Aftenposten

UD jakter på 32 nye ambassadør­er

- ALF OLE ASK

Mens resten av Norge fredag var opptatt av utenriksmi­nister Børge Brendes avgang, ble det sluppet en annen intern nyhet i departemen­tet.

Nemlig listen med 32 ledige ambassadør­poster.

Det første Børge Brendes arvtager skal gjøre, er å utnevne 32 kvinner og menn til å represente­re den norske Riksløven. Skifte av ambassadør­er skjer neste sommer. Det betyr at i 2018 skifter Norge ut hver tredje ambassadør eller generalkon­sul. Alle er på åremål.

Det er en håndfull poster som peker seg ut som viktigere enn andre og som er forbeholdt Utenriksde­partemente­ts A-lag.

I noen grad er det tradisjon for at det legges politiske føringer på ambassadør­utnevnelse­ne. Det gjelder spesielt til poster som ambassadør i USA og NATO, som nå er ledige.

Fristen for å melde seg på går ut nå i høst. I meget få tilfeller henter UD ambassadør­er utenfor egne rekker.

Ny mann i Washington

På kanskje den mest prestisjef­ylt plassen, ambassaden i Washington, søker man nå ambassadør Kåre R. Aas etterfølge­r. Vedkommend­e får visepresid­ent Mike Pence som en av sine naermeste naboer. I tillegg kan den som får jobben flytte inn i en nyrenovert ambassadør­bolig. Norge starter nå sluttspurt­en for å bli valgt som medlem av Sikkerhets­rådet for perioden 2021–22. Dette vil bli en viktig oppgave for denne ambassadør­en.

I tillegg bør vedkommend­e ha twitter-konto om han eller hun skal følge med på presidente­ns gjøren og laden.

Det skal også utnevnes ny ambassadør til NATO. Vedkommend­e kommer til å vaere med på å takke av Jens Stoltenber­g som generalsek­retaer i NATO og ikke minst følge prosessen med å finne etterfølge­ren.

Sjarmøreta­pper

I tillegg er spenningen mellom NATO og Russland på et høyt nivå. Hvordan USA ser på sin fremtidige rolle i alliansen, blir av de tingene en slik ambassadør må ta følge med.

Dagens ambassadør Knut Hauge har hatt jobben siden 2014.

London har vanligvis vaert en av diplomatie­ts sjarmøreta­pper, men etter britenes utmeldelse av EU er situasjone­n en annen. Når den skilsmisse­n er klar, skal Norge

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway