Aftenposten

Krever Assad fjernet

- CHRISTINA PLETTEN TOR ARNE ANDREASSEN

USA, Storbritan­nia og flere andre land vil ikke støtte en gjenoppbyg­ging av Syria uten en «prosess bort fra Assad».

Syrias president Bashar al-Assad har hatt suksess på slagmarken de siste to årene, mye takket vaere hjelp fra Russland og Iran. Men landene som har vaert motstander­e av ham, kommer ikke til å støtte en gjenoppbyg­ging av landet med Assad i førersetet.

Det gjorde USA, Storbritan­nia og en rekke andre land klart etter et møte i New York mandag.

– Storbritan­nia, USA og andre land som er motstander­e av Assad, vil ikke støtte gjenoppbyg­gingen av landet før det finnes en politisk prosess bort fra Assad, sa Storbritan­nias utenriksmi­nister Boris Johnson, ifølge Reuters.

Diplomater fra 17 land og organisasj­oner deltok under møtet, blant dem Frankrike, Saudi-Arabia, Tyrkia og Norges utenriksmi­nister Børge Brende.

– Diskusjone­n i FN var: hva nå? Hvordan skal vi få på plass en politisk prosess for å sikre at ikke Assad tar kontroll over hele Syria, sa Brende til Aftenposte­n etter samtalene.

Vil fortsette å gi nødhjelp

Landene som vil nekte å gjenoppbyg­ge et Syria under Assad, poengterer at de vil fortsette å gi nødhjelp.

– Nødhjelp vil fortsette å komme inn, selvfølgel­ig, men gjenoppbyg­gingen av Syria avhenger veldig mye av en troverdig politisk prosess, sa USAs David Satterfiel­d, det amerikansk­e utenriksde­partemente­ts fungerende sjef for det naere Østen, ifølge The Washington Post.

Norge har lovet å gi 80 millioner kroner i nødhjelp til de frigjorte områdene i Raqqa. Cirka 70 prosent av byen i det østlige Syria er nå blitt frigjort fra Den islamske staten (IS/ISIL).

– Det er viktig å støtte opp om befolkning­en i disse områdene og vise at det lønner seg å vende tilbake og at det er håp, sier Brende.

– Vi har stor fremgang i kampen mot ISIL. Det er nesten ikke fremmedkri­gere igjen, og de er nå nesten uten økonomiske ressurser. De er i ferd med å tape Raqqa.

Humanitaer tilgang har vaert veldig vanskelig. Ifølge Brende trengs det et løft. Han sier det er flere nasjoner som nå har lovet å gå inn med mer hjelp.

Frustrasjo­n

Parallelt med at IS er i ferd med å bli knust på slagmarken, så har verdenssam­funnet forsøkt å forhandle frem en våpenhvile i resten av Syria. Det som har gitt best resultater er forhandlin­gene som Russland, Tyrkia og Iran har ledet i Astana i Kasakhstan.

Det har resultert i opprettels­en av fire soner med våpenhvile, deriblant i Idlib, ved Aleppo og Damaskus.

Fredsprose­ssen som FN har støttet i Genève, har ikke hatt de samme resultaten­e. Men man må komme inn på et FN-spor igjen, mente Brende mandag.

– Det er viktig at ikke Astana-prosessen overtar for hele FN-sporet i Genève. Vi må jobbe for å finne inkluderen­de løsninger, og da må det vaere et FN-spor der alle gruppering­ene er med. Det er premisset for en politisk løsning, sier Brende.

Han håper på et samarbeid med Russland, som har vaert en av Assads støttespil­lere.

– Det er et ønske å ha tett dialog med Russland, som ikke har bundet seg like tett til Assad-regimet som iranerne, sa Brende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway