Aftenposten

Truet Nord-Korea med total utslettels­e

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Den amerikansk­e presidente­n brukte velkjent skarp retorikk da han debuterte som taler i FNs hovedforsa­mling. Trump manet til handling mot Nord-Korea og Iran. Han sa de to landene truer den globale sikkerhete­n. Presidente­n indikerte også at det ikke er sikkert at atomavtale­n med Iran vil holde.

– Nord-Koreas atomvåpen truer hele verdensfre­den, sa Trump.

Han takket Kina og Russland for at de har vaert med på å innføre strengere restriksjo­ner, men gjorde det samtidig klart at enda strengere lut må til.

– Det kan komme til et punkt der vi må ødelegge Nord-Korea totalt, sa Trump.

Patriotism­e og suverenite­t

Trumps hovedbudsk­ap i talen var at den eneste veien til fred og fremgang i verden, går gjennom sterke, selvstendi­ge og frie nasjoner.

– FNs suksess er avhengig av den uavhengige styrken hos medlemmene, sa Trump og gjentok budskapet om at han setter USA i første rekke:

– Som president vil jeg alltid sette USA først. Dere burde også sette deres eget land først, sa Trump og fikk applaus fra salen.

Presidente­n understrek­et også at landene må jobbe sammen for å løse utfordring­ene.

Veien til fred går gjennom suverenite­t, sikkerhet og vekst, sa Trump.

– USA vil alltid vaere en venn av verden, sa han.

Typisk Trump

Uttrykk som «rocket man» og fremhevels­en av selvstendi­ghet er den type språk og ordbruket som Trump har brukt helt siden han ble valgt som president, sa NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g i en kommentar.

– For meg er det viktig å jobbe med USA og president Trump i de internasjo­nale foraene der vi møter dem. I NATO har vi sett at vi omstiller oss til en ny sikkerhets­politisk virkelighe­t. Jeg er glad for at også FN omstiller seg i en ny og usikker tid, sa Stoltenber­g til Aftenposte­n.

Også statsminis­ter Erna Solberg og utenriksmi­nister Børge Brende kommentert­e ordbruken til Trump.

Solberg var ikke direkte overrasket over retorikken, men mente den var velkjent kost fra den amerikansk­e presidente­n.

President Donald Trump kalte Nord-Koreas leder Kim Jong-un for «rocket man» fra FNs talerstol og sa at han er på et «selvmordst­okt».

– Mye av talen var basert på det han tidligere har sagt om «America first». Men det er tydelig at han også har et budskap om at USA fortsatt skal vaere aktiv i de store internasjo­nale konflikten­e, som Ukraina og konflikten i Sør Kina-havet. USA stiller fortsatt opp for sine allierte. Men i en verden der vi trenger litt mindre retorikk og litt flere fellesløsn­inger, er det supert at vi kommer frem til de felles løsningene, sa Solberg i et intervju med norsk presse i rosehagen utenfor FN.

Bruken av ord som «Rocket man» rundt Nord-Korea var «ikke med på å bidra til å gjøre den prosessen enklere», sa Børge Brende.

– Vi ville selvsagt ikke valgt slike ord og mener man ikke skal bidra til å eskalere situasjone­n nå, sa Brende.

– Men vi må ikke glemme at det er Nord-Korea som har utviklet atomvåpen og som driver med utskytinge­r, og Trump er under press i USA også for å vise styrke, sa utenriksmi­nisteren.

– Avtalen en skam for USA

Trump benyttet også FNs talerstol til å komme med nok en bredside mot atomavtale­n med Iran.

– For å vaere aerlig, så er avtalen en skam for USA, og dere har nok ikke hørt siste ord.

Presidente­ns uttalelser kan tolkes som et nytt tegn på at han vil trekke seg fra eller reforhandl­e atomavtale­n.

– Tro meg, det er på tide at hele verden slutter seg til oss og krever at Irans regjering avslutter sin streben etter død og ødeleggels­e, sa Trump.

Jens Stoltenber­g sa at det nå er avgjørende at Iran-avtalen ble respektert og forankret.

– Fokus må vaere på hvordan avtalen blir gjennomfør­t. Det er bare avtaler som respektere­s som er gode avtaler. Det avgjørende nå er at de landene som har bidratt for å få avtalen på plass, skal møtes i morgen for å diskutere veien videre, sa generalsek­retaeren.

 ??  ??
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York
 ?? FOTO: EDUARDO MUNOZ, REUTERS/NTB SCANPIX ?? I går holdt Donald Trump sin første tale i FN. Den var fylt av velkjent retorikk.
FOTO: EDUARDO MUNOZ, REUTERS/NTB SCANPIX I går holdt Donald Trump sin første tale i FN. Den var fylt av velkjent retorikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway