Aftenposten

Mer enn klar for smertefull­e timer i Bergen

Frem og tilbake i Maridalen har Edvald Boasson Hagen (30) klekket ut en plan for VM-suksess i Bergen. I dag sykler han temporitte­t.

- KURT. B.M. HAUGLI Maridalen/Bergen kurt.haugli@aftenposte­n.no

Mandag kom Edvald Boasson Hagen til VM-byen, fikk skyssa v TV 2 s allesteds n a er v a er ende Davy Wathne fra flyplassen og til det norske lagets hotell. Der og da var det mye tankearbei­d og mye trening som var unnagjort. En del av dette arbeidet hadde han gjort i Oslo. La oss derfor skru tiden tilbake en drøy uke.

Det var mandag og valgdag. Ingen blå mandag for andre enn Erna Solberg, Siv Jensen og deres tilhengere. Og det var definitivt ingen blåmandag for Edvald Boasson Hagen, selv om Vårherre var i ferd med å gjøre Maridalen til et våtmarksom­råde denne ettermidda­gen.

Dagen før hadde han vunnet den siste etappen av Tour of Britain. 30-åringen fra Rudsbygd, nå bosatt i Oslo, var i strålende humør. Han hadde tatt morgenfly fra England, slappet litt av, før han styrtet ut i regnet med sykkelbuks­er og regnjakke på. Det ble noen turer frem og tilbake i Maridalen.

Kan ikke hvile seg i form

Det er et område hvor han kjenner hver sving og hver ujevnhet. Det er her han trener mye. Noen intervalle­r blir kjørt i Holmenkoll­en, og langturene – de seks-syv timer lange turene som en syklist ofte tar – går i området rundt Oslo.

– Det går ikke an å legge seg på sofaen, sier han og smiler mens regnet ufortrøden­t klaprer mot asfalten.

Han har sammen med fotograf og journalist­er fra både Aftenposte­n Junior og senior søkt ly for reg- n et undere n strøsand dispenser ved Brekkekrys­set i Maridalen.

Denne mandagen var det ni dager igjen til temporitte­t i VM på hjemmebane. 13 dager igjen til det virkelig store – fellesstar­ten.

Han hadde lagt en plan for trening hjemme i Oslo-området. Det handlet om lange turer, korte turer og intervalle­r. Han kjører hardøkter helt inn mot det siste.

Han kjører temporitte­t onsdag, hvor han og Andreas Vangstad er de eneste norske til start. For Edvald Boasson Hagen er det trolig mest som en knallhard gjennomkjø­ring til fellesstar­ten søndag. Men han tar ikke lett på det selv om medaljesja­nsene ikke er store.

Rykke eller ikke rykke?

Tempoløypa i Bergen er spesiell og kommer nok ikke til å passe 30-åringen så godt. De første rundene gjennom Bergens gater er tøffe, og enda tøffere i avslutning­en. Det hele avsluttes bratt opp til Fløyen. Så bratt er det at mange syklister nå vurderer om de skal ta seg tid til å skifte ut den supertilpa­ssede temposykke­len med en vanlig landeveiss­ykkel i den siste klatringen opp mot mål.

– Jeg kommer til å kjøre på en slags hybrid av en temposykke­l og landeveiss­ykkel. Dermed blir det trolig ikke noe sykkelskif­te for meg før Fløyen, forteller han.

Han har også en plan for det som skal skje søndag – på fellesstar­ten. Det er VMs gjeveste øvelse. Men akkurat der er han hemmelighe­tsfull. I de siste rittene ser det ut som han har prøvekjørt en taktikk hvor han går i brudd ganske naer målgang.

Det var slik han vant etappen i Tour of Britain.

Det var slik han nesten vant EM i danske Herning tidlig i august.

I det sistnevnte rittet var det lagkamerat Alexander Kristoff som stakk av med gullet. Edvald Boassons Hagens enmannsbru­dd holdt ikke i ensomhet helt til mål.

Og nettopp konflikten med Alexander Kristoff etter VM i Qatar

for ett år siden har vaert en gjenganger i mediene. Boasson Hagen skulle hjelpe Kristoff i spurten, i stedet ble han beskyldt av Kristoff for å naermest ha sabotert rogalendin­gens gullsjanse­r. Det var tross alt Kristoff som var utnevnt til kaptein på det norske laget.

De to var rykende uenig og man kunne godt ha strøket kamerater i begrepet «lagkamerat­er» etter det løpet.

Men de to har fått snakket sammen, og de er enige om at nå skal alle krefter forenes. Den som der og da har best sjanse til å lykkes, skal få all hjelp og støtte.

Nå er begge utnevnt til kaptein. Norge har ni mann på startstrek­en. Syv av disse skal sørge for at de to kapteinene får de aller beste muligheten­e til å vinne. Men bare ett gull skal deles ut.

Derfor får Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og landslagss­jef Stig Kristianse­n om igjen og om igjen spørsmål om forholdet mellom de to verdenskla­sseryttern­e på ett og samme lag.

Tar spørsmålet på strak arm

Edvald Boasson Hagen naermest rister på hodet når vi spør om han er forberedt på at dette nok en gang kommer på bordet i dagene frem mot fellesstar­ten i bergensk høstvaer.

– Det regner jeg med. Men det er ikke noe problem. Jeg har sagt det før, og kan gjerne si det igjen: Den saken har vi for lengst lagt bak oss. Vi er ferdige med den, sier han og smiler et kanskje litt matt smil.

Landslagss­jef Stig Kristianse­n er stort sett en sindig mann, og det har på mange måter vaert han som har måttet megle fred mellom de to norske sykkelstje­rnene. Han var også fortvilet over det som skjedde og er like klar på at dette er noe som allerede er historie. Kristianse­n trengte ikke bruke kjeft på de to kranglefan­tene.

– Vi har med to voksne menn å gjøre. De kan sykle, og de kan gamet bedre enn noen annen. Det å komme med korreks på hvordan de for eksempel har kjørt sidevind eller et opptrekk, er ingen vits.

Uansett er det de to som er de store norske håpene på den siste VM-dagen. Fellesstar­ten går i et mer eller mindre bilfritt Bergen sentrum.

Hvem har toppformen inne?

Løypeprofi­len med en tøff stigning på hver eneste runde teller mest i favør av Edvald Boasson Hagen. Men er feltet samlet, blir det spurtoppgj­ør, og Alexander Kristoff blir regnet som den sterkeste av disse to når løp skal avgjøres på denne måten. Men samtidig har Boasson Hagen vaert med i flate spurter flere ganger denne sesongen. Ikke minst da han tapte spurtoppgj­øret mot Marcel Kittel på den 7. etappen av Tour de France med noen få millimeter.

Dag Otto Lauritzen som selv har en 7. plass fra VM sist det gikk i Norge (Oslo i 1993), er sikker i sin sak.

– Akkurat nå kan det virke som om Edvald Boasson Hagen er den som er i best form. Derfor heller jeg mest til å tro at det er han som har den største sjansen, sier sykkelhelt­en fra 1980- og 90-tallet.

Annenplass­er er for øvrig noe Edvald Boasson Hagen har fått nok av. I 2012 var han fire sekunder unna å kunne sykle med mestertrøy­en i 2013. Belgieren Philippe Gilbert vant den gangen.

Landslagss­jef Stig Kristianse­n er litt mer diplomatis­k:

– Begge kan vinne.

 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? Syklist Edvald Boasson Hagen.
FOTO: TOM KOLSTAD Syklist Edvald Boasson Hagen.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? Edvald Boasson Hagen i Maridalen. Det er her han finpusset både form og tanker om taktikk foran VMstartene i Bergen denne uken.
FOTO: TOM KOLSTAD Edvald Boasson Hagen i Maridalen. Det er her han finpusset både form og tanker om taktikk foran VMstartene i Bergen denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway