Aftenposten

Ingunn Økland: Nikaben har presset frem nyttig splittelse i et strengt muslimsk miljø

Islamsk Råd Norge får en konkurrent. Det kan skape brytninger og utvikling i et strengt miljø.

- Ingunn Økland Kommentato­r

Islamsk Råd Norge (IRN) gjorde det vanskelig for seg selv da de tidligere i år ansatte Leyla Hasic i stillingen som administra­sjonskonsu­lent. Hennes bruk av nikab vakte sterke reaksjoner, ikke minst blant muslimer.

I et stort intervju med ekteparet Lena Larsen og Basim Ghozlan i Aftenposte­ns søndagsavi­s forteller Ghozlan at han arbeider med å få på plass et alternativ til IRN.

En slik organisasj­on kan raskt bli viktig for både muslimer, politikere og mediene. For Kulturdepa­rtementet kan det bli aktuelt å flytte pengestøtt­en fra Islamsk Råd Norge over til en organisasj­on som virker mindre bakstrever­sk. Det har allerede vaert samtaler mellom departemen­tet og IRN, og rådet er innkalt til et nytt møte.

Foreløpig virker det ikke som om generalsek­retaer Mehtab Afsar tar innover seg kritikken. I et brev som Aftenposte­n har fått tilgang til, og som er sendt til Kulturdepa­rtementet, skriver IRN at «mediestorm­en» mot ansettelse­n av Hasic var «unødvendig» og «litt uheldig». «Om muslimer ikke har en felles plattform, kan det føre til større splittelse, polariseri­ng og mindre forståelse og samarbeid i storsamfun­net,» skriver ledelsen i IRN.

Brevet fremstår nesten som en advarsel til kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland: Hvis departemen­tet reduserer den økonomiske støtten til IRN, kan Staten bli medansvarl­ig for konflikt i det muslimske miljøet og mindre utadrettet dialog.

Hul retorikk

Det er et hult resonnemen­t, men rimer likevel med forutsetni­ngene for den norske pengestøtt­en til trossamfun­n. I likhet med Storbritan­nia har Norge definert religiøse ledere som dialogpart­nere og brobyggere. Den rause pengestøtt­en til trossamfun­n bygger på en forståelse av religion som et samlende fenomen.

I 2017 er det grunn til å sette spørsmålst­egn ved en slik harmonimod­ell, ikke minst i lys av Kirkens store reformasjo­nsjubileum. Det er i år 500 år siden den tyske teologen Martin Luther gikk til angrep på sentrale deler av romersk-katolsk laere. Han skal ha slått opp kritikken, formulert i 95 teser, på døren til slottskirk­en i Wittenberg. Oppgjøret gjaldt den såkalte avlatshand­elen, som gikk ut på at kirken tilbød vanlige folk å betale seg ut av straffen de egentlig fortjente for syndige handlinger.

I mer enn hundre år var reformasjo­nen en kilde til teologisk, politisk og militaer konflikt. Men den romersk-katolske kirken ga etter og sluttet med avlatshand­el. Reformasjo­nen erstattet en stor maktblokk med et mangfold av kirkesamfu­nn.

500-årsjubilee­t minner om hvor dramatisk det kan vaere å bryte opp et religiøst hegemoni. I deler av verden er det i dag enda mer risikabelt forsøksvis å reformere islam.

Mange ønsker likevel en reformasjo­n. Internasjo­nalt er den somalisk-amerikansk­e politikere­n og forfattere­n Ayaan Hirsi Ali blant dem som argumenter­er ivrigst for endringer, for eksempel i boken Why Islam Needs a Reformatio­n now.

I Norge har vi i en rekke små, men viktige gruppering­er som har valgt å bruke religionsf­riheten til å kritisere islam, som Ex-Muslims of Norway, Senter for sekulaer integrerin­g og de skamløse jentene.

Kritikk innefra

Som alltid er det likevel kritikken innenfra som har størst sprengkraf­t i konservati­ve, mannsdomin­erte miljøer. Slike reformator­er er avhengig av å beholde både troverdigh­eten innad og støtten fra storsamfun­net. Balansegan­gen er uhyre krevende.

I Norge er Lena Larsen en av dem som driver et aktivt reformarbe­id innenfra. Som religionsf­orsker har hun saerlig forsøkt å justere de tradisjone­lle tolkningen­e av kvinnesyne­t i Koranen. Hun legger ikke skjul på hvor forsiktig man må vaere for ikke å trå feil. Forfatter og samfunnsde­battant Sylo Taraku er blant dem som har kritisert hennes reformarbe­id for å vaere «litt feigt». Han mener reformvenn­lige muslimer bør gå mer konfronter­ende frem.

Det er en oppfordrin­g som ikke helt tar høyde for at muslimer i Norge føler seg utsatt. Religiøse minoritete­r har ofte en hang til å holde fast ved et anstrengt samhold. Kanskje har Larsen og hennes samarbeids­partnere skjønt nøyaktig hva som skal til for å skape en akkurat passe stor splittelse.

Nytten ved nikaben

Den myke, men effektive fremgangsm­åten er for øvrig kjent fra Den norske kirke. Der er reformarbe­idet de siste hundre årene drevet frem av gruppering­er som har argumenter­t for nødvendigh­eten av et tolkingsme­ssig slingrings­monn. De har insistert på at kirken måtte kunne leve med «to syn» i utvalgte kampsaker som kvinnelige prester og homofilt samliv. Sakte, men sikkert ble det konservati­ve synet marginalis­ert.

Når den nye organisasj­onen blir en realitet, får det muslimske miljøet i Norge anledning til å represente­re to ulike syn i utvalgte saker – men innenfor rammene av et religiøst fellesskap. Det kan gi den nødvendige legitimite­ten til reformvenn­lige krefter. Ja, nikaben har presset frem en splittelse som kan skape bevegelse i et strengt miljø.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway