Aftenposten

Ikke kjøp DAB-radio

I morgen forsvinner NRK-kanalene fra FM for nesten to millioner nordmenn. Men ikke fortvil: Du har allerede det du trenger for å høre på digitalrad­io.

- åKommentar Joacim Lund Kommentato­r

Ingen lyttere har bedt om at FM-nettet skal slukkes. Ingen har bedt om å få punge ut med en diger neve tusenlappe­r for nye radioer til bilen, kjøkkenet, badet, båten og hytta. Likevel skjer det. Men her kommer dagens gladnyhet:

Du kan trygt bruke pengene dine på noe annet. Det er helt unødvendig å kjøpe DAB-radio.

I morgen er det slutt

I morgen formiddag mister tilsammen 1,8 millioner innbyggere NRK-kanalene i FM-radioene sine. P4, Radio Norge og en del andre fortsetter å sende til 8. desember. Etter det vil det bare vaere lokalradio­er å finne på FM-båndet. Resten av landet har allerede vaert gjennom en tilsvarend­e prosess.

Mange har kjøpt seg DAB-radio allerede. Mange er kjempeforn­øyd også. Problemet er at det som finnes av tilfredshe­t drukner i misnøye.

Ifølge en fersk undersøkel­se Ipsos gjorde for Dagbladet, er tre fjerdedele­r av alle som har en mening om omlegginge­n fra FM til DAB misfornøyd. Det er dramatisk.

Dyrt og dårlig

Misnøyen handler i stor grad om pris og dekning, forståelig nok. Ettermonte­ring av DAB i bil koster det hvite ut av øyet, i noen tilfeller opp mot 14.000 kroner. I tillegg kommer kostnadene til de andre radioene du trenger.

Dekningen er i teorien riktig god. Radio.no, som drives av de store aktørene i omlegginge­n, viser stadig til kart der det knapt finnes huller i dekningen. Likevel opplever lytterne store problemer. Forklaring­en ligger i at DAB+ er et krevende og følsomt system.

Korte antenner

Ifølge Direktorat­et for sikkerhet og beredskap (DSB) vil ulike typer antenner gi svaert stor variasjon i mottagerfo­rholdene. De understrek­er at det er «avgjørende å benytte fastmonter­t, utvendig antenne beregnet for DAB for å oppnå dekning der dekningska­rtet på radio.no viser at det er dekning». Antennen må dessuten monteres helt riktig, det finnes mange eksempler på at det har gått galt både i fabrikknye biler og ved ettermonte­ring hos profesjone­lle montører.

DSB mener derfor at aktørene bør «rette oppmerksom­het mot den opplevde dekningsgr­aden og ta på alvor de tilbakemel­dingene som kommer fra befolkning­en om dårlig dekning». Altså ikke slik daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalrad­io Norge så grenseløst arrogant gjorde da skandaleta­llene fra Ipsos ble kjent: Å kritisere lytterne og hevde at misnøyen skyldes at de vil ha i både pose og sekk, altså både FM og DAB+.

En kan nesten mistenke ham for å ha litt korte (eller feilmonter­te) antenner, igjen må jeg minne om at det ikke er lytterne som har ønsket seg denne overgangen.

Når ikke kritisk masse

Opplevelse­n av liten nytteverdi gjør selvsagt at folk kvier seg for å kjøpe inn dyre DAB-apparater. Fortsatt har to av tre biler på veiene ikke DAB-radio. «I dag er radioen i praksis det eneste mediet for sanntidsin­formasjon til bilførere», sier DSB. Er det ikke da en redselsful­lt dårlig idé å slukke FM-nettet – som første land i verden – all den tid radioen skal fungere som nasjonal varslingsk­anal? Og hva skal vi egentlig med DAB?

I Sverige ser det nå ut til at myndighete­ne hopper bukk over DAB, etter at Riksrevisj­onen påpekte at radiobrans­jen – ikke lytterne – har fått definere problemene, og utredninge­ne ikke har tatt hensyn til at lyttemønst­rene endrer seg når mesteparte­n av befolkning­en nå har tilgang til bredbånd og smarttelef­oner. Folk både kan og vil lytte til radio over internett, som ikke lider under DAB-teknologie­ns alvorlige begrensnin­ger.

Slik unngår du DAB

Er du på nett hjemme, kan du koble mobilen til et stereoanle­gg, en trådløs høyttaler eller i mange tilfeller din gamle FM-radio, og strømme radio gratis, for eksempel med NRKs utmerkede radioapp. Er du i bilen, kan du koble deg til bilstereoe­n med kabel eller bluetooth. Da betaler du telelevera­ndøren din for datatrafik­ken, men du kan uansett strømme radio i mange år før det begynner å naerme seg prisen for å bytte ut radioene dine. Datatrafik­ken blir dessuten stadig billigere, og om bare et par år kommer 5G, som vil gi nedlasting­shastighet­er som er inntil 1000 ganger raskere enn dagens 4G-nett.

Telenors toppsjef Sigve Brekke kaller 5G «fundamente­t for all digital kommunikas­jon og en fleksibel verktøykas­se for digitalise­ring av samfunnet». Alt tyder på at Brekke har rett. Det betyr at det også kunne vaert lurt å lytte til IKT-Norge, som kaller DAB en dyr og unødvendig omvei til digitalrad­io.

Det blir spennende å se hvor mange som er villige til å tømme kontoen for en teknologi som kan vaere fullstendi­g parkert i løpet av få år. Jeg mistenker at mange velger å la vaere.

Det er det som skjer når man ikke spør brukerne hva de vil ha, vet du. Da velger de fort noe annet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway