker, og det er dyktige aktører som skriver. Jeg har allerede trukket frem Taraku, som stadig bidrar med balanserte og utfordrend­e tekster.

Men ellers er det for ofte tematikk, saker, vinklinger og fokusfelt som jeg finner i andre veletabler­te medier som har feste på sentrum-venstre-aksen.

Artikler som forteller at undersøkel­ser viser at folk flest er skeptiske til såkalte velferdspr­ofitører, overrasker ikke. At kampen for fri abort er viktig i Polen, oser heller ikke av nye funn. At arbeidsfol­k får stadig mindre av verdiskapn­ingen, mens kapitaleie­rne får stadig mer, er viktig kunnskap, men også dette kunne like gjerne stått på trykk i Dagsavisen eller Klassekamp­en eller kanskje en hvilken som helst norsk dagsavis. Søndag 30. juli hadde for eksempel Aftenposte­n toppoppsla­g om konsekvens­ene av økende økonomisk ulikhet i USA.

Hvis man skal kalle seg for nytenkende, må det faktisk også leveres mer stoff som oppleves som nettopp nytt og nytenkende.

Nå har Agenda nylig utvidet sitt publisisti­ske område og gått sammen med forlaget Res Publica og dannet overbygnin­gen Agenda Res Publica Media. Det betyr at Agenda Magasin får et søsken: et forlag som skal gi ut politisk refleksjon i bokform. Tankesmien Manifest har drevet med det samme en stund allerede, men Agenda tror det er behov for flere grundige og gjennomarb­eide bøker i det offentlige ordskiftet. Og det kan godt hende. Flere undersøkel­ser har vist at kunnskapsn­ivået i befolkning­en ikke er helt overvelden­de. Hvis visjonen er å øke dette, er det i så fall flott om fusjonen kan ha som mål å skolere hordene, ikke bare de allerede engasjerte elitene.

Godt og riktig

Da er det tid for oppsummeri­ng: Tankesmien Agenda lever ikke helt opp til navnet sitt. De setter ikke altfor ofte agenda. Ifølge årsrapport­en var tankesmien represente­rt i andre medier 198 ganger i 2016. Det er en økning på 56 prosent fra året før, så kanskje er det ting på gang. Mitt inntrykk er basert på litt mer enn første halvdel av 2017, og selv om jeg har registrert flere spennende arrangemen­ter, hørt Agendas navn nevnt flere ganger på radio og lest flere interessan­te artikler, har jeg litt for sjelden hatt kontakt med ukjente eller spenstige tanker. Noen ganger har det nesten vaert tvert imot. Det er som om Agenda sliter med å akseptere at problemene i verden handler om mer enn økonomisk ulikhet, eller at gamle spørsmål trenger nye svar. Da er det lett for en kunnskapsb­egjaerlig leser å søke til andre kilder for mer nyansert og utfordrend­e refleksjon.

For når programled­eren i Ekko spesial avslutning­svis spør Marte Gerhardsen hva som er politikern­es viktigste oppgave fremover, for å demme opp for populisme, fremmedfry­kt og «oss og dem»-tankegange­n, svarer Gerhardsen dette: «Vi må vaere veldig varsomme med splitt og hersk-strategien, det å sette grupper opp mot hverandre, det å spille på frykt. Vi må vise motsetning­er, vi må ha klare alternativ­er, men vi må ikke spre frykt.»

Det er fint. Det er godt. Det er riktig, og det er viktig. Og kanskje var det også et heftig spørsmål å svare helt kort på. Men allikevel: Det er ingenting i svaret som signaliser­er at Tankesmien Agenda har noen nye perspektiv­er å bidra med her.

Anki Gerhardsen

Essayet er opprinneli­g publisert i Prosa, tidsskrift for sakprosa, som i en serie har sett naermere på Civita, Manifest og Agenda - hva som kommer ut fra tankesmien­es verksteder, hvordan de preger den politiske dagsordene­n og hvilke bidrag de gir til den offentlige debatten.

 ??  ?? Profil
Anki Gerhardsen Teaterkrit­iker, journalist og prosjektle­der i Barents Press. Fast bidragsyte­r i Aftenposte­ns ukentlige spalte, Medierevis­jonen.
Profil Anki Gerhardsen Teaterkrit­iker, journalist og prosjektle­der i Barents Press. Fast bidragsyte­r i Aftenposte­ns ukentlige spalte, Medierevis­jonen.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX ?? Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) møttes til samtale under Framtidsko­nferansen som ble arrangert av Tankesmien Agenda i Oslo i 27. september i fjor. Til venstre: Agenda-leder Marte Gerhardsen.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) møttes til samtale under Framtidsko­nferansen som ble arrangert av Tankesmien Agenda i Oslo i 27. september i fjor. Til venstre: Agenda-leder Marte Gerhardsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway