Aftenposten

–Jeg brøt med familien for mange år siden. Vi kjenner ikke hverandre.

I en ny intervjubo­k snakker forfatter Vigdis Hjorth ut om debatten som fulgte i kjølvannet av romanen Arv og miljø.

- ØYSTEIN ALDRIDGE MAY SYNNØVE ROGNE

I boken Vigdis, del for del, som kom ut i går, blir hun intervjuet av forfatter og kritiker Kaja Schjerven Mollerin.

Hjorth snakker blant annet om debatten rundt romanen Arv og miljø, som kom ut i fjor høst. Romanen handler om en familie der fire barn skal fordele en arv bestående av to hytter på Hvaler.

Samtidig forsøker hovedperso­nen å overbevise søsknene om at hun som barn ble seksuelt misbrukt av faren.

Arv og miljø ble startskudd­et for en stor debatt om bruk av levende modeller i litteratur­en. På spørsmål om hvorvidt hun så debatten komme, svarer Hjorth:

– Ikke på den måten den kom. Det er ikke en bok som påstår å vaere sann eller virkelig, slik Karl Ove Knausgård eller Tomas Espedals romaner gjør. I andre sammenheng­er har jeg vaert den første til å si at forfattere like lite kommer utenom seg selv som de kommer utenom alfabetet, svarer Hjorth.

– Kjenner ikke familien

Hjorth fortsetter:

– (...) jeg måtte vaere dum om jeg ikke skjønte at folk som har fulgt forfatters­kapet mitt, kom til å kjenne igjen episoder, og det er sikkert noe med temperatur­en i boken som gjør at man kan oppleve noen partier i den som dokumentar­iske (...) Det er en roman. Det forbauset meg at den ikke ble lest som det.

Hjorth sier hun ikke vet hvordan familien har forholdt seg til dekningen av boken.

– Jeg brøt med dem for mange, mange år siden. Vi kjenner ikke hverandre.

I boken sier Hjorth også at det blir feil å lete etter «porsjoner sannhet og porsjoner løgn» i en roman.

– Det blir feil å lese Arv og miljø som om den var en bevisførin­g for noe forfattere­n, altså jeg, skulle ha opplevd, for så å lete etter svakheter i denne bevisførin­gen, som noen av deltagerne i høstens debatt syntes å begi seg ut på.

Søsteren svarte med roman

Debatten om «virkelighe­tslitterat­uren» startet med at Aftenposte­ns hovedanmel­der Ingunn Økland stilte spørsmål ved hvorvidt Hjorth indirekte anklager sin egen far for seksuelle overgrep. Romanen ble en stor suksess blant både lesere og kritikere.

I august blåste debatten opp igjen, da Vigdis Hjorths søster Helga Hjorth kom med romanen Fri vilje, som er et svar på Arv og miljø.

I Vigdis, del for del, sier Vigdis Hjorth at hun ikke ble overrasket av at søsteren kom med en motytring i form av Fri vilje.

– Det var nesten som forventet. Selv om jeg ikke har kontakt med primaerfam­ilien min, har jeg hatt mine erfaringer med dem, sier hun.

Synes deler av Fri vilje er god

Mollerin spør hva Vigdis Hjorth tenker om at Helga Hjorth i lanserings­intervjuet i Aftenposte­n sa hun kjente igjen handlingen i Arv og miljø.

– Det er klart hun kan kjenne igjen noen elementer i historien, slik jeg kan kjenne igjen noen elementer i hennes fortelling. Og slik hun opplever min versjon som fortegnet, er det mye jeg ikke

kjenner igjen i hennes fremstilli­ng, svarer Hjort.

På spørsmål om hun synes Fri vilje er en god roman, svarer Hjorth dette:

– Jeg synes de partiene der hun beskriver hvor sårt og ubehagelig det kan vaere å kjenne seg igjen i en roman, er gode. Men ellers baerer den for stort preg av å bare skulle ta denne storesøste­ren. Det er som det ikke finnes et dilemma i boken. Det er ikke noe som skal undersøkes.

– Tar ikke hevd på virkelighe­ten

Hjorth sier Fri vilje illustrere­r det som var et av hennes hovedpoeng­er i Arv og miljø, nemlig at man husker forskjelli­g.

– Dette er noe jeg har erfaring med. Jeg har skrevet mye som er mer eller mindre selvbiogra­fisk (...), og innenfor familien har vi ulike fortelling­er om hva vi har vaert med på. Det er også en av grunnene til at jeg sier det er en roman. Jeg tar ikke hevd på virkelighe­ten, sier Hjorth.

Aftenposte­n skrev i fjor at Hjorth gjengir private brev og eposter skrevet av andre i sin roman. Søsteren har sagt det samme.

– De brevene og e-postene jeg gjengir direkte i romanen, har jeg fått tillatelse til å bruke. I de tilfellene jeg ikke har spurt om tillatelse, gjengir jeg ikke direkte, da parafraser­er jeg for å komme frem til hovedsynsp­unktet. Man kan alltids diskutere en slik metode, men de fleste forfattere bruker på en eller annen måte replikker og hendelser fra levd liv, svarer Hjorth.

– Dramatisk å bryte med familien

Helt til slutt kommentere­r hun det å bli hengt ut i en roman. Hjorth svarer at det «helt sikkert ikke er lett å føle seg portretter­t i en roman». Samtidig peker hun på at det er Vera Lind (storesøste­ren til hovedperso­nen i Fri vilje) og Bergljot (hovedperso­nen i Arv og miljø) som står alene i romanene.

– Det er dramatisk å bryte med familien, det er forferdeli­g vondt og enormt krevende. Å tro at det er noe man gjør i en håndvendin­g eller fordi man skal gjøre seg interessan­t, er en feiltagels­e, sier Hjorth.

 ?? FOTO: TOR G. STENERSEN ?? Forfatter Vigdis Hjorth.
FOTO: TOR G. STENERSEN Forfatter Vigdis Hjorth.
 ??  ??
 ?? JULIE PIKE, GYLDENDAL
FOTO: ?? Kaja Schjerven Mollerin har intervjuet Vigdis Hjorth over en periode på nesten to år.
JULIE PIKE, GYLDENDAL FOTO: Kaja Schjerven Mollerin har intervjuet Vigdis Hjorth over en periode på nesten to år.
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? I FJOR HØST kom Vigdis
Hjorth med roman om familiekon­flikter i Arv og miljø. I AUGUST utga søsteren hennes Helga Hjorth med sin egen roman Fri vilje om de samme familiekon­fliktene. I GÅR kom Kaja Schjerven Mollerin med intervjubo­ken Vigdis, del for...
FOTO: SIV DOLMEN I FJOR HØST kom Vigdis Hjorth med roman om familiekon­flikter i Arv og miljø. I AUGUST utga søsteren hennes Helga Hjorth med sin egen roman Fri vilje om de samme familiekon­fliktene. I GÅR kom Kaja Schjerven Mollerin med intervjubo­ken Vigdis, del for...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway