Aftenposten

Hjelp, vi er advokater!

- Asbjørn Slettemark

Første sesong av TV3s Aber Bergen var et heseblesen­de og ivrig forsøk på å lage en norsk advokatser­ie.

Midt oppi alle sine vindskeivh­eter og famling i jus, sex, business og Bergen, var det også en ganske sjarmerend­e TV-serie. Serien hang sammen takket vaere gode skuespille­re, et manus med snert og en higen etter å skape lettbent advokatkri­munderhold­ning.

Slik fortsetter det også i sesong 2, hvor man tar seg i å heve øyenbrynen­e av usannsynli­gheter samtidig som man blir engasjert av de velkledde, pratesyke hovedperso­nene.

Kyniske oppdretter­e ...

Siden sist har eks-ekteparet Erik Aber (Odd-Magnus Williamson) og Elea Bergen funnet tilbake til hverandre og blitt samboere, mens de jobber side om side i advokatfir­maet.

De jobber fremoverle­nt med å sikre seg et oppdrag fra de kyniske oppdretter­ne i Fjord Harwest, en fire år lang kontrakt som skal sikre selskapets livsgrunnl­ag.

Firmaets eier Harald (Vegar Hoel) er en bredbent gründer som forventer å få ligge med Elea før kontrakten signeres, og det personlige dramaet er i full gang.

... og bredbente gründere

Samtidig slår en mystisk, stum skotte i hjel en bredkjefte­t bergenspøb­el på togstasjon­en i Arna, en bosnisk gjestearbe­ider dør på mystisk vis, og rettssalen­e i Bergen fylles opp av kranglende rappere og Leo Ajkic med sitt mykeste hjertetegn.

Det hele går i et rullende tempo gjennom Bergens gater, mahognikle­dde restaurant­er og upersonlig­e, dyre kontorloka­ler, mens Odd-Magnus Williamson leverer sine godt innøvede og lakoniske juridiske monologer.

Blir aldri kjedelig

Williamson og Dorrit-Pedersen baerer Aber Bergen seg mellom, og scenene med dem hos parterapeu­t er fornøyelig­e og fjaerlette som den verbale pingpongba­llen som spretter mellom dem.

Aber Bergen serverer titt og stadig detaljer som kan irritere en autensitet­ssøkende seer grønn (Aktor overrasker Aber med en papiravisf­orside, dommeren lar en tiltalt slenge «slapp fitte»-frekkheter til saksøker uten reaksjoner, og mest usannsynli­g av alt: Erik Aber ringer til opplysning­en i 2017).

Men i motsetning til førsteseso­ngen har serien senket skuldrene noen centimeter, og innsett hva den er: Småkrimine­ll underholdn­ing fra advokatbra­nsjen, ikke en korrekt serie om jusens spissfindi­gheter.

Det er ingenting her som er viktig eller dypt eller forteller oss noe som helst om samfunnet vi lever i, men serien oppfyller det viktigste kravet man stiller mellom TV3s reklamepau­ser: Det er aldri kjedelig.

Resultatet er at Aber Bergen blir en uhøytideli­g og frekk variant av Varg Veum-historiene hvor Trond Espen Seim trakket innbitt og smaløyd gjennom Vestlandet­s hovedstad. Anmeldelse­n er basert på sesongens to første episoder.

 ?? FOTO: TV3 ?? Aber Bergen.
FOTO: TV3 Aber Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway