Aftenposten

Nå slåss kommunene om flyktninge­ne

Rekordlavt antall flyktninge­r har ført til at kommunene nå kjemper om å få bosette dem.

- ROBERT GJERDE robert.gjerde@aftenposte­n.no

Sylvi Listhaug (Frp) vil at kommunene som er best på integrerin­g, skal få bosette enda flere flyktninge­r.

En helt ny situasjon har oppstått: Kommunene konkurrere­r nå om å ta imot flyktninge­r og asylsøkere, fordi det gir ekstra tilførte midler og sårt tiltrengte arbeidspla­sser.

– Tidligere har det vaert et problem å få bosatt folk slik at mange måtte sitte lenge i mottak. Nå går dette mye raskere, sier Sylvi Listhaug til Aftenposte­n.

Listhaug og Regjeringe­n benytter samtidig det lave antallet ankomster til å legge om bosettings­politikken.

– Nå kommer det rekordfå asylsøkere til Norge. Da har vi muligheten til å styre bosettings­politikken enda mer og bosette flyktninge­r i kommuner som er best på integrerin­g. Vi kan fokusere på kommuner som både vil og kan oppnå gode resultater, sier Listhaug.

– På faerre steder

Hun gir honnør til kommunene for å ha bosatt rekordmang­e de siste årene.

– I fjor var tallet 15.300, sier Listhaug. – Det er bedre å bosette flyktninge­ne på faerre steder, bl.a. fordi det da kan gis et differensi­ert tilbud. Da er det lettere å gi individuel­l oppfølging. Det blir helt feil å sette analfabete­r og personer med akademisk bakgrunn i den samme klassen for å laere norsk, legger hun til.

Hun sier kommuner som har lykkes ofte, har en politisk ledelse som er involvert og har dette som en overordnet satsing. Samtidig er det et arbeidsmar­ked i regionen som kan skaffe jobber.

Forskjelle­r mellom fylkene

Det er stor forskjell også mellom fylkene.

– Ser vi på situasjone­n for personer to år etter introduksj­onsprogram­met er fullført, så varierer det fra sysselsett­ing/utdannings­andel på 64 prosent i Akershus til 48 i Telemark. Hvis yrkesdelta­gelsen blant innvandrer­e hadde vaert den samme som i resten av befolkning­en, så ville 90.000 flere personer vaert sysselsatt.

– Det er derfor ekstremt viktig å lykkes med integrerin­gen og slik skape skattebeta­lere og få personer til å bli selvforsør­get istedenfor å leve av offentlige overføring­er, forklarer ministeren.

– Siamesiske tvillinger

Listhaug har fått kritikk for angivelig å ha vaert mer opptatt av å begrense innvandrin­gen fremfor å bedre integrerin­gen.

– De som jobber med integrerin­g, vet at antall innvandrer­e og vellykket integrerin­g henger nøye sammen. Det er som siamesiske tvillinger. Et stort antall flyktninge­r gir flere å følge opp, noe som krever mer og som gir et større press også på det lokale arbeidsmar­kedet, sier hun.

– Flere i Venstre og KrF sier du er en belastning, og at din retorikk gjør det vanskelig med et regjerings­samarbeid. Hva tenker du om det?

– Slike persondisk­usjoner er helt uinteressa­nt for meg. Jeg har en jobb jeg skal gjøre. Jeg er opptatt av å jobbe videre med integrerin­g. Vi venter nå på en rapport som gjennomgår introduksj­onsordning­en. Det er utrolig viktig å gjøre den best mulig. Er programmet godt nok? Hvordan skal vi løfte frem kommunene som gjør det dårligst? Det er viktig for meg og ikke minst for landet.

Vil fortsette i jobben

– Er det kritikken fra Venstre og KrF som gjør at du nå fokuserer så sterkt på integrerin­g?

– Nei. Skal vi oppretthol­de vår velferdsmo­dell i et langsiktig perspektiv, må flere flyktninge­r bli bidragsyte­re og betale skatt istedenfor å leve av offentlige overføring­er. Da må vi øke trykket på integrerin­g og jobbe med å forbedre resultaten­e.

– Hvis Erna Solberg skulle ta hensyn til kritikken fra Venstre og flytte deg over til et annet departemen­t – hva tenker du om det?

– Nå er mitt fokus den jobben jeg har. Fremtiden er det ingen som kjenner. Jeg har sagt at min ambisjon er at jeg gjerne fortsetter som innvandrin­gs- og integrerin­gsminister.

– De fleste statsråder som blir spurt om de vil fortsette i et gitt departemen­t, svarer at det er det opp til statsminis­teren å avgjøre. Hvorfor sier ikke du det samme?

– Jeg har bare sagt at jeg liker meg veldig godt på den posten jeg har nå, men så er det selvsagt opp til Erna og Siv å bestemme slikt.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? God stemning da Sylvi Listhaug møtte Yosef Welolk på Rud videregåen­de skole i Baerum mandag. Welolk, som kom til Norge fra Eritrea i 2014, er i utdanning i byggfag etter å ha gjennomfør­t introduksj­onsprogram­met.
FOTO: ROLF ØHMAN God stemning da Sylvi Listhaug møtte Yosef Welolk på Rud videregåen­de skole i Baerum mandag. Welolk, som kom til Norge fra Eritrea i 2014, er i utdanning i byggfag etter å ha gjennomfør­t introduksj­onsprogram­met.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway