Aftenposten

Norske VM-båter stoppet av «Irma»

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Roerne får ikke trent på vannet før onsdag, hvis alt går etter planen.

Båtene er på tur, men har hatt mange mellomstas­joner siden de ble sendt fra Europa for mange uker siden.

– Vi må trene alternativ­t, styrke og på romaskin. Det er så lite vi får gjort med akkurat denne situasjone­n, sier Birgit Skarstein.

Trønderen forteller at containers­kipet, som skulle frakte båtene til USA, ikke kunne legge til i Miami på grunn av orkanen «Irma». Dermed satte båten kursen mot Mexico.

Nå har båtleveran­døren fløyet inn en medarbeide­r fra Kina, for å kjøre båtene med lastebil fra Houston, dit båtene ankommer med skip. VM-byen er Sarasota, en tur på 15 timer via landeveien.

– Båtene skal gjennom seks stater, sier Skarstein.

Det er flere andre europeere som er i samme situasjon og må finne nødløsning­er.

– Det er ikke optimalt, og ikke noe vi hadde ønsket oss i utgangspun­ktet. Vi har prøvd å finne lånebåter, men det var vanskelig å oppdrive. Det er stor etterspørs­el etter det akkurat nå, sier hun.

Kjetil Borch er en av de få som har klart det. Makkeren til Olaf Tufte lånte båt av italienern­e.

Tar det som en utfordring

De norske roerne klager ikke, fordi de vet hva som er årsaken til dette.

– Orkanen skulle egentlig hatt sitt øye, og truffet land akkurat her vi er. Så ble det heldigvis ikke så ille. Men noen startbrygg­er ble ødelagt, vi ser traer som har falt ned, og det måtte legges nytt gress rundt arenaen. Arrangøren er fem dager på etterskudd, opplyser pararoeren, før hun legger til:

– Mange av dem som skal vaere frivillige ble evakuert og kom hjem torsdag, og så kom vi fredag.

Skarstein har pratet med direktøren i organisasj­onskomitee­n, som fortalte at hun og medspiller­ne var veldig lettet over at Irma ikke traff hardere.

– Det er ikke synd på oss, skynder Skarstein å legge til.

Mangel på båter er en bagatell sammenlign­et med det som kunne ha skjedd i dette området for kort tid tilbake.

Thea Helseth og Marianne Madsen er i samme båt, men foreløpig uten båt, i VM.

– Vi har sett en del bark og blader som har blåst ned fra traerne, og det er en del vann rundt omkring, men det ser stort sett fint ut, sier Helseth om VMområdet.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Rolandslag­et i Sarasota, USA. Foran til høyre Marianne Madsen. Birgit Skarstein i rødt, med Olaf Tufte til høyre.
FOTO: PRIVAT Rolandslag­et i Sarasota, USA. Foran til høyre Marianne Madsen. Birgit Skarstein i rødt, med Olaf Tufte til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway