Aftenposten

Jeg håper at Erna Solberg eller Siv Jensen snart setter ned foten

-

Hvorfor får det ikke større konsekvens­er for politikere når de deler og skriver ytringer på sosiale medier som gir grobunn for hets?

Jeg har flere ganger tatt meg selv i å tenke at flere bør skrive om kulturen for fremmedhat og diskrimine­ring som finnes blant enkelte politikere. Det er flere politikere som kommer med denne typen ytringer.

Bare få dager etter stortingsv­alget delte stortingsr­epresentan­t for Fremskritt­spartiet Tor Andre Johnsen en artikkel fra nettstedet 24avisen.com på sin private Facebook-profil. Artikkelen handler om en 17 år gammel lokalleder fra AUF med minoritets­bakgrunn som ble intervjuet av NRK på valgnatten, og som ifølge nettstedet hadde fått mange nordmenn til å sette kaffen i halsen. Johnsen reagerte på artikkelen ved å skrive «Haeae? Seriøst? Er det 1. april eller er det slike folk Ap satser på fremover?». Både Erna Solberg og Siv Jensen tok avstand fra ytringen, og Johnsen har nå slettet innlegget og beklaget det.

Men hvorfor får det ikke større konsekvens­er for politikere når de deler og skriver slike ytringer på sosiale medier og gir grobunn for fremmedhat og hets? Hvordan skal vi få ungdommer til å engasjere seg i politikken da? Det synes jeg er bekymrings­verdig.

Det er likevel ikke først gang dette skjer, og jeg kan tenke meg det ikke er den siste. Under valgkampen postet for eksempel Fremskritt­spartiets Christian Tybring-Gjedde et bilde på Facebook av det som ifølge VG viste en voksenoppl­aeringskla­sse som var ute på valgbodene for å laere om valget. Bildet viste flere kvinner som bar hijab, og bildetekst­en lød: «Arbeiderpa­rtiets valgbod på Oslos paradegate». Tybring-Gjedde endte også opp med å slette innlegget, men før den tid fikk det hundrevis av kommentare­r og delinger. Det er ikke første gang han har lagt ut bilder på sin private profil som har skapt reaksjoner.

Må ordne opp

Innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) er nok et godt eksempel på en politiker som bruker en retorikk som etter min mening ikke passer for en minister. Jeg er selv oppvokst i Norge, men jeg kan ikke tro det kan vaere behagelig eller lett å flykte til et nytt land og få en statsråd som har så sterke meninger om deg.

Jeg vil understrek­e at jeg ikke mener at Fremskritt­spartiet driver en politikk som er bygget på fremmedhat, men jeg håper at statsminis­ter Erna Solberg (H) eller Fremskritt­spartiets partileder Siv Jensen snart setter foten ned for slike ytringer en gang for alle. Slik kan vi fokusere på å bygge et samfunn med hjerterom og sette pris på fellesskap­et som jeg mener er det fineste med Norge.

Jeg vil avslutte med å sitere nylig avdøde Per Fugelli: «Mennesket er menneskets helsekilde. Ikke vaer et ettall på jorda, bry deg om flokken din».

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Jeg vil understrek­e at jeg ikke mener at Fremskritt­spartiet driver en politikk som er bygget på fremmedhat, skriver debattante­n.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Jeg vil understrek­e at jeg ikke mener at Fremskritt­spartiet driver en politikk som er bygget på fremmedhat, skriver debattante­n.
 ??  ?? Viktoria Fjelde (21)
Viktoria Fjelde (21)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway