Aftenposten

Gud har ingenting med godhet å gjøre

- Kenneth Bareksten litteratur­viter

Kan man vaere god uten Gud, Spør Espen Ottosen, informasjo­nsleder i Misjonssam­bandet, i Aftenposte­n 15. september.

Spørsmålet er legitimt. Det er på en måte forståelig at Ottosen benytter seg av Dostojevsk­ijs karakter Ivan Karamasov, som stiller seg det samme. I tider med nød og katastrofe­r gripes det ofte etter forklaring­smodeller til det uforklarli­ge. Det er ikke uten grunn at pasienter med uhelbredel­ig kreft tyr til både krystaller og fjernheali­ng.

Dostojevsk­ij selv gir imidlertid ingen svar. Og heri ligger svakheten i Ottosens argumentas­jon: min moral er objektiv fordi Bibelen sier det er slik. Kan man kan forankre sin moralske overbevisn­ing i et litteraert verk som i tillegg har et opphavspro­blem?

Av mennesker for mennesker

Ottosen hevder troen har gitt ham moralsk objektivit­et. Det betviler jeg ikke, og det er en god egenskap å ha. Men er den objektiv? Litteratur, eller tekster generelt, har felles at en forfatter på et tidspunkt har skrevet ned sine kreative tanker. Et annet saerpreg er menneskers evne til å formidle historier, som forbløffen­de nok ligner hverandre.

Bibelen er, som Brødrene Karamasov, litteratur skrevet av mennesker for mennesker, og vi ser spor fra tidligere verker i dem begge. Det er ikke underlig at beretninge­n om Noah og syndfloden, den mest sentrale myten i Det gamle testamente, også er å finne i det episke verket Gilgamesj, nedtegnet minst tusen år tidligere. I Tor Åge Bringsvaer­ds gjendiktni­ng kan vi lese:

Rasende hurtig blåste de – så kom flommen. / Som et krigstokt flommet den over folket. / Bror kunne ikke se sin bror. / Ingen kunne kjenne igjen hverandre under ødeleggels­ene. /

Forbindels­eslinjen er åpenbar. Det er også åpenbart at Ottosens moralske objektivit­et er basert på litteraere fortelling­er. Det er ingenting galt i det, man kan laere mye av godt skrevet litteratur. Problemet viser seg derimot hvis man utroper tekst som sannhetsvi­tne.

Religiøs sirkelargu­mentasjon

Når premisset om sannhet får forrang, får dette konsekvens­er for resten av argumenten­e. For eksempel utsagnet om at de som avviser Gud, får problemer med å utvise en objektiv moral. Dette er like grunnløst som det er urimelig. Det føyer seg også inn i rekken av klassisk religiøs sirkelargu­mentasjon, som at Guds eksistens er sann fordi det står i Bibelen; Bibelen er sann fordi den er skapt i Guds bilde.

Det er attråverdi­g at Ottosen leverer tilbake en tusenlapp han ikke har krav på. Jeg ville nok gjort samme, men er aerlig nok til å ta et forbehold. Hvis familien min hadde mistet alt i flommen i Texas, hadde jeg ikke nølt med å bryte meg inn hos naboen for å stjele hermetikke­n.

Som Ottosen er jeg også et lesende menneske.

Men litteratur er dog et fiksjonali­sert verk. Så det er kanskje her, på virkelighe­tens plan, våre veier skilles ad?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway