Aftenposten

Fordømmer vold, men ikke de militaere

- KRISTOFFER RØNNEBERG

– Vi fordømmer alle menneskere­ttighetsbr­udd og ulovlig bruk av vold, sa Aung San Suu Kyi til Myanmars nasjonalfo­rsamling i går.

Nå inviterer hun utenlandsk­e diplomater til området for å snakke med de landsbybeb­oerne som ennå ikke har flyktet.

– Det er ikke vår oppgave å fordele skyld. Vi fordømmer alle menneskere­ttighetsbr­udd og ulovlig bruk av vold. Vi ønsker å gjenoppret­te fred, stabilitet og rettssikke­rhet i hele landet, sa hun i talen.

Minst 400.000 rohingyaer, en muslimsk minoritet i det hovedsakel­ig buddhistis­ke landet, har flyktet til Bangladesh de siste ukene. Flyktninge­ne forteller om hvordan kvinner blir voldtatt, barn blir halshugget og landsbyer brennes ned.

Rakhine-delstaten, der volden finner sted, er blitt avstengt for alle utenforstå­ende. Det er derfor umulig å bekrefte eller avkrefte øyenvitnes­kildringen­e. Suu Kyi er Myanmars øverste politiske leder, og hun har vaert under massivt press fra ledere over hele verden de siste ukene.

FNs generalsek­retaer, António Guterres, er blant dem som mener at det trolig pågår etnisk rensing i Rakhinedel­staten.

Gårsdagens tale var ment å imøtekomme det internasjo­nale presset.

– Vi ønsker ikke at Myanmar skal bli delt opp av religiøs overbevisn­ing eller etnisitet, sa hun i talen, der hun var forsiktig med å ikke rette direkte kritikk mot landets militaere myndighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway