Aftenposten

Toleranse må kjennetegn­e høyere utdanning

- Svein Stølen rektor Gro Bjørnerud Mo prorektor, Universite­tet i Oslo

Kvinnekamp­en skal ikke reverseres, og nikab skal ikke bli det nye standardan­trekket ved Universite­tet i Oslo.

Inger-Margrethe Lunde spør om kvinnekamp­en gjennom 150 år nå skal skrotes. Bakgrunnen er at Universite­tet i Oslo i en høringsutt­alelse har gått imot et nasjonalt forbud mot ansiktsdek­kende plagg i høyere utdanning. Vi kan berolige Lunde: Kvinnekamp­en skal ikke reverseres og nikab skal ikke bli det nye standardan­trekket ved UiO.

Samtaler om temaer som nikab får fort høy temperatur og bidrar ofte til polariseri­ng. Mange henter frem de aller største ordene og historiske konsekvens­ene når religiøse hodeplagg diskuteres. For UiO oppleves ikke spørsmålet om å tåle bruk av nikab som den store skillelinj­en i historien. Vi er beviselig ikke i en situasjon der generasjon­ers kvinnekamp utraderes med et pennestrøk.

Virkelig frihet

Vi er derimot levende opptatt av at alle våre studenter skal oppleve virkelig frihet i sin studietid. De enorme fremskritt­ene innen likestilli­ng som Lunde viser til, gir dagens kvinner og menn i Norge muligheter våre formødre og forfedre bare kunne drømme om. Lundes sammenlign­ing mellom nikab og korsett er derfor ikke bare anakronist­isk, men også direkte misvisende. Enkeltekse­mpler fra 1800-tallets Norge har liten verdi for den som virkelig ønsker å forstå hva som gjør at unge kvinner i dagens samfunn ikler seg nikab.

Ved UiO og andre universite­ter og høyskoler i Norge har det de siste årene vaert en håndfull studenter som har brukt nikab. Ved UiO kjenner vi til et par tilfeller i løpet av de siste årene. At klesdrakte­n til noen svaert få unge kvinner skal ha de konsekvens­ene Lunde ser for seg, er vanskelig å forstå.

Rett til høyere utdanning

Langt viktigere er det at UiO ikke ønsker å stenge døren til høyere utdanning for denne gruppen. Vi mener at også kvinnene i denne lille gruppen må sikres rett til høyere utdanning. Vi arbeider med utgangspun­kt i at høyere utdanning må kjennetegn­es av toleranse, og at våre utdannings­institusjo­ner må vaere åpne og inkluderen­de.

UiO mener det er fagmiljøen­e selv som er best skikket til å møte utfordring­ene som oppstår, når en student møter til undervisni­ng med nikab. Det er åpenbart mange utdanninge­r som ikke kan gjennomfør­es med ansiktet skjult. Hvis krav til bekledning i en undervisni­ngseller praksissit­uasjon ikke er forenlig med bruk av nikab, vil det enkelte fagmiljø fatte vedtak om dette, og det er også gjort i de få tilfellene hvor det har vaert aktuelt.

Universite­tets verdisyn

I lovforslag­et fra Kunnskapsd­epartement­et foreslås det at universite­tene skal håndheve et forbud mot ansiktsdek­kende plagg på hele universite­tsområdet, og det foreslås sanksjoner som bortvisnin­g og utestengni­ng. Slike sanksjoner er hittil kun brukt ved alvorlige disiplinae­rsaker, og vi mener det er svaert uheldig å sidestille bruk av nikab med slike forhold.

Departemen­tet oppsummere­r gjeldende rett i høyere utdanning slik:

«Departemen­tet har lagt til grunn at dersom institusjo­nene mener det er nødvendig av faglige hensyn, kan de fastsette et forbud mot at studentene i undervisni­ngseller eksamenssi­tuasjoner bruker plagg som helt eller delvis dekker studentens ansikt. Et slikt forbud må vaere nøytralt og ikke-diskrimine­rende.»

Vi mener at denne muligheten til å forby bruk av nikab eller lignende er helt tilstrekke­lig for å møte de situasjone­ne som kan oppstå ved universite­tet. Ytterliger­e restriksjo­ner vil gå utover den åpenheten og toleransen for ulike livsvalg som bør prege høyere utdanning, og derfor fraråder UiO at dette innføres.

UiOs standpunkt bygger på et verdisyn der toleranse handler om å tåle religiøse, sosiale eller politiske synspunkt man ikke selv uten videre forstår eller deler.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Universite­tet i Oslos bygger på et verdisyn der toleranse handler om å tåle religiøse, sosiale eller politiske synspunkt man ikke selv uten videre forstår eller deler.
FOTO: INGAR STORFJELL Universite­tet i Oslos bygger på et verdisyn der toleranse handler om å tåle religiøse, sosiale eller politiske synspunkt man ikke selv uten videre forstår eller deler.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway